Hjemmelaget saft,  Sjølberging,  Sommer på Fjellborg,  Utnyttelse

Velsignet statistikk

I går ettermiddag kunne jeg endelig si meg ferdig med årets ripshøst. Plukkingen ble jeg jo ferdig med i forgårs, men i går ble jeg ferdig med saftingen også. Skal jeg være helt ærlig, var det litt deilig da den siste dråpen var tappet, og den siste flasken forseglet. Rips er morsomt å holde på med, men jeg har hatt mine stunder de siste dagene, da jeg trodde at jeg aldri skulle bli ferdig! Kanskje ikke så rart, heller, da jeg fikk regnet litt på resultatene, og sammenliknet med fjoråret.

Hjemmelaget ripssaft

I fjor gav ripsbusken oss nøyaktig 10,75 liter råsaft, som ble til 11,9 liter ferdig saft, fordelt på 17 flasker. I år, derimot…

Hjemmelaget ripssaft

20,4 liter råsaft! 22,55 liter ferdig saft, fordelt på 32 flasker!
Det gir, for en realfagsnerd, som husmora egentlig er, en økning på hele 88 % fra i fjor!
Det syns jeg absolutt vi skal være fornøyde med. Ikke minst den særdeles runde, gode smaken. Perfekt søt!

Hjemmelaget ripssaft

Vi skal riktignok ikke slå oss for hardt på brystet, for når sant skal sies, har vi jo bare vært heldige. Velsignet heldige! Det er ikke vår fortjeneste at avlingene er så gode i år; det er bare et veldig godt frukt- og bærår. Slikt skal man ha respekt for, syns jeg. Det er utrolig morsomt, og det gir så absolutt motivasjon til arbeidet, selv om det kan synes uendelig, men vi er ikke gitt disse mengdene hvert år. Til tross for at vi har fått mye i år, skal vi ikke sløse med råvarene. Vi skal nyte dem med samme andakt som om det bare var noen få liter. Ja, for det er noe spesielt med hjemmelaget, syns jeg. Vi har et ganske annet forhold til den maten vi har laget helt selv, sammenliknet med den vi så lettvint kan plukke fra matvarebutikkens fulle hyller. Det gjelder like fullt om det er ti liter eller tretti.

Hjemmelaget ripssaft

Jeg vet at det er mange som lurer litt på hvordan selve saftingen foregår. Det skal jeg få laget et eget innlegg på, en av de nærmeste dagene; et så enkelt som mulig, trinn for trinn. Safting og sylting er jo i vinden som aldri før, og jeg syns det er fantastisk å se at flere og flere finner glede i å gjøre ting på bestemors vis. Det er så mye enklere enn man skulle tro, å safte og sylte selv, og trenger du en ekstra grunn eller elleve, kan du jo ta en titt på dette innlegget fra tidligere i sommer, Elleve grunner til sjølberging, og la deg inspirere. Selv skal jeg ta slukke- og lukkerunden i fjøs og garde, og vente på husbonden som er på vei hjem fra fjellet. En fin kveld til deg som titter innom, også blogges vi igjen i morgen!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

  • Vibeke

    Hei!
    Morsomt å lese!
    Her bugner også ripsbusken i år!
    Har akkurat gjort et forsøk på ripsgele – gjenstår å se om den stivner skikkelig…
    Har planer om ripssaft etterhvert, og lurer på hvor mye sukker du bruker i forhold til bær?
    Og hva slags flasker og korker du bruker?

    Mulig alt dette kommer i innlegget du skal skrive om selve saftingen, men som den utålmodige sjel jeg er, spør jeg med en gang ☺️

    Vibeke

    • Husmora

      Heisann Gelé er alltid spennende! Hvordan gikk det?
      Når jeg safter bruker jeg 300-350 gram per liter råsaft, men det er ikke uvanlig å bruke opp mot halvkiloen heller. Angående flasker, så bruker jeg glassflasker med skrukork. Jeg skal skrive litt mer om det i innlegget også

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics