Tips og ideer

Dette har jeg alltid i matboden

Det er safte- og syltetid. Da er det en del ingredienser det kan være greit å ha på lur. Dette har jeg alltid i matboden for å kunne safte og sylte og ta vare på maten vår.

Travel tid

Vi skriver august, og for sjølbergeren betyr det at vi er inne i en travel tid. Ute begynner frukt og bær og grønnsaker å modnes. Ikke bare skal de sankes, men de skal også bearbeides på en slik måte at man kan nyte godt av dem utover høsten og en lang vinter.

Det er, med andre ord, safte- og syltetid. Det synes godt på statistikken her på Hverdagen på Fjellborg, men det merkes også godt på kjøkkenet her. Støtt er det noe å ta seg til, og det går unna på en del ingredienser fra matboden som det ellers i året ikke alltid brukes så mye av.

Det er likevel noe jeg alltid har i matboden, selv utenom høysesongen. Helt enkelt fordi det er en slags basisutrustning i sjølbergerens husholdning. Matvarer og produkter som kommer godt med når man lager mat, enten man safter, sylter eller slakter. Ta en titt på lista og sjekk kjøkkenskapene dine. Har du det du trenger for alltid å være beredt?

Dette har jeg alltid i matboden

1. Salt

Av alt jeg har i matboden, så er salt det viktigste. Ikke bare er det i mange tilfeller en smaksforsterker og noe man har i nesten alt av mat i hverdagen. Salt er også viktig for beredskapens skyld.

Salt

Siden vi hvert år slakter gris til eget bruk, har vi store deler av året mye kjøtt i fryseren. Skulle strømforsyningen av en eller annen grunn opphøre, kan vi likevel redde maten vår fra å bli fordervet ved å legge det i salt. Det var jo slik de gjorde det i gamledager, før hjemmefryseren ble allemannseie. Vi holder det ikke for sannsynlig at det skjer, men skulle hundre og ett være ute, ville det være rimelig kjedelig å miste nærmere et års forbruk av kjøttmat.

Salt er dessuten en viktig ingrediens når jeg sylter ned ulike råvarer. I syltelaker er salt helt essensielt, og å lage sylteagurk eller legge rødbeter på glass uten salt er utenkelig.

Har du agurker til overs? Lag sylteagurk, da vel?
Oppskrift finner du HER

2. Sukker

Nummer to på listen over hva jeg alltid har i matboden er sukker. I grunnen er det bare beredskapsperspektivet som setter salt over sukker på lista, for uten sukker er det ikke mye jeg får laget av råvarene jeg har til rådighet.

Sukker

Ikke en dråpe saft hadde blitt forvart og ikke et gram syltetøy hadde blitt til uten sukker. Jeg har alltid sukker i matboden, for jeg vet aldri når jeg har bær eller frukt tilgjengelig som kan saftes eller syltes. Sammen med salt (og eddik) er sukker dessuten en viktig ingrediens i syltelake.

Selvsagt skal man ikke ha for mye sukker i kostholdet, men det er ikke til å komme fra at sukker er et viktig konserveringsmiddel i sjølbergingshusholdet.

Har du bær eller frukt til overs?
Lær å lage saft HER

3. Eddik

Da jeg var barn var eddik noe av det mest mystiske som befant seg i matskapene til både mamma og bestemor. Det luktet rart og de brukte det til både vindusvask og i mat. Kunne det virkelig gå an?

Ja, det kunne det. Som voksen er det selv noe jeg alltid har i matboden. Og – i likhet med både bestemor og mamma, bruker jeg det til «alt». Ikke bare har jeg det i syltelaker, men jeg bruker det også i rengjøringen. Det er mange år siden sist vi hadde ordinær kjøkkenspray på Fjellborg. I stedet har jeg på sprayflaske en 50/50-blanding av edikk 7 % og vann. Det funker fjell og fjerner alt av flekker vel så effektivt som selv de dyreste vaskemidler.

Dette har jeg alltid i matboden: Eddik

Eddik kan man også bruke i selve matlagingen. Det har jeg lært i Prosjekt Henriette!
Les mer HER

4. Jam-produkter

Noe jeg også alltid har i matboden er Jam-produkter. Være seg syltepulver, frysepulver eller fruktpektin, så har jeg alltid noen poser liggende i matboden.

Det er nemlig slik, at selv om sukker er vel og bra, så trengs det noen ganger også en tilsetning i syltetøy, marmelade og gelé i form av et fortykningsmiddel. Er bærene eller frukten litt overmoden, kan det man sylter bli i overkant flytende, og da hjelper Jam-produktene til for å oppnå riktig konsistens.

Dette har jeg alltid i matboden: Jam produkter

Livsviktig er det jo ikke, men det er absolutt praktisk å ha på lur i matboden eller kjøkkenskapet.

Vil du også lage ditt eget syltetøy?
Lær hvordan det lages HER

5. Potetmel

Noe jeg også alltid har i matboden er potetmel. Ikke for at det brukes så ofte, men når det først trengs er det nesten ingenting som kan erstatte det.

Da barna var mindre og det hendte at bleiene kunne renne over en uheldig natt, strødde jeg det på madrassene for å suge opp fuktighet. Nå, etter at jeg begynte med Prosjekt Henriette, er det en gjenganger i mange av oppskriftene. Såpass ofte dukker det faktisk opp i Stor Kokebok, at jeg har begynt å omtale potetmel som potetesmel på ren automatikk, for det er det står i kokeboka.

Dette har jeg alltid i matboden: Potetmel

Potetmel er dessuten en viktig ingrediens når man skal lage jevninger til for eksempel fruktgrøter. Eller i «bakevarer, sauser, kjøtt- og fiskekaker», da.

Har du plommer? Lag plommegrøt, da vel!
Oppskrift finner du HER

Dette har jeg også alltid i matboden

Det er forresten én ting til jeg alltid har i matboden, og det er vaniljestenger. Det er en forholdsvis kostbar ingrediens, men så anvendelig. Ikke bare er den en viktig ingrediens i mange gode desserter (og her på Fjellborg er vi, som kjent, glad i dessert), men vaniljestang er også godt i kombinasjon med mange ulike råvarer.

Vaniljestang

Derfor bruker jeg også ofte vaniljestang når jeg lager for eksempel saft og syltetøy. Tilsetter jeg litt vanilje, får jeg plutselig en helt ny variant og kan dermed utvide litt i dybden på sortimentet i matboden.

Når jeg bruker vaniljestenger, går dessuten ingenting til spille.
Lær å lage ditt eget vaniljesukker HER

Også har vi jo alt det andre, da, som sikkert de fleste har i sin matbod eller kjøkkenskap. Sånt som hvetemel, knekkebrød, havregryn og bakepulver. Sistnevnte er forresten også noe så nært som en absolutt nødvendighet. Ikke bare er bakepulver et viktig hevemiddel, men det er også godt egnet som vaskemiddel ved visse anledninger. Her brukes det, sammen med vann, når vi vasker egg. I kombinasjon med eddik er det bort i mot uslåelig som vaskemiddel i stekeovnen.

Bakepulver kan brukes til mye

Hva har du alltid i matboden?

Før om årene snakket man gjerne om kjerringråd. Kan hende er jeg ikke helt med, eller så er det et begrep som har forsvunnet litt ut av tiden. Alternativt så er det erstattet med mer moderne Tik Tok-triks som går viralt. Uansett husker jeg hvordan mamma alltid kom trekkende med en eller annen løsning på et hvert problem. Ofte inneholdt løsningen ett eller annet helt ordinært som allerede fantes i husholdningen.

Jeg ser en tydelig parallell til mammas lager av løsninger og til hva jeg selv alltid har i matboden. Man snakker om beredskapslager, men jeg ser at mye av det som jeg selv alltid har tilgjengelig også er et slags lager av basisvarer. Ingredienser som er grunnleggende for å kunne lage uendelige variasjoner av mye annet. Har jeg det stående, som er nevnt på lista over, er jeg som regel berget i mange situasjoner. Ikke bare som sjølberger, men også som husmor, mamma og, ja, voksen.

Dette har jeg alltid i matboden: Eddik, salt, sukker, potetmel, syltepulver

Hvordan står det til i din matbod eller ditt kjøkkenskap? Har du det samme som jeg har på lista mi, eller kanskje noe helt annet? Det finnes mye rart å putte i skapene, men jeg tør våge påstanden om at dersom du har de fem tingene tilgjengelig som jeg alltid har i matboden her, da kommer du i alle fall langt som sjølberger, om ikke annet! Også skader det jo ikke å ha en pose kaffe og en sjokoladeknupp liggende heller, for det kan alltids røyne på for noen hver innimellom. Et beredskapslager kan bestå av så mangt.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

  • Bibbi Schjelderup

    Hei. Masse interessant å lese om kjenner meg igjen på mye da jeg var yngre, selvberging er framtia, men kunne gjerne få med noen tips til de som ikke skal ha eller kan bruke vanlig sukker 🙂

    • Camilla Skår

      Hei, og takk for en hyggelig kommentar med et godt innspill! Jeg har noen tanker rundt hvordan jeg kan få samlet dette i et eget innlegg. Har du noen konkrete punkter du ønsker jeg skal ta for meg? Send meg gjerne en mail på husmora@hverdagenpaafjellborg.no om du syns kommentarfeltet blir for åpent for temaet. Hører fra deg!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics