Georginekake (og vaniljekrem)
I dag var det anledning til å lage litt fest på en hverdag på Fjellborg. Da passet det fint med en Georginekake fra Stor Kokebok på bordet.
Dåpsdag og dessert
Veslebonden har dåpsdag i dag, og slik en anledning lar vi selvsagt ikke gå fra oss til å lage litt fest på en hverdag.
Hadde det ikke vært for at det var nettopp hverdag, så hadde vi selvsagt invitert fadderne hans på en kaffitår også. Det har vi nemlig tradisjon for, men veslebonden selv var bedt bort i dag og da fikk det bli med dessert.
Og hva desserter angår, så er dessertkaker en sjanger jeg begynner å få øynene opp for. Jeg har allerede presentert et par av dem gjennom Prosjekt Henriette, og i dag er turen kommet til Georginekake.
Husker du Henriettes sjokoladekake?
Du finner den HER
Georginekake – bløtkake for hverdagene
Georginekake er hva jeg vil kalle en på alle måter enkel dessertkake. Den lages med ingredienser man så å si alltid har i hus. Den tar heller ikke lang tid å lage i en hverdag som krever mer av en enn kjøkkentjeneste.
Georginekake kan også varieres ganske mye, alt etter hva slags syltetøy du velger å ha i. Og, som om ikke det er nok, så gir den en skikkelig følelse av fest! Jeg tør nesten kalle Georginekake for en bløtkake for hverdagene.
Oppskriften, som er falt i det fri, skal jeg selvsagt dele med deg.
Georginekake
Du trenger
100 gr. smør
100 gr. flormelis
3 egg
1 teskje bakepulver
100 gr. hvetemel
Slik lager du Georginekake
Smøret varmes til det er halvsmeltet, røres hvitt med sukkeret, tilsettes eggene, ett efter ett, og til sist melet med bakepulveret. Bakes til 3 runde bunner, lagt på smurt papir. Vaniljekrem og syltetøi legges imellem; øverst pyntes med stivpisket fløte.
Vaniljekrem til lagkaker
Du trenger
6 eggeplommer
125 gr. flormelis
25 gr. hvetemel
½ stang vanilje
½ l. fløte
Slik lager du vaniljekrem
Eggeplommer og sukker piskes ¼ time, tilsettes melet, vaniljen og fløten; settes over ilden og koker under stadig omrøren til den er jevn.
Min erfaring
- De tre bunnene i Georginekaken vil flyte ut under steking. Jeg skar til mine siden, slik at de ble runde igjen.
- Bunnene stekte jeg på ett stekebrett, ved 180°C i varmluftsovnen i ca. 7 minutter.
- Jeg droppet stivpisket fløte på toppen fordi 1) jeg ikke hadde mer igjen og 2) fordi jeg hadde mer vaniljekrem igjen som jeg heller pyntet med.
- Med elektrisk håndvisp tillot jeg meg å piske eggeplommer og flormelis noe kortere enn et kvarter. Det viktigste er konsistensen; tykk og fin.
- Jeg brukte melkefri margarin og Gryr matfløyel som erstatning for å få en Georginekake fri for kumelkprotein. Funka fjell!
Likte vi Georginekake?
Å jada! Veslebonden, som fikk starte, utbrøt umiddelbart «mmm», og de to brødrene var ikke sene om å følge opp. «Kan vi ha dette til dessert igjen?» ville veslebror vite, samtidig som han gjerne ville ha enda litt til på asjetten.
Og det er vel egentlig svar godt nok? Et syn for guder er Georginekaken ikke, men nettopp overdådigheten i vaniljekrem og jordbærsyltetøy – som jeg gikk for – får den jo til å se veldig god ut, da?
Da var det jo dessuten flaks, da, at smak og syn møttes i enighet. Noe annet ville vært fryktelig skuffende på en dåpsdag. Eller en hvilken som helst hverdag med litt fest i seg, for den saks skyld.
Husk at du kan abonnere på Hverdagen på Fjellborg for ikke å gå glipp av nye innlegg i verken Prosjekt Henriette eller andre kategorier.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
8 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Edle Nyborg-Christensen
Hei. Kjekt å lese om prosjektet ditt med Henriette. Jeg fikk den boken i gave for mange år siden av min svoger. Den har nå ikke vært i bruk på mange år, så dette er noe jeg og vil forsøke. Vi er jo snart i begynnelsen av januar 2024, så da vil det passe med ett slikt prosjekt. Det blir jo en form for gjenbruk av gamle kokebøker. Jeg leser kokebøker slik som mange leser romaner. Mye interesant stoff i dem.
Camilla Skår
Å, så gøy! Sleng deg med, og bruk gjerne #prosjekthenriette om du deler i sosiale medier. SÅ gøy når det er flere som prøver 🙂 Og ja, gjenbruk er ordet! I våre dager vil jeg påstå at Henriette Schønberg Erken er aktuell som aldri før, og jeg er hjertens enig: Det er mye interessant i gamle kokebøker. Jeg lærer masse! Lykke til med prosjektet, og hold meg gjerne oppdatert 🙂
Pingback:
Pingback:
Pingback: