Birøkt

Biesesongen 2023

Biesesongen 2023 er allerede godt i gang med fem bifolk med stadig økende styrke. Biene klargjør seg for årets sesong, men hva med birøkteren?

Naturen endret spillet

Noe av det som er mest spennende – og krevende – med å jobbe tett på naturen slik man jo gjør som birøkter, er endringene. Da jeg på sensommeren i fjor foretok en oppsummering av fjorårssesongen og samtidig la planer for biesesongen 2023, var det under litt andre forutsetninger enn det som nå er utgangspunktet.

Birøkt: Buckfastbie på epleblomsttrekk biesesongen 2022

Fjorårssesongen er oppsummert i et eget innlegg.

Det kan du lese HER

For det første hadde jeg da fire avleggere. To av dem skulle slås sammen med produksjonskubene for dronningbytte, og to skulle vintres inn. Slik ble det ikke.

Ikke lenge før innvintringen, viste det seg at dronningen i én av avleggerne var vekk. Sånt skjer innimellom. Dermed var det bare tre avleggere igjen, og i samråd med mentoren min bestemte jeg meg for å gi de eldste dronningene enda en sesong.

Dronning Annabeth. Biesesongen 2023

Dermed innvintret jeg fem bifolk i stedet for fire.

Økonomiske nedgangstider

Da jeg la planene for biesesongen 2023 hadde jeg heller ikke tatt høyde for hvordan de økonomiske nedgangstidene skulle ramme meg som birøkter og honningprodusent så direkte.

Jeg skal komme tilbake til dette på et senere tidspunkt, men for nå kan vi nøye oss med å si at honningssalget stupte.

Her skulle man kanskje tro at det største problemet er tapte inntekter, men nei. Utfordringen ligger i et enormt overskudd av honning! Hva gjør du med bortimot 100 kilo honning?

Nyrørt honning som tappes på glass for salg. Honningsalget i fjor legger strategien for biesesongen 2023

Biesesongen 2023 under lupen

Jo, du foretar en ny vurdering av planen lagt for biesesongen 2023. Jammen flaks at jeg ikke skrev den i sten!

Vi har gått noen runder i fellesskap her. Det er jeg som er birøkteren, men husbonden er fin å sparre med.

Aller først er det lagt en investeringsplan for honningbehandlig. Med flere kuber vil jeg etter alle solemerker få mer honning. Vi er enig i at en røremaskin til honningen bør prioriteres. Det vil være til stor hjelp og avlastning når honningen skal krystalliseres.

For det andre må vi ha en plan B dersom honningsalget skulle floppe også i år. Det finnes grossister som tar i mot større partier av honning for videresalg. For meg som birøkter er det dårligere betalt, men noe er bedre enn ingenting. Dessuten kan vi ikke brenne inne med mangfoldige kilo honning flere år på rad!

Til salgs

Vi har også tatt avgjørelsen om å selge to av fjorårsavleggerne. Vi har veid for og i mot, men har kommet til at det er en god løsning for videre drift.

Ett argument for salget, er at det kan delfinansiere en røremaskin.

Et annet, og også det viktigste argumentet, er honning. Med erfaringen fra fjorårssalget ønsker jeg å være litt forsiktig med å gå for hardt ut med antall produksjonskuber biesesongen 2023. Per nå har vi fem, og det kan bli mye honning!

birøkt : Bikubene midtsommers, med to yngelrom og tre skattekasser

Selger vi to kuber vil vi ha en mer moderat vekst i bigården, og det synes fornuftig akkurat nå.

Flere avleggere

Fordi jeg ikke fikk foretatt det planlagte dronningbyttet i høst, så må jeg gjøre det biesesongen 2023.

Det betyr at jeg ikke kommer utenom å produsere ytterligere to avleggere, og det er som et minimum. For å sikre nye dronninger vil jeg produsere minst fire, og da vil jeg i beste fall vintre inn fem kuber også i høst.

Dronningavl: Vi studerer omlarvingslist. Også i biesesongen 2023 må det produseres dronninger

Kan birøkteren styre dronningbytter?

Les mer om dronningavl HER

Bifolk er det dessuten stor etterspørsel etter, så jeg tar nok sikte på å produsere ytterligere noen avleggere for salg neste år. Det er en fin biinntekt (!) for å finansiere driften.

Produksjon av avleggere gir dessuten videre vekst i bigården. Når vi ser hvordan honningsalget går er det for sent. Og, jo flere bifolk jeg vintrer inn, jo større er sannsynligheten for at jeg har bifolk som overlever vinteren.

Biene i januar, biesesongen 2023

Biesesongen 2023

Å være birøkter er ikke bare å røkte biene og studere deres gjøren og laden. Det er også til stor del å legge strategier. Det syns jeg er kjempegøy!

På Fjellborg har vi jo først og fremst bier for sjølbergingens del, i form av bedre pollinering og honning. Det er likevel ikke til å komme fra at jeg syns at salg- og markedsføringsbiten av egne produkter er morsomt. Ja, for jeg er jo kjempestolt av den knallgode honningen biene våre lager!

Birøkt: Tavler og sommerhonning. Å være fersk birøkter.

Planene for biesesongen 2023 er nå lagt, og så får vi se, da? Står de seg til mål? Jeg er åpen for endringer, for det må man være. Det er tross alt med naturen jeg arbeider som birøkter, og da er det ikke jeg som er sjefen.

Men, moro er det! Jeg håper at du også syns det er litt morsomt å følge med på biene på Fjellborg. Flere innlegg fra bigården kommer snart, så følg med! Vil du være sikker på å få dem med deg? Følg Hverdagen på Fjellborg på Facebook og Instagram. Du kan også abonnere på innleggene ved å legge igjen e-postadressen din her:

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics