Tid for å tenke på kalenderen
Skal opptakten til advent ikke bare bli kaos, er det nå tid for å tenke på kalenderen. Både adventskalenderen, men også hva selve kalenderen skal fylles med i tiden framover? Få noen tips med på veien her.
Tid for å tenke på kalenderen
Julevarene har for lengst inntatt butikkhyllene og på korøvelsen i dag skal vi begynne på julerepertoaret. Jula er, med andre ord, på vei, selv om kalenderen ikke er kommet lenger enn 22.oktober.

Jeg tilhører den minoriteten av mennesker som liker å ta hver årstid for seg. Jeg ser ikke etter vårtegn i januar og jeg gleder meg over sommeren selv i slutten av august. Hos oss kommer advent først og jul siden, og ikke et julelys er å se før tidligst første søndag i advent.
Like fullt er det tid for å tenke på kalenderen allerede i oktober. Både adventskalenderen, man også selve kalenderen. Hva skal den fylles med i tiden framover? Det handler ikke om ikke å klare å vente på jul, men er et ønske om et høytid som skal bli best mulig for oss alle her hjemme. Skal det ønsket innfris, må jeg planlegge litt allerede nå. Hvis ikke kommer første desember som selve julekvelden på kjerringa. Alt blir stress og det som skulle ha blitt hyggelig, ender med en sår følelse av ikke å ha fått til noen ting og ikke å ha hatt tid til det vi aller helst ville.

Planlegging er halve jobben gjort
Når det gjelder desember og juleforberedelser, er god planlegging halve jobben gjort. Derfor er oktober tiden for å tenke på kalenderen. Det aller første jeg trenger, er en oversikt: Hva skjer fra nå, og i tiden fram mot julaften? Utviklingssamtaler, speidermøter, korøvelser, julekonserter, grøtfester, bursdagsselskaper og julemarkeder. Hva er viktig for oss? Hva må og vil vi absolutt delta på? Er det noe vi kan utelate som kanskje bidrar til mer stress en hygge? Hvor i kalenderen er det plass til å frigjøre tid satt av til ren og skjær hygge?
Ja, for det er hygge jeg ønsker i tiden fram mot jul. Det skapes av tid til å sette seg ned med ungene en kveld i desember for å lage julepynt. Kanskje se en julefilm eller spille et spill sammen. Det blir ikke hygge av at vi voksne bare må ut og handle julegaver eller bare må vaske hele huset på én eneste dag fordi planleggingen var for dårlig.

Folk får si hva de vil, men noe må både du og jeg for at det skal bli julestemning. Sånn er det bare.
Les mer HER
Det er nettopp derfor jeg nå tenker på kalenderen. Tar en titt, skaffer en oversikt og planlegger. Til hvilken uke skal jeg legge julebaksten? Når passer det best å hogge juletre i år? Når går ungene til ferie og når bør julevasken senest være tatt? (Og med julevasken mener jeg egentlig bare den vanlige helgevasken som skal tas før julepynten skal opp.)
I overkant detaljorientert for enkelte, nødvendig energiøkonomisering for meg. Det handler helt enkelt om å spre oppgavene på en slik måte at det blir overkommelig – både for kroppen min og for hyggen.

Energiøkonomisering er helt avgjørende for å ha gode hverdager.
Les mer om hvordan jeg gjør det HER
Tenke på kalenderen til ungene
Samtidig er det også tid for å tenke på kalenderen til ungene. Vi har nemlig tradisjon for en adventskalender fylt av både småting og opplevelser og gjøremål her på Fjellborg.

Selvsagt kunne jeg kjøpt meg fri fra hele greia, bestilt en ferdigkalender til en skummel sum eller stukket til dem en sjokoladekalender hver og latt det bli med det. Men, da vet jeg at ungene våre hadde blitt veldig skuffet. Ikke minst ville selve poenget med kalenderen vår ha vært vekk.
Adventskalenderen vår skal nemlig framfor alt bygge oppunder forventningene til julefeiringen. Enkelte dager må den selvsagt også frikjøpe meg for tid, men det er jo nettopp derfor jeg nå må tenke på kalenderen og planlegge litt. Jeg kan for eksempel ikke legge inn en luke med pepperkakebaking samtidig som jeg selv skal holde to julekonserter.

Dessuten, skal kalenderen vår være mulig å gjennomføre på den måten også vi voksne ønsker, må det planlegges litt. Vi må sette av tid i kalenderen her, som ikke skal fylles opp til andre «voksenting». Tid til filmkveld, juleverksted, pynte pepperkaker. Mye vi uansett hadde gjort, men som bakes inn i adventskalenderen.
Nysgjerrig på adventskalenderen vår? Eller vil du bare ha noen tips?
Se vår dag for dag-kalender i DETTE innlegget
Å tenke på kalenderen nå sikrer at ting blir gjort
Nettopp derfor setter jeg også allerede nå av litt tid til å tenke på kalenderen. Det sikrer nemlig at det vi ønsker å gjøre blir gjort! Vi må rett og slett forplikte oss til at «den dagen pynter vi pepperkaker», akkurat som vi ville ha forpliktet oss til å stille på et styremøte. Hadde det ikke vært for denne planleggingen nå, hadde det vært lett å utsette det når tiden først er inne fordi noe annet liksom brenner mer.
Dessuten, ved å ha planlagt og pakket klar adventskalenderen til ungene nå i løpet av oktober, så sparer jeg meg enormt med stress senere. Jeg slipper å pakke inn 72 pakker 30. november, eller enda verre: Tre hver dag i 24 dager.

Denne planleggingen, og at jeg tenker på kalenderen allerede nå, sparer oss også for ganske mange penger. Det koster ingenting å se en julefilm med ungene hjemme i stua hvis vi bare har satt av tid til det. Å kjøpe en ting til hver av dem i mangel på tid til noe annet, derimot, det blir fort dyrt med tre håpefulle. Til syvende og sist er det dessuten uansett tiden vår som er det mest verdifulle for ungene.
Det er ikke første gang jeg skriver om advent allerede i oktober her på bloggen.
Husker du DETTE innlegget?
Lønnsomt i lengden
Det er forresten ikke bare tid for å tenke på kalenderen. Også julegavene kan fint ofres en tanke allerede nå. Jeg kan ikke tenke meg noe mer stressende i midten av desember enn ikke å være ferdig med julegavene. Hva skal vi finne på? Hva skal vi gi til den som har alt? Nå er det ennå tid til å planlegge og å kose seg med idémyldringen rundt årets julegaver. Kanskje rekker du til og med å lage noe om du begynner allerede nå!

Å ta en liten titt i kalenderen, og å tenke litt på de ukene som ligger foran, tror jeg kan vise seg lønnsomt. I kroner og øre er nå én ting fordi du kan planlegge litt og slippe å kjøpe deg dyrt ut av siste lita-julegaver og tilsvarende, men for tidens del også. Tenk så deilig å slippe alt stresset i desember! Sitte der, lille julaftens kveld, og kjenne at du var til stede i desember. Å skape julestemning, også for egen del, krever en innsats. Da må man kanskje planlegge litt for å lykkes.
For et par år siden bestemte jeg meg helt enkelt for å ha julestemning.
Les mer om prosjektet HER

Ikke minst for å ha energi igjen til romjula! Orke å gjøre noe annet enn bare å ta seg inn igjen etter en adventstid som tok alt som var av krefter. Det er grunn nok for meg, egentlig, til å ta et par timer nå og tenke litt på kalenderen. Når planen er lagt kan jeg slippe tanken igjen og fortsette med høsten. Ennå er det lenge til jul, men det kan være greit ikke å slippe tanken altfor langt vekk. Tida går fort nok til tross for mørke og regn. Plutselig … (og om seks uker er det allerede desember)
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg







