Kuvertbrød
Ved siden av supper og lapskaus er det alltid godt å ha litt ekstra å bite i. Vi har prøvd kuvertbrød i denne ukas Prosjekt Henriette.
Litt attåt
Jeg vet ikke hvordan det er hjemme hos deg, men her hos oss er vi glad i noe attåt når vi har supper og lapskaus på menyen. Noe med litt tyggemotstand og som også fyller litt ekstra opp i magen.

Franskbrød har gjennom de to årene som er gått med Prosjekt Henriette blitt en stor favoritt her på Fjellborg. Ja, så glad i det har vi faktisk blitt at jeg ikke husker sist vi hadde en flatbrødpakke i matboden. Det bakes titt og ofte.
Franskbrød tror jeg må ha vært en av Henriettes favoritter også.
Les mer HER
Da var det kanskje heller ikke så overraskende at vi nå har prøvd oss på kuvertbrød fra Stor Kokebok. Henriette Schønberg Erken har nemlig mer å by på enn bare franskbrød når en vil ha litt ekstra ved siden av suppa.
Kuvertbrød
Du trenger
½ kg. hvetemel
50 gr. smør
3 ½ dcl. lunken melk
15 gr. gjær
½ teskje salt
1 teskje sukker
Kuvertbrødene kan lages melkefri ved å erstatte smør med melkefri margarin og melken med for eksempel havredrikk eller vann.
Slik lager du kuvertbrød
Melet siktes, smøret smuldres i, tilsettes salt, melken med gjæren; deigen arbeides i 15 minutter, deles i 15 deler i hvilke man med en skarp kniv gjør et kors. Brødene legges på smurte plater, heves i 1 ½ time, pensles med egg eller melk og stekes i varm ovn 20-25 minutter.
Jeg stekte mine kuvertbrød ved 180°C, da stemte tiden noenlunde.
Det nye franskbrødet?
Kuvertbrød var så godt at det var noe hele familien ønsket å få servert igjen. Vi hadde det ved siden av Henriettes gulasj denne gangen, men her er kombinasjonsmulighetene mange. Hva enn som kan heves med et lite stykke brød ved siden av, fortjener et kuvertbrød.

At gulasjen er servert ved flere anledninger, tyder jo bare på at den er god, ikke sant?
Oppskriften finner du HER
Om det er det nye franskbrødet på Fjellborg? Nei, ikke egentlig. Selv om de tjener samme formål, så dekker de likevel hvert sitt behov. Skjønt, de kan selvsagt brukes om hverandre også. Men, jeg tror nok likevel jeg vil holde en knapp på de små kuvertbrødene til hverdags. De var så enkle og raske, særlig siden de ikke trengte heving før utbaking. Ikke minst holdt de seg ferske og myke helt fint et par dager uten å ha vært i fryseren.

Franskbrødene vil jeg nok heller spare til vi skal ha gjester. Når det er flere som skal sitte til bords. Da er det nok vel så enkelt bare å bake et brød, skjære i skiver og servere. Også kan det jo være litt fint å skille på hverdag og fest også?
Henriette har enda en oppskrift på franskbrød i Stor Kokebok fra 1932.
Se bare HER
Uansett står kuvertbrød seg også i 2025. Flatbrødene kommer nok ikke tilbake med det første til supper og lapskaus og gryteretter nå som vi først har fått smaken på Henriettes gode brød fra Stor Kokebok. Så om du lurer på om kuvertbrød er verdt forsøket? Absolutt!
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg







