Syltetøy

Marmelade – slik lager du det trinn for trinn

Marmelade. Ordet liksom ruller så fint fram i munnen. Marmelade. Det gir løfter om noe søtt og forfriskende. Setter tankene hen på tebriks og fine kaffekopper. Marmelade er liksom litt luksus, og du kan lage den helt selv!

Gikk du glipp av?

Den lille sylteskolen del 1
Den lille sylteskolen del 2
Den lille sylteskolen del 3

Marmelade – et stivere syltetøy

Marmelade skiller seg litt fra annet syltetøy. Det er mye stivere, og inneholder dessuten langt mer sukker. Ikke minst kan det gjerne også være litt bittert, dersom man lager det av sitrusfrukt.

Ja, for det er som oftest frukt man bruker når man lager marmelade. Du har kanskje smakt appelsinmarmelade?
Her på Fjellborg lager vi også marmelade, om enn ikke i de mengdene som jeg lager syltetøy. Marmelade har en sødme og mektighet som gjør at vi ikke spiser like mye av det, rett og slett, men når det kommer på bordet er det fest.

Særlig rabarbramarmelade blir det laget en del av, siden vi er så heldig å rabarbra i hagen. Når vi i dag skal lage marmelade i den lille sylteskolen, så er det imidlertid appelsinmarmelade vi tar utgangspunkt i. Råvarene er tilgjengelig nærmest året rundt, det er enkelt å lage og har liksom alle ingrediensene som en god marmelade kan ha: Sukker, fruktkjøtt og skall.

Også rabarbramarmeladen skal du få oppskrift på, men den kommer i et innlegg for seg.

Utstyret du trenger når du skal lage marmelade

Før du begynner å koke marmeladen er det lurt å forberede arbeidet. Finn frem de redskapene og det utstyret du trenger underveis. For å koke marmelade trenger du

 1. Kasserolle, helst med tykk bunn
 2. Røreredskap; i hullslev, eller liknende
 3. Kjøkkenvekt
 4. Øse
 5. Slikkepott
 6. En liten kniv
 7. Råkostjern
 8. En skål eller asjett til å legge redskap på
 9. Emballasje (fortrinnsvis glass med lokk)
 10. Etiketter og penn
 11. En ren kjøkkenklut

I tillegg kan det være lurt å ha en trakt med romslig munning når du skal ha det ferdige syltetøyet over på glass. Har du ikke det, kan du også fint bruke et litermål eller liknende. Det viktigste er uansett å redusere søl av varm (og seig) marmelade når det skal over på glass. Det er for det første hygienisk, men også langt enklere for deg.

Hvilken emballasje skal du velge?

Les DETTE innlegget og få noen tips

Slik lager du marmelade

Du trenger

2 ½ kg appelsiner
1 sitron
1 kg sukker

Begynn med å rive skallet av appelsinene og sitronen. Riv kun av det som er oransje/gult.

Skjær bort det hvite og skjær fruktkjøttet opp i biter. Ha fruktkjøttet og det revne skallet i en kjele.

Kok sakte opp over middels varme. La det koke sakte videre over to timer. Rør om av og til.

Klargjør emballasje

Når appelsinene har kokt i nærmere to timer og det nærmer seg at du skal tilsette sukker, klargjør du emballasjen. For best mulig holdbarhet må glassene være steriliserte. Siden de også bør være varme når du tapper marmeladen, så er det enklest å sterilisere glassene rett før bruk.

Slik gjør du:

Sett glassene du skal bruke på et brett eller en rist. Plasser dem i stekeovnen og skru den på 125°C. Da har du noen grader å gå på når ovnsdøra senere går opp og igjen. Ved å sette glassene inn i kald ovn, varmes de gradvis opp og sjansen for at de sprekker reduseres.

La ovnen nå temperaturen, og la glassene stå i minst fem minutter.

Lokkene har du i en kjele med vann som du lar koke opp. La lokkene koke i fem minutter.

Mer om sterilisering av utstyr og emballasje kan du lese HER.

Siste etappe

Når appelsinene har kokt seg møre og marmeladen begynner å tykne etter et par timer, tilsetter du sukker. Rør det godt inn og gi marmeladen et nytt oppkok. Når marmeladen har nådd kokepunktet er den ferdig.

Gjennomfør gjerne syltetøytesten når marmeladen har kokt opp. Da er du sikker på at marmeladen er tykk nok.

Syltetøytesten finner du HER.

Ha marmeladen opp i varme, steriliserte glass. Ta ett og ett ut av stekeovnen etter som du arbeider. Skru på lokket, sett glasset opp ned og avkjøl.

Marmeladen er nå hermetisert, og har en lagringsevne tilnærmet evig tid. Lagre det mørkt og ikke altfor varmt. Husk å merke!

Lag marmelade og lag litt luksus

Ja, slik lager du altså litt luksus – helt selv. Det er ikke vanskelig, men det tar litt tid. Mens marmeladen står og godgjør seg, så kanskje du kan bake en porsjon rundstykker? Da har du noe godt på lur i fryseren og kan invitere noen du setter pris på over på en liten matbit. Tenk så gøy, da, å kunne servere hjemmelaget marmelade! En fin gave er det også, forresten. Kun fantasien setter grenser, akkurat som for hva du skal lage marmelade av.

Og – med det setter vi en foreløpig strek for den lille sylteskolen for denne gang. Jeg håper du har lært noe, og ikke minst: At du har fått troen på at du fikser dette! Prøv!

Jeg vet at mange finner Hverdagen på Fjellborg første gang når de leter etter en oppskrift. Er du en av dem, og har lyst til å se mer av det som er en del av Hverdagen på Fjellborg? Da er du hjertelig velkommen! Nye innlegg kan du få varsel om på e-post ved å legge igjen e-postadressen din under her, og du finner oss også både på Facebook (Hverdagen på Fjellborg) og Instagram (@hverdagenpafjellborg). Sees vi da?

Vi hørs plutselig – hei så lenge

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics