Syltetøy

Eplemos med vanilje

I anledning epledagen får du i dag oppskrift på eplemos med vanilje her på Hverdagen på Fjellborg. En sødmefylt variant av den tradisjonelle favoritten. Godt og enkelt.

Epledagen

Dagen i dag er på kalenderen vår markert med er stort, rødt eple. Den siste tirsdagen i september er det epledagen.

Eplemos med vanilje

En egen dag er eplet vel unt. En mer smakfull og anvendelig frukt enn eplet tror jeg du skal lete lenge etter!

Her på Fjellborg har vi tre epletrær i frukthagen. To med Discovery-epler og et med summerred. Vi har dessuten et plommetre som har knelt under sin egen vekt i sommer, og jeg går med tanker om hvorvidt det skal erstattes med nok et epletre neste år. Vi er nemlig veldig glad i epler, og får liksom aldri nok.

Særlig husbonden er glad i eplemos, og noe av årets avling gikk i syltekjelen for hans skyld. I dag, i anledning epledagen, har jeg lyst til å dele med deg en oppskrift på nettopp eplemos, men med en liten vri: Nemlig eplemos med vanilje. Du får den her:

Usikker på hvilken emballasje du skal velge? Steriliseringsprosessen?

Ta en titt HER og HER

Eplemos med vanilje

Du trenger

2 kg epler
1 vaniljestang
200 gram sukker
1 pose Jam syltepulver (ved behov)

Slik lager du eplemos med vanilje

Skrell eplene og fri dem for kjernehuset. Skjær eplene i biter og ha dem i en kjele. Du kan godt ha en skvett vann i bunnen, akkurat nok til at den blir dekket, slik at eplene ikke brenner seg.

Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha både disse og stanga i kjelen.

Kok opp eplene og vaniljen over middels varme. Etter hvert som eplene kokes møre vil de gå i oppløsning. Hjelp gjerne til med en stavmikser hvis du vil ha ekstra fin eplemos.

Rør inn sukkeret, og også syltepulver dersom det er behov for det. Eplemos har gjerne en passelig konsistens uten tilført pektin, men det ser du raskt når eplene har kokt opp. Tynn mos = syltesukker, tykk mos = kun sukker.

Etter at sukkeret er rørt inn gir du eplemosen et oppkok. Fisk så ut vaniljestanga, og ha eplemos med vanilje over på rene, steriliserte glass. Sett lokk på og la dem avkjøle med bunnen opp. Husk å merke glassene med innhold når de er kalde.

Eplemos med vanilje

Lurer du på hvorfor syltetøyglass skal avkjøles opp ned?

Se HER

Fort gjort

Å lage eplemos med vanilje er fort gjort. Holdbarheten er nærmest uendelig så lenge du har vært nøye med rengjøringen og steriliseringen av syltetøyglassene. Lite jobb for mye, med andre ord.

Eplemos med vanilje er ikke et hokus pokus, men noen ganger skal det ikke så mye til før noe helt vanlig blir ørlite grann mer spennende. Vanilje er jo godt til alt, og spesielt eple.

Piff opp de tilslørte bondepikene og bruk eplemos med vanilje neste gang da, vel? Hva med å ha det på de arme ridderne? Eller rett og slett bare på et vanlig, nystekt rundstykke?

På Hverdagen på Fjellborg ligger også oppskrift på vanlig eplemos.

Du finner den HER

Lykke til med syltingen og kos deg med resultatet uansett hvordan du nyter det!

Eplemos med vanilje

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics