Tips og ideer

Morsdag: Ti gavetips til mamma

Morsdag står for tur, og det er en dag som mange av oss markerer. Det er også en dag som av mange kritiseres for å være skapt og holdt i live av den kommersielle handelsstanden, men i bunn og grunn blir det jo hva man selv gjør det til. Personlig syns jeg både morsdag og farsdag er fine dager for å gjøre litt ekstra krus på mammaer og pappaer. Det er strevsomt å skape godtfolk, så jeg syns det er en hyggelig tanke å skulle gi foreldre en pause, litt heder og ære – og en takk for jobben.

En gave er en fin takk dét, men at det bør være så voldsomt, er bare tull og tøys. Tull og tøys syns jeg det også var da min egen mamma «bare» ønsket seg et snilt barn da jeg selv var liten, men nå er jeg mor selv, og jeg har erfart at det er ikke gaven som teller. Det er omsorgen og tanken som ligger bak, og barnets ærlige ønske om å gi noe til nettopp deg. Jeg leste for en tid tilbake at når et barn gir deg noe, skal du ta i mot det med inderlig takk. Selv om det ikke er store saken, og selv om det ikke er rare gaven. Det er det barnet har å gi, og det er deg barnet ønsker å gi det til. Det er noe å tenke på!

Hestehov til mamma

Kanskje er du mor selv. Kanskje er barna dine små, som mine, eller kanskje er de større. Kanskje er din mor ung. Kanskje er hun gammel. Under følger uansett ti gavetips til morsdagsgave, som forhåpentligvis vil glede en mamma, samme hvem hun er. Ingen av de ti tipsene koster skjorta, og opptil flere av dem – om ikke alle – vil gi dere alle gode minner, men med mamma i fokus. Her får dere litt å velge i:

Husmoras 10 gavetips til mamma

1. Pakk nistekurven og invitér henne med på tur

I en hektisk hverdag blir tid en knapp ressurs. Vis meg gjerne den moren – eller faren for den saks skyld – som føler at hun får nok tid sammen med barna sine. Fyll nistekurven med varm kakao og nistemat. Lur gjerne med litt sjokolade også, og legg i vei. La mobiltelefonen bli igjen hjemme, vær til stede i nuet, og skap gode minner sammen.

2. Fotoalbum

Og da snakker jeg ikke om de tykke, tidkrevende som aldri blir fylt opp. Brett to A4-ark, bind dem sammen med en vakker hyssing over bretten, og lag ditt eget fotoalbum. Klistre inn bilder fra et godt minne dere har sammen, en ferietur, eller en helt vanlig hverdag. Lag en tegning ved siden av, sett på noen klistremerker, skriv noen hyggelige ord… Gjør det personlig, og gjør det til en skatt!

3. Be henne på middag

Tåler økonomien et restaurantbesøk, er det selvsagt hyggelig, men du kan også drive restauranten selv. Dekk et fint middagsbord med duk og servietter, kanskje en spesiell liten hilsen ved mammas kuvert. Lag noe du vet at hun liker, og ikke la henne slippe til. Man skal nemlig ikke undervurdere luksusfølelsen i å komme til ferdigdekket bord nå og da – og å slippe å rydde opp etterpå! Husk endelig at om du lager maten i mammas kjøkken, så forlat det i samme stand som mamma selv ville gjort det. Vinning, spinning…

4. Lag en fortelling

Dette forslaget er kanskje best egnet til småbarnsmødre, men kan absolutt bli en vinner hos bestemødre også. La barna dikte en historie der mamma er heltinnen. Drager, riddere, farlige kuer; la fantasien slippe løs. Det er utrolig hvor spennende fortellinger barna kan lage, og jeg tør nesten garantere at gaven vil kunne glede mamma’n igjen og igjen. Ikke minst når barna har blitt voksne! Dere kan jo også lage en adjektivfortelling, og la mamma fylle inn adjektivene. Tenk på de gode minnene dere skaper sammen når dere etterpå sitter og fniser og ler over prikkete prinsesser og fisete troll.

5. Egentid med bonus

Å være mamma kan være slitsomt. Man er alltid på «jobb», klar til å trøste, blåse, lytte og kjøre. Gi mamma litt egentid! Tapp i et varmt og velduftende bad, la henne gå en tur i skogen, gi henne tid til å lese i en bok, eller hva enn det er som får nettopp deres mamma til å senke skuldrene. Mens mamma har egentid, kan dere forberede en overraskelse! Bak boller, rydd opp i rotet i stua, stek vafler; ett eller annet som får mammas hvilepuls til å vedvare også etter at stunden for egentid er over. Mamma med hvilepuls = mamma med godt humør!

6. Klippekort

Enten du har en ung mamma eller en gammel mamma, så har mammaer alltid nok å gjøre! Gi litt av tiden din, og lett på hennes oppgaver. Lag et lekkert klippekort: Ta et helt vanlig ark, skriv hva klippekortet gjelder, og pynt med farger og klistremerker. Forslag til oppgaver som kan klippes inn, er å rydde av middagsbordet, vaske badet, lufte hunden, gjøre unna ukeshandelen, henge opp klær… Klippekortet kan jo eventuelt følges av en bok, som mamma skal lese i mens du gjør arbeidet hennes.

7. Bak en kake

Morsdag er en ypperlig unnskyldning for å bake en kake. La barna gjøre jobben. En kake som er pyntet av ivrige barnehender ser jo alltid fortryllende gode ut! Vil du gjøre kaken litt ekstra spesiell, så kan du gå til bakeriet og be om hjelp til å få et spiselig bilde til å ha på kaka. Det er rett og slett bilder som printes med konditorfarge på spiselig rispapir. Trykk HER, så kan du se et eksempel av veslebondens bursdagskake fra i fjor, med traktor på. Du kan også finne leverandører på nettet, ved å søke på «spiselige kakebilder». Jeg tipper at mamma blir overrasket om hun får en kake med bilde av barna sine på! Eller George Clooney, eller… Daniel Craig?

8. Lag en sang

Er du god til å dikte kan du jo lage en sang? Finn en melodi mamma liker godt, og dikt i vei. Morsomme historier, fine minner, gode egenskaper, altfor mange ord på en og samme linje. Print sangen på et rosa papir, og knyt et hyssingbånd rundt, så får du den rette looken også. Et litt mer avansert alternativ til punkt fire, egentlig. Litt flaut – kanskje – men aller mest bare kjempemoro!

9. Perler og fargerike juveler

Man må faktisk ikke legge igjen en liten formue hos gullsmeden for å glede mor med et smykke. En tjuekroning hos Biltema holder i massevis. Kjøp et spann med perler, og lag smykker i de lekreste design. Hva med et passende armbånd? Er barna litt eldre, kan de jo knyte armbånd? Kjøp litt moulinegarn i hobbybutikken, og sett i gang. Det finnes masse oppskrifter på Internett; søk på «knyte armbånd», så finner du mange flotte og dekorative alternativer.

10. Blomster

Undervurder aldri effekten av blomster! Vil du ha en litt mer personlig vri, så la barna velge ut en skål og forskjellige blomster. Sett dem sammen til en fin blomstergruppe. Kjøp litt dekorsand, plukk noen fine stener i naturen, finn noen kongler i skogen eller noen vakre skjell i fjæra, og dandér sammen med blomstene. Mamma får blomster, og barna får skape.

Hestehov til mamma

Ja, her har du altså ti gavetips å velge blant. Fant du et gavetips som passet for mamma’n din? Det behøver ikke å koste så mye. Det behøver ikke å kreve så mye. Husk på hvem som skal ha gaven, og sett henne i fokus. Husk at det er tanken som teller, virkelig! Selv skal jeg ikke gi noen morsdagsgave. Ikke i år heller. Det er noen av oss også. Mamma er jo død. Hun var en super mamma og hadde fortjent all verdens gaver, men… Kanskje får hun en blomst på gravstedet sitt, men uansett skal hun få noen ekstra tanker. Minnene har jeg jo fortsatt, og de er også med meg i min egen mammahverdag.

Hestehov til mamma

I morgen skal dere få et lite ekstratips. Noe godt dere kan lage til mamma på søndag. Eller deg selv i morgen. Eller… Titt innom i morgen, da vel?

Vi blogges!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

3 Comments

  • Hildegunn Hegna

    Så mange fine tips. Har et tips til alle som er stemødre. Jeg var stemor til to nydelige barn i 10 år. Denne jenta på 6 år hadde sagt til pappan sin at jeg å måtte ha blomster, og ho visste om en blomst som het stemorsblomst, så det fikk jeg. Gjett om jeg blei blank i øynene. Beste gava jeg noengang har fått <3

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics