Utnyttelse

Smalhans i januar

Januar har ofte hatt ord på seg for å være en tøff måned. Ikke så rart, kanskje. I fotsporene til en måned full av lys og varme, skal det en del til for å holde motet oppe. Det er mørkt, det er vått og det er kaldt. Ikke er det sosialt akseptert å trøstespise seg gjennom nedturen heller, for nå skal vi alle være så flinke, så flinke. Julekiloene skal bort, og lommeboka har heller ikke vondt av en smalere måned etter å ha tatt sin egen slankekur i julehandelen. Lisensregninga og andre kjedelige regninger behøver vi jo ikke snakke så mye om…

Matbod spiskammers

Her på Fjellborg har kjøleskapet stått for det meste av underholdningen denne uka. Senest i forrige uke, var det så stappfullt at vi måtte ta i bruk assistenten i kjelleren. Denne uka? Det ser i hvertfall ikke ut til å tilhøre en småbarnsfamilie på fire! Om noe, så minner det mer om kjøleskapet til en enkel ungkar med en snill mamma. Noen flasker med hjemmelaget saft og litt sirup er det som opptar det meste av hylleplassen, ellers har det minket betraktelig dag for dag.

eplemos plommesyltetøy epler

Heldigvis er det ikke så galt som det kan se ut til, da. Om lommeboken ble slanket forrige måned, så er det nemlig helt frivillig å slanke kjøleskapet denne. Og det trengs! Riktignok endres ikke kostholdsvanene så altfor mye her i løpet av jula, men at det blir handlet inn litt ekstra er jo ikke til å komme fra. Mye godt blir hentet frem fra matboden og fryseren også, og det spares liksom ikke på noe av verken hodesylter eller syltetøyglass. Nå er jula over, og vi må rydde! En skje med bringebærsyltetøy der, en skive ribberull der, en halvflaske eplesaft der…

Plommesyltetøy eplemos

Målet for januar er det samme hvert år: Spis tomt det som er, før det handles inn mer! Selvsagt kjøper vi melk og smør og andre basisvarer det går tomt for, men utover det rensker vi godt i bod og skap. Fire poteter der, en pakke surkål der, en kvart hodesylte og litt Vossakorv der; dere vet – alt sånt som uansett ikke smaker så godt midtsommers. Det er bedre å få spist det før det har ligget så lenge at det ikke er brukende i det hele tatt. Kan hende blir det litt kreative kombinasjoner i enkelte middagsretter, men det føles så godt å få tatt en skikkelig opprydning!

Hjemmelaget eplesaft eplejuce tørkede epler

Med et skadelig våkent konkurranseinstinkt, er det faktisk litt morsomt også. Det går nesten litt sport i det: Hvor tomt kan skapet bli? Hvor lite penger er det mulig å bruke på mat denne måneden? Hvor mange nye middagsforslag klarer vi å finne på? Klarer vi oss uten noe vi ellers ville valgt? Hvor stor del av råvarene vi har til rådighet klarer vi å utnytte? For eksempel har vi to gule løk liggende i kjøleskapet nå. Ikke noe vi bruker spesielt mye av; vi foretrekker heller rødløk. Vel, så kan den kuttes og stekes myk! Ha den på rester av medisterkaker, putt i matboksen, og nyt en luksuslunsj midt i januar. Voilà!

hjemmelaget saft

Ikke har vi vondt av det heller, og pålegge oss selv litt smalhans i januar. Desember er en måned med tendenser til overflod, og julas egentlige budskap nærmest forsvinner jo i bugnende middagsbuffeter og kjøpekaruseller. Da er det litt godt å i januar kunne lande med begge bena i hverdagen igjen. Hente seg litt inn. Skulle man tatt med seg desembers vaner inn i de følgende månedene, kunne nok smalhans også fort blitt noe ganske annet enn en frivillig manøver for å finne tilbake til de gode rutinene igjen.

plommelikør einerbærdram tørkede einerbær syltede granskudd

Vår januar-smalhans er nok uansett snart ved veis ende. Vi tar ikke i bruk rester av juleservietter når det snart er tomt for dopapir, altså! Og det blir litt stusselige middager uten verken ris, pasta eller potet. Men, restene er vi snart kvitt. Skvettene og bunnslammet. Forrige uke tok jeg en skikkelig runde i kjøleskapet og samlet alle rester av gammel melk, fløte (den sure inkludert), Kefir og vaniljesaus. Resultatet ble fire liter med vaffelrøre som nå ligger i passelige porsjoner i fryseren, klare til å tas i bruk på travle dager der lysten på noe godt blir for påtrengende. Skvettene kom til nytte, og vi får noe godt igjen. Vinn-vinn!

granskuddsirup syrinsirup hjemmelaget vaniljesukker marengs

Enten det handler om behovet for å rydde, behovet for å spare penger, eller noe helt annet, så kan smalhans være en spennende utfordring. Ta den, da vel? Kanskje lærer du noe nytt om deg selv? Oppdager noe du kan klare deg uten? Oppdager noe du absolutt ikke kan klare deg uten? Vaffelrøre i fryseren, for eksempel. For oss er det en del av selve livsstilen; å klare seg med det man har. Se at det går. Også er jo husmora utdannet økonom da, så tallknusingen i det hele er også litt morsom, syns jeg. I februar har jeg forresten tenkt til å kjøre en ny fokusuke også, med husholdningsøkonomi som tema. Målet er å gjøre det litt mer interessant enn ordet i seg selv, men er det noe spesielt dere ønsker at jeg skal ta opp i løpet av den uka, så la meg få vite det, da? Skriv en kommentar, send en mail, eller kontakt meg på Facebook.

Matbod spiskammers

I morgen er det fredag og helg, og da tror jeg jammen at smalhans-prosjektet skal fortsette i den siste kakeboksen. Det er visst enda et par pepperkaker igjen, og litt blåmuggost står forresten også igjen i et enslig hjørne av kjøleskapet. Jeg lurer på om ikke jeg har sett en pose potetgull nede i matboden også, og sånt noe kan man ikke risikere at blir for gammelt! Bildene er hentet fra DETTE innlegget, og den gang matboden var full. Nå har det minket betraktelig der nede, men så var det jo også det som var meningen…
Vel, jeg titter innom igjen i morgen.

Vi blogges!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

5 Comments

  • Hildegunn Hegna

    Jeg er så misunnelig på denne matboden din, hvor kaldt har du det der? Jeg har saft og syltetøy i kjelleren og det er uisolert kjeller med et lite vindu oppunder taket. Men saft har begynt å komme mugg på 🙁 Er det for varmt da eller er det for lyst?

    Får så mange fine tips fra bloggen din. Alle innlegg leses selv om jeg ikke er flink til å kommentere.

    • Husmora

      Jeg har aldri målt, men jeg tenker det ligger på 10-15 på sommeren og 2-5 på vinteren, avhengig av utetemperaturen.
      Så dumt at safta har begynt å mugne allerede. Det kan skyldes flere ting, men det første jeg tenker på er at flaskene kanskje ikke har vært rene nok når du har fylt dem? At det har vært noe støv e.l. som du ikke har sett. Husket du å sterilisere dem? Fylle dem helt opp? Sette på kork med én gang? Hvor mye sukker hadde du i? Hadde du annet konserveringsmiddel? Temperatur og lysforhold kan nok også spille inn, men de skal tåle en del. Ikke mist motet, og prøv igjen 🙂
      Takk for hyggelige ord 🙂

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics