Hverdagsbetraktninger,  Jul på Fjellborg

Tjuende dag Knut

Har dere hatt besøk av Knut i dag? Tjuende dag Knut, jager jula ut, vet dere. Her var Knut innom allerede på mandag. Helt greit, egentlig. Er det ikke rart? Det som i desember bare er koselig, blir så fort hverdagen tar til igjen etter høytiden, bare rot. Masse rot! Hele høsten går vi og gleder oss til å finne frem engler og røkelse, men når den siste nyttårsraketten har smelt på himmelen?

De fleste har vel litt ulik praksis for når julen feies ut. De hellige tre kongers dag, trettende dag, er jo også en ryddedag for mange. Vi på Fjellborg er oppvokst med tjuendedag, og den har vi da også forsøkt å holde på i vårt hjem også. Likevel, når Knut står på trammen, får han komme inn enten det er tjuende dag eller femtende dag. Vi tar det litt som det passer, og ser mer på hvordan helgene faller enn når tjuende dag faller. Ikke minst får juletreet et ord med i laget. Denne jula måtte en gren støvsuges (!) før siste juleselskap, og da var det i grunnen greit med sekstende dag. Rett stod det jo heller ikke lenger…

Tjuende dag Knut jager jula og juletreet ut

Men hvorfor tjuende dag? Det er det vel egentlig ingen som helt vet. I kirkeåret feires jo julen like til Kyndelsmessen 2.februar, som er den dagen man markerer at Jesusbarnet ble båret frem i tempelet, førti dager gammel. Og Knut, hvem var det? Jo, han var en helgen, som ble drept trettende dag så langt tilbake som i 1115. Det var visst noe familiært bråk om tronen. Helt hvorfor han har tatt ansvar for å rydde ut jula, vet jeg ikke, men ute er den hvertfall.

Og – det gjorde godt! Jeg er glad i jula, men nå er det godt å være tilbake i normale hverdager. De to siste dagene har jeg brukt til å ta en skikkelig rengjøring her i huset, og i dag stakk jeg innom blomsterbutikken da jeg var ute og handlet. Selv om julestjernene fortsatt står godt, så er det hyggelig med noe friskt og vårlig på nyåret. Noen tulipaner, tre primulaer og en muscari som står på kjøkkenbordet. Forrige fredag kunne jeg jo fortelle om en noe haltende start på hverdagsåret 2017, men nå er vi definitivt i gang! Ja, eller ikke akkurat nå da, for nå er det jo helg!

Tjuende dag Knut jager jula og juletreet ut

Veslebonden og veslekæll har dratt på overnatting til the Beppes, så husbonden og jeg har huset for oss selv. Vi snakker Norske Talenter og en hel natt med søvn. (Pappa: Jeg glemte å si at veslebonden ikke har sovet en eneste hel natt hele uka, men det fikser dere?) I morgen er det bursdagsselskap, hyttetur og kosedag hjemme, litt sånn jevnt fordelt utover familien. En lørdag akkurat sånn en lørdag bør være, etter min mening. Huset er rent og ryddig, blomstene er på bordet og kaffen i koppen. Dette blir bra! Men, jeg tar ikke mer helgefri enn at jeg titter innom igjen i morgen, altså. Gjør du?

Vi blogges!

Vil du lese mer om tjuende dag jul og Knut Lavard kan du gjøre det på Wikipedia, HER og HER.

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics