Hermetiske kirsebær
Nå er kirsebærene modne. Jeg har bladd i Stor Kokebok og funnet en oppskrift på hermetiske kirsebær. Godt å ha på lur til vinterens kaker og fruktsalat.
Høyt henger de
Bærhøsten er godt i gang. I alle fall på vår kant av landet. Rips og solbær og bringebær og jordbær – og kirsebær. Vi har det, alt sammen, her på Fjellborg og i år rakk vi til og med å høste kirsebærene før kråkefuglene gjorde det. Det er neimen ikke hvert år!
Vi er jo egentlig godt i gang med en sommerspesial i Prosjekt Henriette, hvor vi tester ulike iskremoppskrifter fra Stor Kokebok. Denne uka tar vi imidlertid en liten ispause. Ikke bare har vi fryseren full, men midt mellom ferieturer er det også. Dessuten så var det disse kirsebærene, da. Hva gjør vi med dem? Du ser, Henriette Schønberg Erken har svaret.
Av kirsebærene lager vi både syltetøy, saft og likør her på Fjellborg. Nå begynte vi imidlertid å få mer enn nok av både det ene og det andre i matboden. Hva skulle vi da gjøre med resten? Jeg bladde opp i Stor Kokebok for inspirasjon og fant oppskrift på hermetiske kirsebær:
Kirsebær, søte, hermetiske
Du trenger
Kirsebær
300 gr. sukker
1 l. vann
Slik lager du hermetiske kirsebær
De rensede bær legges tett og fast på glassene, overhelles laken og steriliseres i 20 minutter ved 80° C.
Jeg hadde laken varm over kirsebærene og satte umiddelbart på lokket. Det kan nok være tilstrekkelig, men bærene mine var kalde etter en natt i kjøleskapet og kjølte dermed ned laken ganske raskt også. Jeg valgte derfor å sette stekeovnen på oppgitte temperatur, og lot glassene stå en halvtime i den for å være sikker på å få god nok sterilisering.
Godt å ha på lur
Vanligvis pleier jeg jo å ha prøvesmakt oppskriftene fra Stor Kokebok før jeg publiserer dem her på Hverdagen på Fjellborg. Når det gjelder hermetiske kirsebær gjør jeg imidlertid et unntak, det skal jeg ærlig innrømme. Grunnen er enkel: Det er nå kirsebærene er modne, men det er ikke nå tiden for å spise hermetiske kirsebær (nå vil vi jo ha dem ferske).
Det er dessuten ingen revolusjonerende oppskrift. Det er kirsebær i sukkerlake. Hvor galt kan det gå, rent smaksmessig? I så fall tør jeg våge påstanden at det er i tilfelle bærenes skyld om det ikke smaker, snarere enn Schønberg Erkens.
Har du smakt hermetiske pærer?
Oppskrift finner du HER
Nei, kirsebærene lagt på glass skal få ligge der til utover vinteren. En kald februardag, tenker jeg, når vi har lyst på fruktsalat og vaniljesaus til dessert. Da er søte, hermetiske kirsebær midt i blinken. Eller når jeg skal lage bløtkake til husbondens fødselsdag i april. Jeg har fylt to glass, så jeg har til begge deler.
Når det da likevel er hermetiske kirsebær i ukens Prosjekt Henriette, så er det for at jeg ikke helt vet om jeg sånn umiddelbart hadde kommet på tanken om å hermetisere bærene om ikke det var for Stor Kokebok. Noen ganger trenger man liksom et lite dytt i riktig retning for å tenke litt utenfor det som for en selv er normalen. Kanskje er det slik for deg også? Og så kommer denne oppskriften til nytte for flere enn meg? Nå har du den i alle fall. Har du kirsebær?
Mangler du bær, men har likevel lyst på? Kanskje matadopsjon er noe for deg?
Les mer HER
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg