Birøkt

Planer for biesesongen 2025

Biesesongen 2025 står for døren og det er på tide å legge planer. Hvordan skal birøkten driftes i år? Hva kan jeg påvirke og hva er utenfor min kontroll?

Tid for planlegging

Det er januar og planer legges for både hint og annet. Også for biesesongen 2025 legges det planer nå i disse dager. Hva i all verden det skal være godt for når snøen ligger og gradestokken viser tolv minus, kan du selvsagt lure på. Det er nå det er tid til det, svarer jeg da.

Bigården i januar
Planer for biesesongen 2025

Biesesongen er nemlig hektisk nok når den er i gang. Etter å ha holdt på som birøkter noen år, har jeg lært at god planlegging er helt essensielt når sesongen er på sitt aller mest travle. Ja, eller; det er forresten kanskje ikke så mye god planlegging som det er å fastsette en strategi.

Fjorårssesongen kom jeg aldri så langt at jeg rakk å oppsummere her på Hverdagen på Fjellborg, men når jeg nå legger planer for biesesongen 2025, så er det med nettopp fjoråret i tankene. Hva jeg lærte, det som fungerte og det som absolutt ikke gjorde det, legger føringene for veien videre.

Planer for biesesongen 2025 – min eller bienes?

Med unntak av en bikube som på tampen av sesongen mistet dronningen sin, gikk fjoråret ganske så fredelig for seg i bigården. Det oppstod ingen kriser à la sverming og biene våre oppførte seg i sin alminnelighet bra gjennom året. På mange måter kan biesesongen 2024 kalles for et plankekjøringsår for meg som birøkter.

Et viktig spørsmål på tampen i fjor: Gjorde jeg en tabbe ved ikke å avle dronninger?
Les mer HER

Det skulle jeg jo gjerne i mine planer fastsatt at det blir også for biesesongen 2025. Det kan jeg imidlertid ikke gjøre. I møte med naturen har det seg nemlig sånn at det er ikke jeg som er sjef. Enda mindre i møte med biene, har jeg til tider på følelsen av. Så er jo heller ikke min jobb som birøkter å bestemme over biene. Jeg skal tilrettelegge for en best mulig arbeidshverdag for biene; det er birøkterens kall.

Camilla Skår, Hverdagen på Fjellborg, biene på Fjellborg, birøkter

Med det sagt, så håper jeg å få litt mer enn femti kilo honning igjen for innsatsen. Biesesongen 2024 kastet lite av seg hva honning gjaldt. Det var gjengs over store deler av Østlandsområdet, og skyldtes forhold vi ikke rår med.

Vil du vite mer om sammenhengen mellom vær og honningmengde?
Da kan du ta en titt på DETTE

Sånn sett kan det vel påstås at mine planer for biesesongen 2025 ikke er stort annet enn en ønskedrøm. Jeg kan gjøre det som står i min makt for å få den oppfylt. Likevel, til syvende og sist, er det forhold utenfor min kontroll som legger føringene for hva jeg må gjøre, hvordan og når.

Planer for biesesongen 2025

Mine planer for biesesongen 2025 kan kort oppsummeres i følgende punkter:

  • Følge opp fôrsituasjonen i bigården når våren kommer slik at de har nok mat i vårutviklingen.
  • Røkte biene hver 5.-7. dag gjennom sesongen for å sikre god kontroll med både fôr, yngelmengde, dronninger og eventuell svermetrang.
  • Opprettholde systemet med materiellkuber i bigården. Det forenklet arbeidet i bigården betraktelig!
  • Avle dronninger. Dronningene i minst tre av kubene bør erstattes, og lærdommen fra sist sesong gjør at jeg ønsker å ha et par i reserve.
  • Jeg har ingen planer om å utvide driften i biesesongen 2025, men i forbindelse med dronningavl må jeg en periode ha avleggere i bigården. Disse skal følge prinsippet om todronningskuber for å minimere arbeidsmengden.
  • Fortsatt holde et tett øye på varroasituasjonen i bigården min.

Jeg hadde aldri trodd at midd var interessant. Det var før jeg ble kjent med varroamidd!
Les mer HER

Enda er det tid

I fjor hadde jeg et ønske om å stabilisere bigårdsdriften på Fjellborg. Det følte jeg langt på vei at jeg klarte. For biesesongen 2025 har jeg planer om å opprettholde den stabiliteten. Birøkt er rett nok en liten bærebjelke for sjølbergeren, men det er et særdeles viktig poeng for meg at det også skal funke i hverdagen.

Det er nemlig ikke til å stikke under en stol at selv om det er aldri så moro med birøkt, så er det i perioder temmelig krevende. Ofte er det et kappløp med både været og klokka, og biene. Følgelig er det også en hårfin balanse mellom akseptabel arbeidsmengde og en følelse av å være konstant bakpå. I alle fall når hverdagen har flere krav til meg gjennom sommeren enn bare birøkt.

Hvordan fungerer egentlig hverdagens om birøkt i kombinasjon med å være mamma?
Les mine erfaringer HER

Bigården i januar
Planer for biesesongen 2025

Derfor er jeg også så opptatt av å planlegge sesongen. Sette opp en strategi og tenke gjennom hvordan jeg vil møte de ulike scenarioene i bigården.

Enda er det tid igjen til forberedelser. Jeg bruker tiden til å reflektere over tidligere års læring og å tilegne meg ny kunnskap gjennom litteratur. Ikke minst ser jeg til å få unna de rent praktiske forberedelsene; se over at verneutstyret mitt er i orden, smelte voks, ha rammelageret i orden, også videre. Det kan aller best sammenliknes med å lese oppskriften helt igjennom og å ha alle ingrediensene oppveid og for hånden når man setter i gang med bakingen.

Og så gjenstår det egentlig bare å se, da, om mine planer for biesesongen 2025 vil stå seg? Eller om de kan hende må endres underveis? Jeg krysser i alle fall fingrene for en sesong med opplevd kontroll og godt honningutbytte.

Er du nysgjerrig på birøkten her på Fjellborg? Da finner du masse mer lesestoff HER. Abonnerer du på bloggen via e-post eller også godtar varsler fra siden, så får du beskjed så snart nye innlegg publiseres både om bier og annet.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics