Birøkt

Spør en birøkter

Jeg har åpnet opp for en aldri så liten «spør en birøkter» her på Hverdagen på Fjellborg. I dag får du ti spørsmål – og svar. Kanskje lærer du noe nytt?

På skolebesøk

I forbindelse med Verdens biedag 20.mai besøkte jeg klassen til veslebonden og fortalte om biene våre. Det ble to skoletimer som engasjerte elevene så veldig, at jeg denne uka ble invitert tilbake for å fortelle også de andre klassene på skolen vår om bienes verden.

Vil du ha et gjensyn med bienes dag?
Du finner det HER

De var like ivrige de andre elevene, og jeg har oppriktig frydet meg over å se engasjementet og interessen blant elevene. Hos lærerne også, ikke minst. Vi har en flott gjeng av både lærere og elever ved den lille skolen vår, og det har vært veldig hyggelig å få komme på besøk.

Bigården i september: Vi høster honning. Birøkter Camilla Skår Å være birøkter Hvor ofte må man i bigården

Men, jeg lovte jo også dere som leser bloggen en liten time med birøkteren. Et blogginnlegg som tar en hel time å lese, blir kanskje litt i drøyeste laget, men jeg har i alle fall samlet en del spørsmål fra både leserne, men også noen gode fra ungene i bygda, i et eget innlegg. Jeg har kalt det «Spør en birøkter», og du leser innledningen akkurat nå.

Er du klar for å lære noe om bienes verden som du kanskje ikke visste fra før?

Spør en birøkter

Blir du ofte stukket av biene?

Nei, ikke egentlig. Noen stikk får jeg likevel i løpet av et år, men da er det helst for at biene kommer i klem. Enten i foldene på birøkterhanskene mine, eller hvis jeg løfter en kasse uten å se om jeg har mange bier i albuebøyen. Ikke å sette meg på huk når jeg er i bigården har jeg også lært på den harde måten.

Jeg er imidlertid allergisk mot bistikk, og har alltid med meg en EpiPen når jeg er i bigården i tilfelle jeg skulle få stikk i nærheten av svelget eller jeg skulle få en kraftig reaksjon. Allergien gjør nok også at jeg er litt ekstra påpasselig med å unngå stikk.

Er det sant at biene dør når de stikker?

Ja, dersom det er en arbeiderbie (hunbie) som stikker. Da sitter nemlig den taggete brodden igjen på «offeret», og når bia mister bakparten sin dør hun nokså raskt etterpå. Biene er imidlertid fredelige dyr, så dersom de stikker er det først og fremst for å forsvare bifolket sitt – med livet som innsats.

Droner og dronninger stikker ikke.

Hva gjør biene på vinteren?

De går ikke i dvale, slik som mange tror. I stedet arbeider de kontinuerlig for å holde temperaturen i bikuben oppe og dermed liv i bifolket.

Biene flokker seg rundt dronninga, som sitter i midten av kuben, og arbeider med vingene for å holde varmen. Dette er naturlig nok krevende arbeid, så biene roterer slik at arbeidsbelastningen fordeles. For bienes overlevelse er det derfor også svært viktig at de er mange bier i en kube ved innvintring, slik at de er flere som kan holde varmen sammen.

Bigården i januar Planer for biesesongen 2025

Hvor varmt er det inni en bikube?

En bikube holder 34-35 varmegrader – året rundt! Det er ganske imponerende. Særlig når gradestokken kryper ned mot tjue minus om vinteren!

Hva gjør biene dersom det kommer en veps inn i bikuben?

Fra tid til annen kommer det inntrengere på besøk. Veps, humler, geithams, andre bier. Bifolket har egne vaktbier som sørger for å holde uvedkommende vekk. Nesten litt som en dørvakt. Kommer noen seg likevel inn uten tillatelse, går biene til angrep. Med tanke på at det bor flere titalls tusen bier i en bikube, gir det inntrengeren dårlige odds.

Hvordan ser egentlig en bikube ut?
Finn det ut HER

Kan bier lukte?

Ja, det kan de. Faktisk veldig godt! Hadde det vært praktisk mulig, hadde vi kunnet bruke bier til å finne for eksempel narkotika på flyplassen. Kult, ikke sant?

Bie som høster nektar i løvetann Bigården i februar Bigården i mai

Hva er greia med røkpuster, egentlig?

Røkpusteren narrer biene til å tro det er skogbrann! De kjenner røken, tar det de kan bære av nektar, pollen og honning med seg, og kryper i dekning i kuben. Der er de, fra naturens side, trygge for brannen. Det er i alle fall deres beste sjanse dersom vi sammenlikner kuben med et gammelt hult tre. Og – bier som er i beredskap, er rolige bier. De blir sittende på tavlene i stedet for å fly opp når birøkteren kommer, og det gjør dermed røkterjobben enklere.

Jeg bruker imidlertid veldig sjelden røkpuster når jeg arbeider i bigården. Hovedgrunnen er at det er veldig ofte veldig tørt om sommeren. Jeg er livredd for å starte en skogbrann som i den lille bygda vår vil få enorme konsekvenser! Dessuten er jeg ikke så glad i å stå å jobbe i røken og foretrekker heller biene som flyr litt rundt. Det er kan hende biene enig i også?

Birøkt, bigården, bikuber
Spør en birøkter

Hva skjer hvis dronninga dør?

Hvis dronninga i en bikube dør, lager biene seg helt enkelt en ny. For å overleve som samfunn, er de helt avhengig av å ha en dronning. Derfor er de veldig vare på endringer i atferden hos dronninga som kan varsle at hun ikke lenger er så god i jobben sin som hun bør være.

Som birøkter forsøker jeg å hjelpe biene til alltid å ha den beste dronninga. Derfor bytter vi også ut dronningene jevnlig.

Dronning Annabeth. Biesesongen 2023 Planen for biesesongen 2024 er å avle fram nye dronninger Hvordan drifter jeg birøkten Ta notater i bigården

Dronningbytte har jeg skrevet om tidligere også.
Du kan lese mer HER

Hvor lang tid tar det før en bie blir født?

Hvor lang tid det tar fra dronninga legger et egg og til det kryper en ferdig bie, kommer an på hva slags bie som skal lages:

Arbeiderbier (hunbier) – 21 dager
Droner (hanbier) – 24 dager
Dronning – 16 dager

Jeg vil også bli birøkter. Hvordan går jeg fram?

Vil du bli birøkter, vil jeg gå så langt som å si at du gå på kurs. Å røkte bier er ikke som å fôre katten. Besøk Norges birøkterlag, så får du hjelp til å finne det lokallaget som er nærmest deg. De hjelper deg videre. Eller spør en birøkter du kjenner.

Et nybegynnerkurs i birøkt gir deg verdifull teori som du kan bygge praksisen din på. Ikke minst er det en fin arena for å bygge nettverk med andre birøktere.

Lurer du på hvordan det er å være fersk birøkter?
Les min opplevelse HER

Spør en birøkter igjen?

Det var ti spørsmål og svar, det. Er det slik at du lurer på enda mer? Vi kan kjøre flere runder med Spør en birøkter. Det er bare å spørre, det! Bienes verden er utrolig spennende når man først får øye på den.

Det er gøy å være nysgjerrig! Enda mer gøy er det ofte å være nysgjerrig sammen med andre også. Som regel tar det ene spørsmålet det andre. I alle fall var det slik da jeg besøkte skolen i går. Jeg rakk knapt å besvare det ene spørsmålet før tre andre hender stakk i været.

Barn i bigården Veslebror

Mens jeg har sittet her og besvart spørsmålene deres, så har regnet høljet ned utenfor. Det betyr at biene også sitter inne i dag. Sånt blir det lite honning av. Men, i morra er sola meldt å skinne over skauene her igjen. Da kan biene atter dra på matauk, og jeg kan gå i bigården igjen. Jeg lurer nemlig på hvordan det går med noen avleggere jeg lagde tidligere i uka!

Er du også nysgjerrig på dem? Husk at du kan godta varsler fra siden eller abonnere på bloggen via e-post. Da får du beskjed hver gang nye innlegg publiseres. Ja, og du? Snuser du litt rundt på forsiden av bloggen her, så finner du en aldri så liten nyhet også. Jeg skal lansere den med litt mer baluba snart, men den er allerede tilgjengelig om du er nysgjerrig.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics