Prosjekt Henriette

Verdens beste peppernøtter

Denne ukas Prosjekt Henriette er det på sett og vis Vesla som har bestemt. Når jeg har bakt verdens beste peppernøtter, så var det til hennes ære. Men, er de verdens beste?

Vesla har valgt

Først og fremst må jeg jo nesten fortelle at denne ukas Prosjekt Henriette ikke er hentet fra Stor Kokebok. Men, la meg fortelle fra begynnelsen, for Henriette Schønberg Erken har likevel hatt en finger med i spillet her. Dermed lar vi det også passere som innenfor reglementet i prosjektet, men nå skal du høre:

Denne ukas Prosjekt Henriette fikk på sett og vis sin start allerede da jeg besøkte Vesla, Henriette Schønberg Erkens barnebarn, for første gang. Da var desember nært forestående, og det var naturlig å ha med seg litt julebakst blant det jeg hadde i kurven til kaffebordet. Den gang var det, blant annet, krumkaker som lå på Henriettes fater.

Verdens beste peppernøtter

Vesla? Barnebarn? Meg? Lurer du på sammenhengene her?
Ta en titt HER

Mens vi satt der og kaffedrakk og pratet, måtte spørsmålet stilles: Hva var din favoritt blant julekakene da du vokste opp? Vesla grublet et ørlite øyeblikk på det, men så kom det: Peppernøtter. Verdens beste peppernøtter!

Jakten på verdens beste peppernøtter

Allerede da vi dro fra Vesla første gang var det avtalt et nytt møte. Da var det kanskje ikke til å lure på at jeg i mellomtiden begynte jakten på verdens beste peppernøtter? Smaken av barndommens jul sitter sterkt i oss alle, og jeg visste at Vesla ikke baker lenger. Ville det være mulig å by på en smakebit?

Stor Kokebok har et rikt utvalg av peppernøtter, men ingen av dem med betegnelsen «verdens beste». Det der med at de var verdens beste kunne jo selvsagt bare være en oppfatning, akkurat som at jeg syns våre sirupsnipper er verdens beste. Likevel hadde jeg en følelse av at disse peppernøttene virkelig var verdens beste, utover bare i minnet.

Og – noen ganger bare legger verden det til rette. Eller var det mon tro Henriette selv som gav meg en dytt i riktig retning? Disse peppernøttene hadde jeg ikke rukket å reflektere særlig mye mer over, men noe ville i alle fall ha det til at jeg åpnet Kjøkkenalmanakken fra 1936. Om det var nysgjerrighet på tidligere tiders juleforberedelser eller hva enn kan jeg ikke helt svare på. I alle fall bladde jeg opp for desembermåned, og tenke seg til! Der lyste oppskriften mot meg: Verdens beste peppernøtter!

Verdens beste peppernøtter

Peppernøtter og sirupssnipper hører også julen til. De fleste har vel sine opskrifter hjemmefra, som de følger, men til en avveksling kunde det kanskje være morsomt å prøve noe nytt. Verdens beste peppernøtter går disse populært under navn av, så de kunde kanskje friste til en prøve.

Avsnittet er underskrevet av Lillemor Erken Busterud, Henriette Schønberg Erkens datter og Veslas mor. Hun var bidragsyter i Kjøkkenalmanakken og utgav også en rekke egne kokebøker.

Du trenger

250 gr. utvasket smør
1 egg
3 eggeplommer
375 gr. sukker
1 ½ dcl. fløte
60 gr. hakkede mandler
60 gr. finhakket sukat
½ kg. mel
1 t.s. ingefær
½ t.s. pepper
½ t.s. nellik
1 t.s. kanel
1 t.s. allehånde

Smør kan erstattes med melkefritt margarin. Likeså kan fløte erstattes med Gryr matfløyel for en melkefri variant av peppernøttene.

Slik lager du verdens beste peppernøtter

Smør og sukker røres hvitt, tilsettes krydder, egg og hvetemel. Rulles til små nøtter som settes på smurt plate og stekes brune.

Jeg stekte peppernøttene ved 180°C i 10-12 minutter. De flyter noe ut under steking, og jo større nøtter, jo mer flyter de utover. Hold dem små og sett dem med god avstand på platen.

På Henriettes fat

Og slik har det seg altså at Verdens beste peppernøtter igjen fikk ligge på Henriette Schønberg Erkens sølvfat. Sammen med berlinerkransene fra Stor Kokebok.

Peppernøtter og berlinerkranser på Henriette Schønberg Erkens fat i et riktig kaffeselskap

Berlinerkranser er en stor favoritt og selvfølgelighet for mange i jula.
Oppskrift finner du HER

Ja, jeg sier hennes selv om det er jeg som har bakt dem. Det er ikke rettferdig å ta all æren selv for det man har bakt når man har gode oppskrifter, utarbeidet av dyktige husmødre, å lene seg på. Det måtte jeg liksom presisere da både Sjur og Vesla og sønnen Stein gang på gang roste verdens beste peppernøtter for å være nettopp det – verdens beste. «Terningkast 6+», mente Stein, mens han gomlet i seg enda en.

Om det gav Vesla minner fra oppveksten vet jeg ikke, men etter alle solemerker kan det gi barna mine et framtidig minne om det, i alle fall. Da jeg bakte dem fikk nemlig veslebror og veslebonden hver sin smakebit mens de satt og så en julefilm. Ikke lenge etter begynte veslebonden, tilsynelatende uten mål og mening, å sirkle rundt på kjøkkenet her.

«Hva er det?» måtte jeg til slutt spørre. «Ingenting», sa han, men kroppspråket røpet ham, med den strakte halsen og blikket i retning kakerista med peppernøtter til avkjøling. «Vil du ha en peppernøtt til?» spurte jeg. «Ja! Det var de beste kakene jeg har smakt!» «Værsågod.»

Verdens beste peppernøtter

Du får prøve, du også, og se om du er enig i at dette er verdens beste peppernøtter.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics