Uka i bilder

Slakteuke ved veis ende

En lang slakteuke er over på Fjellborg. Har det bare vært gris på menyen, eller har uka også vært fylt med andre opplevelser? Vi oppsummerer!

Trøtt, trøttere

«I alle tilfeller ville jeg ha satt meg ned og sett på Barne-TV med deg», sa jeg til veslebror, «men setter jeg meg i sofaen nå, sovner jeg. Kan jeg få lov til å gå og skrive ukas blogginnlegg før jeg sovner?»

Det fikk jeg lov til, og altså sitter jeg her og skal oppsummere en lang slakteuke i bilder. Det er jo søndagstradisjonen her på Hverdagen på Fjellborg, det, å oppsummere uka i bilder. Jeg er imidlertid litt usikker på hvor grundig til verks jeg skal gå denne søndagen. Ikke for at jeg er så sliten etter en helg hvor minst et døgn til sammen har gått til slaktearbeid, men for at uka allerede er så godt dokumentert!

Det er lenge siden jeg har brukt kameraet så flittig som jeg har gjort det denne uka. Og, ettersom jeg har delt slakteuka med dere her på bloggen, så er mye av uka allerede delt i bilder. Men, en liten oppsummering kan vi uansett koste på oss, syns du ikke? Om ikke annet så for ordens og tradisjons skyld, liksom.

Slakteuke
Veslebror
Gris
Griseslakt

Slakteuka begynte på mandag

Som alle andre uker, så begynte også slakteuka på mandag. Det var den store dagen for forberedelser. Alle små og store på Fjellborg var i sving. Veslebonden også, som hjalp til med å lage lapskaus til alle som skulle hjelpe oss med slakta.

Veslebonden skjærer gulrot til lapskaus på slaktedagen

For øvrig gikk dagen til å rydde, finne fram utstyr og se til at alt var under kontroll før høstens store høydepunkt: Slaktedagen!

Vi forbereder til griseslakt. Slaktestige

Det er ikke bare å fyre av et skudd og være i gang. Det er en hel liten logistikkoperasjon i forkant også!

Forberedelsene fikk sitt eget innlegg tidligere i uka.
Du finner det HER

Høstens store høydepunkt

Tirsdag morgen stod vi opp til riktig slaktevær.

Fjellborg

Og feber og snørr. Jeg kjørte like så godt på med høstens første forkjølelse samtidig som vi innledet slakteuka. Godt for alt som er unnagjort, si!

Camilla Skår er klar for å slakte gris på Fjellborg

Selve slaktedagen har jeg beskrevet så grundig i både tekst og bilder tidligere denne uka, at du skal slippe å få en reprise her, men dagen var i alle deler vellykket. Ja, kanskje med unntak av at vi måtte fram med hagla på gris to og tre fordi de var så store og tjukke i skallen at mindre krutt ikke var nok.

Griseslakt
Slakteuke

Fikk du ikke med deg griseslakta? Eller vil du bare ha et gjensyn?
Ta en titt HER

Slakteuke også på skolen

Nå skulle du kanskje trodd at onsdagen ble en dag for å hvile på laurbærene, men nei. Da hadde jeg en avtale med skolen her i bygda om å komme på besøk.

Camilla Skår gir en skoledag utenom det vanlige når det står innvoller på timeplanen

Jeg skulle være biologilærer for en dag, for slakteuke gir nemlig også et godt utgangspunkt for læring! Jeg fylte bøtter og spann med lunger, hjerter, nyrer, lever og milt, og lot elevene få ta på, kjenne på, skjære i og undersøke fra alle mulige vinkler.

Veslebror skjærer en griselabb

Det var utrolig spennende og utrolig lærerikt. Og – demonstrasjonen av griselunger var selvsagt et populært innslag!

En ksoledag utenom det vanlige når Camilla Skår demonstrerer hvordan lunger virker
Foto: Lærer

Vil du lese mer om en skoledag litt utenom det vanlige?
Ta en titt på DETTE innlegget

Da jeg kom hjem fra skolen den ettermiddagen, gjorde jeg imidlertid ikke det skapende grann mer den dagen. Da var jeg omtrent like kaputt som det jeg er nå. Vi bestilte pizza til middag og tok det ellers helt med ro.

Årets arbeidshelg

Torsdag holdt omtrent samme tempo som onsdag ettermiddag gjorde, men mellom hvilepausene ble det ryddet og gjort klart for helga. Den startet slik:

TV-stua

Men det varte omtrent bare til ungene var ute av døra. Da var det å begynne forberedelsene for det mest krevende i hele slakteuka. Nemlig parteringshelgen!

Jeg begynte med å rydde bort Halloween-pynten vår. Å rydde bort Halloween før lunsj på Halloween er litt som å rydde bort jula første juledag, spør du meg, men i slaktetjenestens navn måtte det til i år.

Halloween

Resten av huset ble også ryddet. Ja, praktisk talt renset, store deler.

Kjøkkenet klart for slaktehelg i slakteuka

Dermed var det klart for å partere de tre grisene vi slaktet på tirsdag. Vi fikk god hjelp gjennom helga av blant andre skjærervennen vår.

Skjæreren vår er klar for partering av gris

Takk og lov for det, for hvis ikke hadde klokka blitt langt mer enn 23.15 før vi kunne gi oss for dagen på fredag! Lørdag var det på’n igjen fra rundt åtte, og det skulle gå enda 12-13 timer før vi tok kveld.

Svinekjøtt fra egen gris

Nysgjerrig på partering?
Ta en titt HER

Slakteuke ved veis ende

Litt mer om hvordan vi arbeider gjennom helga skal jeg fortelle om i et eget innlegg i morra. Det er slettes ikke en helg for å ligge på latsiden. Vi er rimelig pumpa her i kveld, både husbonden og jeg. Mens jeg sitter her og skriver, sitter han på kontoret sitt og forbereder en ny arbeidsuke, så helt i mål er vi enda ikke.

Skjønt, slakteuka er over. Nå er det kun litt ryddearbeider igjen, men det må ta den tiden det tar. Oppvaskmanskinen lar seg liksom ikke stresse til å gå fortere selv om det enda ligger litt oppvask i kummen. Ingen var spesielt lystne på å stå i øsende regnvær å vaske slaktebaljer heller.

Bare veslebror er i seng nå, skal jeg dusje. Det skal bli en lang, deilig dusj. Jeg føler meg nokså innhyllet i fett og kjøttslintrer og lukten av stekeos etter å ha stekt opp seks kilo (!) medisterfarse i dag. Julemiddagen er, som du skjønner, påbegynt.

I morra er det på’n igjen. Opprydning, ja, men også hverdag. Vi har tre uker med hverdag nå, før advent og julestria setter inn. Jeg gleder meg. Men, aller først gleder jeg meg til foredraget på Furuholmen på torsdag! Jeg vet jeg maser litt om dagen, men jeg syns liksom jeg må minne deg på det også, at det finnes ledige billetter å få kjøpt HER. Jeg vet at det ikke er overkommelig avstand for alle en torsdags ettermiddag, men bor du slik til at det er, så er du varmt velkommen.

Det er klart i slakteskjulet før griseslakt

Da gjenstår det egentlig bare å takke for følget denne uka. Jeg håper du har hatt en fin uke også? Uansett har den vært bedre enn grisen sin, si!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics