Neslesuppe i Prosjekt Henriette
Neslesuppe stod på menyen i ukens Prosjekt Henriette. En gammel klassiker for mange nå på våren. Levde Henriettes versjon opp til forventningene? Jeg gir deg svaret.
Kom mai du skjønne milde …
… og treng deg på med pollen og fuglesang og et teppe av hvitveis – og nesle.
Vi er godt kjent med nesle som ingrediens her på Fjellborg. Fortrinnsvis som et slags krydder. Jeg tørker planten og bruker den nær sagt til alt hvor det hører hjemme med litt grønt. Som pynt på potetene, ikke minst.
Tørket nesle er både enkelt og anvendelig.
Du finner framgangsmåte HER
Neslesuppe, derimot, det har så langt for oss vært ukjent territorium. Husbonden kunne ikke si med sikkerhet at han hadde spist det før. Jeg tør si, til og med med sikkerhet, at jeg ikke har smakt det. Da var det kanskje på tide, da?
Neslesuppe in spe
Neslesuppe begynner, lite overraskende, med å sanke nesle. Og det store spørsmålet var: Hvor mye er 100 gram nesle?
Ganske mye, skulle det vise seg. Det er også én liter kjøttkraft. Det vet vi fra ei heslig tomatsuppe laget tidligere i Prosjekt Henriette. Jeg tenkte derfor at jeg skulle være smart, og reduserte en liter til tre desiliter. Hønsekraft har vi god erfaring med i en del andre supper, så det ble hønsekraft.

Den nevnte tomatsuppa var fullstendig krise!
Les mer HER
Mel, margarin, fløte, eggeplommer; enkle ingredienser vi alltid har i hus. Også gikk jeg for 2023-varianten av «hakkes fin» eller «gnies gjennem hårsikt»: Stavmikser.
Neslesuppe
Vi skulle ha neslesuppe som en forrett til pannekaker i dag. Derfor valgte jeg å halvere oppskriften i Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok. Det viste seg å være en god idé.
Jeg fatter ikke hva som er problemet: Smakte supper annerledes i 1932 enn vi er vant med i dag? Er det ikke i alle supper at kraft gjør seg? Stiller jeg med altfor konsentrert kraft? Eller også er den godeste Henriette helt ute når det kommer til supper?
Jeg aner ikke! Det eneste jeg vet, er at neslesuppe ikke falt i smak! Og det er greit å slippe spis opp-diskusjonen med ungene når én spiseskje er mer enn nok også for oss voksne.
Det er ikke bare for mennesker nesle brukes som mat. Også plantene er glad i nesle!
Gjødselvann på to ingredienser? Sjekk HER
Takk og lov for pannekaker
Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, rent bortsett fra at jeg reduserte mengden kjøttkraft til ⅓ og brukte vann for resten. Likevel så smakte det … kraft.

Når sant skal sies, så ble jeg kjempeskuffa. Nesle syns jeg er en spennende plante, og jeg så fram til å smake på neslesuppe. Jeg hadde håpet at jeg da virkelig ville fått smaken av nesle.
Heldigvis hadde jeg nok pannekaker! Selv om var torsdag.
Les om pannekakemandag HER
Det kan det jo hende at jeg kan også, det. Jeg bare må finne en annen oppskrift enn Henriettes. Det akter jeg da også å gjøre, men det får bli neste vår, muligens? Nå har jeg annet å gjøre enn å plukke nesler framover. Stryke bunadskjorter, for eksempel!
Men, har du en oppskrift du mener jeg bør prøve? Send meg en e-post, da! Og så håper vi på bedre lykke i neste ukes Prosjekt Henriette.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg






