Opptatt av været
Nordmenn er mer enn noen opptatt av været. For oss som produserer mat, enten til oss selv eller andre, er været helt avgjørende. Godt vær er ikke bare pent vær!
Ulik synsvinkel
«Sommeravslutningen i morra er avlyst» fikk jeg melding om fra husbonden i går. Årsak: Regn- og tordenbyger.
Innmari kjipt for de to klassene som skulle samles i skolegården og grille og leke et par ettermiddagstimer. Til lettelse for enkelte foreldre, antakelig, som har kalenderen dobbeltbooket av sommeravslutninger herfra til Sankthans. Og for sjølbergeren? Enn så lenge er regn for godt nytt å regne her vi bor.
Er det ikke rart hvor opptatt vi er av været? Og har så ulikt syn på hva som er «godt vær» og ikke? Selv klarer jeg absolutt å ha to tanker i hodet samtidig altså; det er synd at sommeravslutningen som ungene har gledet seg til ryker, selv om regnet er betimelig om det bare kommer i riktig mengde.
Høye krav
Ja, for det er jo ikke små krav en enkel sjel stiller til Vår Herre:
- Regnet skal komme i rette tid.
- Regnet skal komme i rette mengde.
Og kanskje vel så viktig:
- Regnet skal komme i rette dosering.
Da det først kom regn etter en lengre tørkeperiode her for noen uker siden, var det meldt i enorme mengder og som styrtregn. Hvordan styrtregn påvirker en knusktørr bakke slår ut, vet vel en hver som har sett det. Da er det kanskje ikke til å undres over at jeg var i overkant bekymret for mine da nyutplantede vekster i kjøkkenhagen. Små og skjøre; ville de klare slike mengder med regn? På én gang?
Var man det ikke før, så blir man opptatt av været når man har små plantebabyer å bekymre seg for!
Opptatt av været
Ja, for man blir opptatt av av været når man produserer mat. Enten det er til seg selv eller andre. Bøndene får nokså mye tyn i kommentarfeltene rundt forbi. «De klager uansett!» For det første, så handler det jo ikke om å klage. Det handler om å bevisstgjøre deg som forbruker. Bøndene forklarer helt enkelt hva som blir konsekvensene for matbordet ditt dersom været er for ekstremt i den ene eller andre retningen.
Dernest er det ikke vanskelig å forstå fortvilelsen deres. Det er ganske store penger i potten å tape om avlingene slår feil på grunn av været. Og været – det rår man som kjent ikke med. Det er mulig å få erstatning, men beløpet for erstatningen utgjør bare en viss prosentandel av et gjennomsnitt av et visst antall år. Har du fem år bak deg hvorav tre har vært dårlige, så blir erstatningen der etter. Og tro endelig ikke at etterspørselen styrer prisen til bonden etter en ellers vanlig tilbud/etterspørsel-kurve, for så enkelt er det nok ikke.
Det finnes mange gode grunner til å støtte bonden
Du finner noen av dem HER
Det er klart at bonden er opptatt av været, for ikke bare påvirker det hans evne til å levere topp kvalitet og i maksimal mengde – det påvirker også økonomien hans. Ikke den som betaler sydenturene han uansett ikke har tid til, men den økonomien som gjør at bonden fortsatt kan drive gård og produsere mat til deg og meg!
Kort vei
«Du må vanne!» maser husbonden når avlingene her ikke slår til. «Jammen jeg har vannet!» Vi har hatt diskusjonen noen ganger dersom de store avlingene uteblir i drivhuset og jeg klager min nød ved middagsbordet.
Det er bare det, at det er mer enn vann som skal til om maten skal gro. Rett nok trenger nyttevekstene rett mengde vann og i rette tid, men det trenger også riktige temperaturer. Er det for varmt, spirer for eksempel ikke salaten. Jeg måtte faktisk så på nytt her nå denne uka, for forrige såing spirte aldri. Det var for varmt da jeg sådde sist. Er det for kaldt, blir dét galt også. For et par år siden kom aldri tomatplantene seg, for det var for kaldt til at de kunne ta opp tilstrekkelig mengde fosfor for å vokse.
Det var det året da alt som kunne gå galt i drivhuset gikk galt
Les mer HER
Derfor blir man som sjølberger også veldig opptatt av været, for det må liksom treffe hele veien for at det skal bli noe ut av den innsatsen man legger ned. Litt slingringsmonn har man, selvsagt, men for mye av det ene eller for lite av det andre; veien til et tomt matfat er overraskende kort!
Opptatt av været fordi det betyr noe
At vi ønsker oss pent vær i sommerferien kan sikkert alle skrive under på. Jeg også. Det er kjipt når hele ferien regner bort. Like kjipt er det også om hele ferien blir så stekende het at alt blir et ork. Sommeren 2018 var ikke behagelig etter min målestokk.
Her i Norge har vi vært forholdsvis heldige med tanke på temperaturene i årene som har gått siden den grusomme tørkesommeren. Riktignok har det vært både varme og tørke siden også, vi behøver ikke gå lenger enn fjoråret. Like heldige er de ikke ellers i Europa. Der synes hetebølgene å ha kommet for å bli. Det er langt unna og spiller kanskje ingen rolle for deg? Jo, men det gjør det, skjønner du! Vi bør faktisk være litt opptatt av været utenfor egne landegrenser også.
Tidligere denne uka hørte jeg på radioen at det er mangel på poteter i verden. Årsak: Tørke. Det viser at vi kan ikke til en hver tid belage oss på å kjøpe den maten vi trenger når vi ikke klarer å produsere den selv. Mat er – flere steder i verden – en knapp ressurs!
Mat som knapp ressurs var et tema jeg tok opp i forbindelse med FN-dagen også.
Innlegget finner du HER
Da betyr været plutselig en hel del, likevel, for om det ikke slår til her hjemme er vi ikke nødvendigvis berget.
Jeg vil ha godt vær
I stedet for pent vær i sommer, ønsker jeg som sjølberger meg godt vær. Godt vær er for meg litt av alt. Ideelt sett tar jeg sol og et par og tyve grader dagtid og litt regn om natta, men grisene våre har ikke vinger ennå.
Det viktigste er uansett ikke om det kommer dagtid eller nattestid, det som kommer. Det viktigste er at det kommer i en balanse. Skal man se på gjennomsnittet for 2023, så er det klart det var en knallsommer.
Det er bare det, at du kan også si at du har det gjennomsnittlig bra om du ligger med bena i fryseren og hodet i ovnen også. Det siste styremøtet vi i fylkeslaget til Norsk bonde- og småbrukarlag før sommerferien i fjor handlet om ordninger for hvordan bøndene kunne søke erstatning for avlinger ødelagt av tørke. Det første møtet etter sommerferien handlet om erstatninger for flomskadde avlinger.
Så jo, jeg er opptatt av været. Får vi noen turer på elva i sommer er det alle tiders, men det aller viktigste er faktisk at været gir oss gode avlinger så vi har mat å nyte resten av året. Selvsagt kreves det en del egeninnsats også. Det kan jo ikke bare skalte og valte og ellers bero på Vår Herres velvilje med været; noe må jeg gjøre selv også. Det ene fungerer kort og godt ikke uten et godt samarbeid. Så enkelt er det – og så håpløst.
Det blir forhåpentligvis e’ rå’ me’t i år også, men det er gode grunner til å bekymret seg over mangelen på klimatiltak som faktisk funker, det er det.
Og nei – bærekraft er faktisk ikke løsningen!
Les mer HER
Fasiten for i år har vi om et par måneder.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg