Sjølberging,  Vår på Fjellborg

Mye godt i vente

Kan hende er det været de siste dagene som skal ha skylden; lummert, regn og sur vind, men midt i deilige mai, har jeg altså hatt fornemmelse av høst de siste par dagene. Jeg er nesten overrasket over at skuronna ikke er i gang på jordene her ute, helt til jeg minner meg selv på at vi ikke engang har hatt sommer. Og – sommer’n gleder jeg meg til! Likevel, denne følelsen av høst, får det til å krible litt ekstra i magen, for tenk på alt det spennende som skjer utover sensommeren og høsten!

Blomstring frukttre

Grunnlaget legger vi jo nå, med å plante og så. Gjødsle bærbuskene, og nyte synet av frukttrær i full blomst. Frukthagen vår er aldeles nydelig disse dagene, og om frukthøsten står i stil med blomstringen, har vi mye godt å se fram til. De hvite små blomstene sitter så tett på eple- og plommetrærne, at det ser ut til å være rene kampen om plassen. Til og med pæretreet, som har båret dårlig i alle år, har stått som en nydelig bukett. Kanskje hjalp det å beskjære det så kraftig som vi gjorde litt tidligere i år?

Blomstring frukttre

Bestefar har dessuten forklart at dersom det søndre plommetreet har mange blomster, så vil det bli et godt plommeår på Fjellborg. I såfall er det bare å glede seg, for blomster har det ikke manglet på dette treet i våres. Vi har to plommetrær, og i fjor ble plommene brukt til masse deilig saft. Fortsatt har vi en del igjen, så i år tror jeg kanskje vi skal prøve noe nytt. Kanskje blir det plommesyltetøy? Kompott? Tiden vil vise.

Blomstring frukttre sauebjelle

Ja, for det er jo det som er så spennende med sensommeren og høsten; alt vi kan høste, og alt vi skal lage! Eplesaften glir ned på høykant hos småguttene, og blir det noe av pærene, skal de hermetiseres og bli til deilige desserter utover vinteren. Moreller, kirsebær, bringebær, bjørnebær… Vi har masse godt i hagen, ja, for ikke å snakke om rett utenfor hagen – i skauen. Enn så lenge, ser det ut til å bli en veldig god høst, så nå er det bare å krysse fingrene for at temperaturene, sol og regn finner en god balanse utover sommeren, slik at vi kan høste rikelig av naturens eget matfat. I morgen skal jeg ut på årets første matauk, og jeg gleder meg så det kiler i magen! Kurven står allerede klar i gangen, og dere skal selvsagt få bli med, så følg med, følg med!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics