Bakepulverfranskbrød og fellesskap
Vi står midt i slakteuka her på Fjellborg, men jeg har likevel funnet tid til Prosjekt Henriette. Arbeid innbyr til fellesskap og fellesskap til mat og bakepulverfranskbrød.
Mat er fellesskap
Jeg leste forleden dag en kronikk om mat og fellesskap. Om hvordan vi fjerner en viktig, sosial arena ved å gjøre mat til identitet og ikke et fellesskap.
Da vi satt rundt bordet slaktedagen, tolv mennesker samlet, kom jeg til å tenke på det der med fellesskap igjen. Og én ting er det fellesskapet vi opplever rundt bordet i et familieselskap eller en annen, tilsvarende sosial sammenkomst. Men, fellesskapet rundt matbordet etter en felles innsats, dét opplever jeg at er noe ganske annet.

Kanskje er det fordi vi får et fellesskap i tillegg til måltidet vi deler. Vissheten om at vi sammen har klart å få til noe ved alle sammen dra lasset i samme retning er også et fellesskap. Ja, nesten som en deilig forrett som skjerper appetitten?
Appetitten var det i alle fall ingenting å si på rundt matbordet her på tirsdag, midt i slaktinga!
På menyen
Jeg serverer alltid lapskaus når vi slakter. Det er så praktisk mat når det er mange til bords og klokkeslettet for mat må være litt flytende. Lapskausen blir jo bare bedre jo lenger den står, så om vi spiser klokka tre eller fire, spiller ingen rolle. Den bare putrer for seg selv.
Tradisjonelt så er det jo flatbrød som serveres til lapskaus, men det ble det slutt på her på Fjellborg omtrent i det samme Prosjekt Henriette ble introdusert og vi fikk smaken på franskbrød. Det er en oppskrift som er å finne i flere varianter i Stor Kokebok, og på tirsdag stod bakepulverfranskbrød på menyen.
Tidligere i Prosjekt Henriette har vi også bakt franskbrød.
DETTE blant annet

Jeg hadde lyst til å prøve noe jeg ikke hadde prøvd før, og jeg trengte noe lettvint. Da var bakepulverbakst midt i blinken. Kanskje aller mest for at det ikke trengte hevetid. Jeg satte deigen på morgenen, trillet ut små brød og satt dem kaldt til det nærmet seg mat. Da stekte jeg dem, og så var de varme før servering.
Bakepulverfranskbrød
Du trenger
½ kg. hvetemel
3 teskjeer bakepulver
½ teskje salt
2½ dcl. melk
Bakepulverfranskbrød kan enkelt lages melkefri ved å erstatte melk med for eksempel havredrikk. Jeg ville nok også hatt litt mer enn oppskriftens pålydende for hånden; deigen ble fryktelig tørr og hadde fint tålt mer væske.
Slik lager du bakepulverfranskbrød
Melet siktes, irøres salt og bakepulver, tilsettes melken. Arbeides hurtig til brød, pensles med egg, settes straks i varm ovn. Stekes på 20-30 minutter.
Jeg stekte mine bakepulverfranskbrød ved 220˚C, men må innrømme at jeg i slaktens ståhei glemte penslingen, så de er litt matte.
Et representativt utvalg
Med tolv til bords i alderen 6 til 86 år, bosatt både i bygd og på by, så tør jeg påstå at vi har et sjelden representativt utvalg av befolkningen når vi denne uka skal felle en dom i Prosjekt Henriette. Det var en overvekt av menn, men i likestillingens tidsalder, så skal jo ikke slikt ha noe å si.
Jeg hadde på forhånd, i beste husmorstil, unnskyldt baksten litt. Den kjentes nemlig fryktelig tørr og kompakt. Men nei, alle kunne forsikre meg om at bakepulverfranskbrød, det var skikkelige gode saker!
Og – jeg må i grunnen si meg enig. Til tross for at de var noe mer kompakt enn gjærbakst ville ha vært det, men det er jo også typisk bakepulverbakst. Ved siden av lapskausen gjorde de i alle fall susen, og ikke et eneste lite bakepulverfranskbrød lå tilbake på fatene da slaktelaget gikk fra bordet.
Om jeg vil bake dem igjen? Jo, antakeligvis. Alt til sitt bruk er det jo noe som heter, og skulle jeg være i behov av fine rundstykker i en fei, vil disse være fine. Eller også kan oppskriften faktisk brukes til pinnebrøddeig neste gang jeg skal lage det. Det er vel i grunnen bare fraværet av fett og eventuelt sukker som skiller bakepulverfranskbrød fra pinnebrød, men det er jo ikke noe problem å tilsette for egen regning om så er.

Så joda, de har tålt tidens tann. Denne oppskriften også. Så mange mennesker rundt et og samme bord kan vel ikke ta feil?
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg


