Jul på Fjellborg

Klar for å senke skuldrene

Det er fire dager igjen til jul, og enda gjenstår litt å gjøre. Men, jeg er snart klar for å senke skuldrene og å innfri de virkelige juleønskene.

Juleferie

I går gikk ungene her til ferie. Da var det siste skoledag, og tradisjonen tro var det grøtfest i gymsalen for hele skolen og godtetime etterpå. Det var to glade og fornøyde gutter som kom hjem med skolebussen her i går ettermiddag. Endelig ferie! Før de fikk lov til å glemme skolen litt for et par ukers tid, måtte de imidlertid ta en skikkelig opprydning i hver sin skolesekk. Da er vi sikre på at ikke noe er glemt. Brødskiver og sånt.

Klar for å senke skuldrene og å nyte juleferie. På pyntehåndklehylla står en nisse, svibel, lys og granbar.

Veslebror hadde siste barnehagedag før ferien. I barnehagen var det nissefest, og i valget mellom å være rødnisse og fjøsnisse falt valget uten betenkningstid på fjøsnisse. Det er jo tross alt det vi har her på Fjellborg! Så, han fikk dra i barnehagen med buksene tilhørende festdrakten sin og storebrors strikkagenser. Den passet, merkelig nok.

Husbonden på sin side er også ferdig med utearbeidet for i år. Full juleferie får han nok ikke, for sånn er ikke livet når man driver sin egen bedrift, men han skal i alle fall ikke ut på flere oppdrag. De trappene som skulle monteres i 2023 er montert.

Og husmora? Jeg får ikke juleferie riktig enda. Litt husvask, matforberedelser og julepynt, så nærmer vi oss. Da er jeg også klar for å senke skuldrene.

Klar for å senke skuldrene og å nyte juleferie. På pyntehåndklehylla står en nisse, svibel, lys og granbar.

Klar for å senke skuldrene

Ikke at skuldrene er så høyt oppe heller, altså, men det er liksom ikke tid til å synke ned i en god stol med en tykk bok og en kopp kakao med krem riktig enda. I så fall skulle det bli stusselig med nisser, englekor og juletrær her. Som vi gleder oss til å pynte i helga!

Og så, når huset er pyntet, ribba krydret og julestrømpene fylt, da er jeg klar for å senke skuldrene. Sånn skikkelig. Jeg gjør alltid det i jula, og det er så godt.

Jula er den eneste uka og ferien i året hvor absolutt ingenting henger over meg. Er vi på sommerferie, for eksempel, så klarer jeg å senke skuldrene da også, men jeg vet også at hjemme venter et drivhus i fri utfoldelse, griser som skal ha stell, rips som skal plukkes og en hel del annet. I juleferien er det ingenting sånt. Da er det helt fri og ingenting som hoper seg opp mens det er det heller.

Livet på landet

Det er litt sånn livet på landet er. Vi følger årstidene i stor grad hva arbeid angår. Så fort juleforberedelsene er vel i havn og jula ringer inn, så kan vi faktisk tillate oss litt fri. Riktignok må høner og pusekatter få sitt daglige stell, men det er så innbakt i hverdagsrutinene her at det ikke riktig faller innunder kategorien arbeid på samme måte. Det følger hver dag, året rundt, uansett.

Klar for å senke skuldrene. Svibel

Hva er ferie?

Jeg oppsummerer HER

Men ute, der er det (varierende grad av) vinter. Naturen ligger i dvale, og da er det ikke stort annet for meg som sjølberger og småbruker enn å gjøre det samme. Og alle de andre prosjektene jeg måtte ha inne? De står der uansett, og blir verken større eller mindre av at jeg tar juleferie.

En hver mor vil kanskje lure på hva i alle dager jeg mener med ferie, for det blir skitne klær og rotete kjøkkenbenker også i jula. Det må selvsagt tas tak i, men når jeg sier at jeg er klar for å senke skuldrene og å ta juleferie, så er det mulighetene for å gjøre det som gjøres må og siden gjøre det jeg vil jeg tenker på.

Når oppvaska er tatt, kan jeg sette meg ned og spille spill med ungene. Jeg må ikke ut å vanne. Når en vaskemaskin med håndklær er satt på fjerdedag, kan jeg synke ned i en stol og lese bok. Jeg trenger ikke tenke på saftkoking. Dét er ferie.

Klar for å senke skuldrene og innfri ønsker

Selv om alt som hører hverdagen til er ting jeg liker, så er jeg likevel klar for å senke skuldrene nå i noen dager og å ha juleferie. Det er fint å få en liten omstart på systemet. Rekke å sitte lenge nok i ro til å få tid til å kjede seg. Det hjelper på arbeidslysta etter ferien også, det.

Som regel er jeg så klar for å komme i gang med alle prosjekter jeg har gått og planlagt gjennom juleferien når den omsider er over, at jeg står på med dobbel energi. Litt må man selvsagt holde igjen for å porsjonere energien rett, men noen dager av gjør godt.

Jeg er klar for å senke skuldrene og å innfri alle ønskene for jula. De som ikke ligger under treet, men som handler om nettopp late dager i en stol med ei bok, en tur i skauen med familien, spillkveld med ungene eller Olsenbanden og snop midt på blanke formiddagen.

På denne tiden i fjor skrev jeg en juleønskeliste. Den gjelder jammen min sann i år også!

Du kan se den HER

Men, aller først skal det bli jul! I går fikk gamlestua en runde med støvfilla, og i dag stod andre etasje for tur. Sengene er byttet på, leker er ryddet på plass og støvfilla fikk fylt seg her også. Alle ungene hjalp til, hver på sitt rom. I morgen skal jeg ta resten av huset mens de andre er ute i førjulsærend. Jeg lar det bli med den vanlige helgevasken før jul, for det blir mer enn rent nok. Litt hver dag, så er hele huset klart for julepynt om litt. Det gledes!

Lys på pyntehåndklehylla

Hva med deg? Er du i rute? Eller aller mest bare klar for å senke skuldrene litt, du også? Og du: Ikke glem å ta ribba opp fra fryseren før du legger deg i dag, da!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics