Drivhuset

Nå tar jeg sjansen

Det er meldt varmegrader så langt øyet kan se, så nå tar jeg sjansen: Nå flytter jeg plantene ut og erklærer drivhussesongen for åpnet.

Opptatt av temperaturene

Vi skriver mai, og her hvor vi bor har vårens siste måned kommet med noe som minner mer om sommer enn vår. I dag har gradestokken befunnet seg midt på tjuetallet, og bukse og genser ble for flere dager siden byttet ut med shorts og t-skjorte. Det er varmt!

Som sjølberger med kjøkkenbordet fullt av små plantebarn, er jeg opptatt av været på denne tiden av året. Ja, kanskje mer av temperaturene enn selve været, egentlig. Det er temperaturene som er avgjørende for når jeg omsider kan ta sjansen på å flytte plantene ut i drivhuset. Sol og regn gjør ikke så mye fra eller til. Lave temperaturer, derimot, har kverket mang en plante jeg i min iver har satt ut litt for tidlig.

Nå tar jeg sjansen på å flytte tomatplantene ut i drivhuset

Men, nå viser langtidsvarselet ingenting lavere enn sju varmegrader så langt det rekker. Da, har min gode venn og nabo og jeg funnet ut at nå, nå tar jeg sjansen. Når langtidsvarselet viser plussgrader fjorten dager fram, så skal det mye til at det plutselig blir nattefrost i midten av mai!

Når våren kommer har jeg igjen for alt jeg gjorde i høst.

Les mer HER

Nå tar jeg sjansen og setter i gang

Så, nå tar jeg sjansen og flytter plantene mine ut. Vekk fra kjøkkenbordet, vinduskarmer og overalt hvor de har vært plassert inne, og ut.

Jeg begynte arbeidet i går, med å etterfylle jord i alle kassene i drivhuset. I høst tok jeg nemlig ut en tredjedel fra hver kasse og la på litt hønsemøkk som har fått ligge og brenne ut gjennom vinteren. Nå har jeg fylt på jord til kassene er fulle og klare for å gi liv til alle sesongens planter.

I drivhuset har jeg plantet ut tomatplanter av tre slag; Moneymaker, plommetomat og Linnea. Nå tar jeg sjansen på at det er varmt nok for dem. Jeg har nemlig opplevd at det ikke er det, og da ble alle tomatplantene lilla av fosformangel. Vi krysser fingrene for at det går bra nå! I tillegg har jeg satt ut fire planter med slangeagurk og fire med sylteagurk, tre med luffa og seks paprikaplanter.

Sesongen for to år siden var en bedrøvelig en i drivhuset.

Se bare HER
Husmora og forfatteren bak Hverdagen på Fjellborg, Camilla Skår, i drivhuset

Herved erklærer jeg drivhussesongen for åpnet!

I gang i kjøkkenhagen også

Jeg er også så vidt i gang i kjøkkenhagen som ligger vegg-i-vegg med drivhuset. Jeg er nok litt mer forsiktig siden det som blir stående her ikke får beskyttelse på samme måte som det i drivhuset. Likevel; nå tar jeg sjansen også her. I formiddag etterfylte jeg jord her også og satte ut noen planter.

Pyntegresskarene har jeg plassert langsmed rådyrnettingen slik at den kan klatre oppover og gi en fin, grønn vegg. Jeg har imidlertid bestemt meg for å følge opp pyntegresskarene med litt hardere labb i år enn i fjor, slik at de ikke overtar halve kjøkkenhagen.

Noe av dagen har jeg også brukt til å montere sammen to minidrivhus til å plassere over pallekarmer. Jeg fikk dem til bursdagen min, og nå skal jeg endelig glede meg over dem. De huser nå alle kålplantene mine. Kål er noe jeg tidligere har slitt med å få til, og den ene gangen jeg fikk det til, stod de i drivhuset. Jeg håper at minidrivhusene gir fine avlinger i år.

Kjøkkenhagen vår jubilerer med et år i disse dager.

Få en omvisning HER

Nå tar jeg sjansen

Mer har jeg ikke rukket, men nå er jeg i alle fall gang. Nå tar jeg sjansen på at vinteren er over for denne gang, og at plantene vil vokse seg store og sterke ute. Inne begynte det å begrense seg uten ytterligere en ompotting på flere av dem, og da var det like greit å få dem ut.

Nå tar jeg sjansen på å flytte tomatplantene ut i drivhuset

Egentlig hadde jeg helt andre planer for gårsdagen og i dag, men sånn er hverdagen som sjølberger. Innimellom må man bare kaste seg rundt og gjøre det som været krever. Jeg snakket med en bonde i går kveld som hadde gjort det samme. «Egentlig er det litt tidlig for våronna, men jeg syns jeg måtte», forklarte han der han småløp rundt. Da jeg gikk og la meg like før ti, hørte jeg fortsatt traktorene ute på jordet. Så joda, nå er det i gang, det som skal bli mat i år.

Enda står det igjen en del planter på kjøkkenbenken her. Å fylle plantekassene ute tar lenger tid enn man skulle tro. Nå er det nok for i dag, og i morgen skal hviledagen brukes til det den er til for. Mandag, derimot, da håper jeg å få resten ut. Så må jeg også, det som skal direktesås i mai. Det er mye å gjøre, men åh, så gøy!

Husmora og forfatteren bak Hverdagen på Fjellborg, Camilla Skår, i drivhuset

Ja, så slik er ståa på Fjellborg om dagen. Drivhus- og kjøkkenhagesesongen er i gang, og det gledes. Nå ser vi fram til å følge plantenes vekst og utvikling i månedene framover. Nå er det imidlertid kvelden. Bok og lørdagsgodterier venter, og det gledes jammen over det også!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics