Prosjekt Henriette

Kringle med fyll

Denne uka ble det kringle med fyll jeg hentet fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok. En i sannhet tidløs klassiker som kan varieres med så mangt.

Ikke helt etter planen

Egentlig var det ikke kringle med fyll som stod på planen i det hele tatt for Prosjekt Henriette denne uka. Det har liksom vært såpass mye søtt hentet fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok de siste ukene at jeg egentlig syntes det var på sinn plass med litt middagsmat igjen.

Men, alt går som kjent ikke som planlagt. Da vi skulle i begravelse i går hadde jeg lovet å bidra til kakebordet i minnesamværet etterpå. Siden man aldri riktig vet hvor meget folk tar til seg i et slikt lag bakte jeg sånt som kan fryses i ettertid. Da er ei kringle et godt alternativ og også noe som tiner raskt igjen dersom det kommer uventet besøk.

Egentlig har jeg en fast oppskrift når jeg skal bake kringle, men så kom det for meg at jeg kunne jo se hva de hadde for slags kringler i 1932. Da var det at jeg kom over kringle med fyll og lot meg friste. Middag spiser vi jo hver dag, så ukas planlagte meny får en ny sjanse neste uke.

Kringle med fyll fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok.
Kringle og kaffe
Prosjekt Henriette

Det finnes mange gode kringler. Krisekringla fra krigens dager er også en etter hvert velprøvd oppskrift her hos oss.

Du finner den HER

Kringle med fyll

Du trenger

70 gr. gjær
700 gr. hvetemel
1 teskje kardemomme
2 egg
4 dcl. melk
50 gr. sukker
180 gr. smør

Til fyll:
200 gr. søte mandler
200 gr. flormelis
1 à 2 eggehviter

Kringle med fyll kan lages melkefri om du erstatter melk med havredrikk og smør med melkefri margarin.

Slik lager du kringle med fyll

Deigen behandles som vanlig; står 1 time til hevning, efterat alt smøret er banket inn.

Til fyllen skåldes mandlene, males, støtes og iblandes det siktede sukker og den halvvispede eggehvite under støtningen. Deigen kjevles ut efter lengden, og dobbelt så bred som man vil ha kringlen, mandelfylles strykes på midten langsefter; deigen legges sammen og rulles godt med hendene, formes til kringle, legges på smurt plate, heves ¼ time, overstrykes med egg og strøes med hakkede, søte mandler. Stekes i ikke for varm ovn ½ – ¾ time.

Kokt, kold, passe søt sviskefyll eller eplefyll kan brukes istedenfor mandelfyll. All fyll kan sløifes, og istedet herfor elter man inn 150 gr. finskåren sukat og 100 gr. sultanarosiner.

En tidløs klassiker

Jeg gjorde som Henriette foreslo, og brukte eplefyll i stedet for mandelfyll. For det første hadde jeg ikke tiden til å skålde mandler, men også hadde jeg jo ferdig eplesyltetøy stående i matboden. Lite gjør en sjølberger mer tilfreds enn å nytte av det man har i sine gjemmer!

Derfor ble det kringle med fyll av typen eplefyll som stod på kakebordet i går. Selv er jeg allergisk mot både epler og mandler og kunne ikke prøvesmake baksten (men jeg lagde dobbel porsjon av deigen og lagde en klippekrans med smør, sukker og kardemomme i tillegg). Derfor ble det husbonden som fikk det viktige oppdraget å godkjenne kringla før servering.

Kringle med fyll fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok.
Kringle og kaffe
Prosjekt Henriette

Jeg hadde flere typer eplemos på lager i matboden, men gikk for en variant med vanilje.

Du finner oppskriften HER

Godkjent ble den, og det vanket lovord for både mandler og epler. Husbonden syntes nok det var stas å få servert litt annet i kringla enn han bruker å få også. Siden jeg er allergisk er det nemlig lenge mellom hver gang det er epler i baksten her på Fjellborg. Nå må det nok kan hende skje litt oftere, for også veslebror snek til seg en kringlebit og fant den spiselig. Ja, faktisk kjempegod!

Egentlig er jeg ikke overrasket, for kringle med fyll, ja, og uten for den saks skyld, er en tidløs klassiker. Kan du egentlig tenke deg noe bedre, da, enn en fersk kringlebeta og en nykokt kopp kaffe? Det eneste vi egentlig bare manglet, fant jeg ut, var noen årer og et velfylt premiebord, men det får heller bli ved en annen anledning. Denne blir bakt igjen, ja! Ble du fristet?

Kringle med fyll fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok.
Kringle og kaffe
Prosjekt Henriette

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics