Uka i bilder

Den første uka i mai

Den første uka i mai ligger bak oss, og den har vært fylt av masse kake, ei fornærma høne, utenetter og en hel masse vårarbeid. Her får du en oppsummering i bilder.

Det begynte med en bursdag

Den første uka i mai begynte med en bursdag her på Fjellborg. På mandag hadde nemlig husbonden bursdag! Selve dagen gikk for det meste med til arbeid og hverdag for bursdagsbarnets del, og da han endelig kom hjem dro jeg på møte i birøkterlaget. Feiring har det likevel blitt denne uka.

Den første uka i mai og vi har feiret husbondens bursdag med kaker og kaffe

Med kaffe og kaker.

Fromasjkake og pasjonsfruktkake

Og enda flere kaker.

Den første uka i mai og vi har feiret husbondens bursdag med kaker og kaffe. Sjokoladekake

Tante Borghilds sjokoladekake er et fast innslag på kakebordet her på Fjellborg. Den er saftig og smakfull.

Oppskrift får du HER

Det er jo liksom ikke like viktig med oss voksne som med barnas bursdager. Likevel syns vi det er hyggelig å markere bursdagene våre også. Kanskje aller mest for at bursdager er viktig for barna, men også for at det er en fin anledning til å samles. Og – å spise kake.

Snickerskake

Vårarbeid den første uka i mai

Den første uka i mai har ikke bare bydd på kakespising. Også en hel del vårarbeid har jeg fått unna. Ett av to større prosjekter på lista mi denne uka har vært å måke ut i grisefjøset etter Brahmaene som har bodd der i vinter.

Det er lite, om noe, av det jeg driver med her på Fjellborg som støver så fælt som å måke for høner. Støvmaske er dermed et must når den slags arbeide utføres.

Den første uka i mai, og det måkes ut i grisefjøset etter Brahmaene for å gjøre plass til grisen. Husmora.

Rent og pent ble det, men det var ikke alle som satte pris på min innsats. Denne høna hadde sin klare mening om at jeg måket ut det hun anså som sitt hjem og slott, og var ikke redd for å si fra.

Dessverre for henne, så er det jeg som er sjefen her. Hun fikk pent finne seg et annet sted å legge eggene sine, for grisefjøset er herved ikke lenger hønsehus. Her skal snart noen andre flytte inn!

Brahmahøne

Det andre store prosjektet har vært å begynne utplanting. Det er den første uka i mai, og nå tar jeg sjansen! Værmeldinga spår temperaturer langt fra nattefrost så langt det rekker, så nå er drivhussesongen erklært for åpen.

Husmora og forfatteren bak Hverdagen på Fjellborg, Camilla Skår, i drivhuset

Vil du lese mer om utplantingen?

Ta en titt HER

Hva annet er nytt?

Så, hva annet er det å melde fra den første uka i mai? Tja. Kattungene, som er nøyaktig fire uker i dag, vokser til. I dag knakk de koden og kom seg over kanten på kurven sin for egen regning.

Det er den første uka i mai, kattungene er fire uker gamle, og klarer å komme seg ut av kurven. Muusi, veslebror

Flaggsesongen er i gang.

Flagget vaier over Fjellborg den første uka i mai

Det er også sesongen for sommertøy, selv om jeg ikke har dokumentert det nevneverdig. Jeg fikk imidlertid knipset og lagret et bevis på den gleden jeg følte etter å ha fullført en treningsøkt fredag kveld. Jeg var klar for å spy allerede før start, men jeg bet tenna sammen og kom meg gjennom alt jeg planla og det med progresjon. Styrket kjernemuskulatur er i produksjon og dermed er også maimålene underveis!

Husmora, Camilla

Den første uka i mai har også bydd på flere netter i hengekøya. Det var veldig lenge siden sist, men jeg sov like godt som vanlig.

Jeg simpelthen elsker hengekøyeliv!

Les mer HER
Den første uka i mai har bydd på flere netter i hengekøya

Helt til klokka var fem i dag tidlig. Da våknet jeg av et salig rabalder i buskene rundt meg. Jeg fisket tak i brillene og fikk dem på nesa akkurat tidsnok til å se først hanen bene forbi meg der jeg lå, og andriken i fullt firsprang like bak. Det er en ørliten kamp om sjefsrollen pågående om dagen. Hadde jeg ikke visst det, hadde jeg antakelig lurt på om jeg fortsatt drømte, for det ser rimelig teit ut når en diger hane springer rundt på tunet med en and hakk i hel!

Den første uka i mai har bydd på flere netter i hengekøya

Den første uka i mai i mål

Hvem som vant i morges vites ikke. Jeg klarte å få enda et par timer til på øyet før dagen tok til. Dagen i dag har ikke bydd på de helt store utskeielsene. Jeg har skaffet meg en slags oversikt over neste uke og så har vi vært i bursdag til bestemor. Fortsatt er jeg så forspist på kaker at jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg. Den første uka i mai har levert på kaker, for å si det pent!

Neste uke er det imidlertid begrenset med festdager. Litt godt skal vi nok ha 8.mai, tradisjonen vår tro, men ellers er det så mye på tapetet at det er lite tid til kakespising. Jeg skal få plantet ut de siste plantene, grisefjøset skal vaskes og båten har jeg også en plan om å starte vårpussen på.

I bigården må jeg også ta en tur eller to. Med varmen kommer også behovet for tett oppfølging i bigården. Det er viktig å passe opp plassen biene har til rådighet, både til yngel og pollen og nektar. Planen er å ta dere med på neste bigårdsbesøk gjennom et blogginnlegg mot slutten av uka, så følg med, følg med! (Husk at du kan godta varsler fra siden, så får du med deg alt.)

Men nå, nå er det kaffe, bok og lading av batterier.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics