Jul på Fjellborg

Julaftens Topp 5

Endelig er dagen her! Selveste julaften! Men hva er det aller beste med dagen i dag? Her er min Julaftens Topp 5-liste!

Endelig julaften

Endelig er dagen her! Som vi har venta. Ja, ungene kanskje aller mest. Dagene fra skoleferien begynte på tirsdag og fram til i dag har vært lange. Enda så mye det har vært å gjøre og å finne på, så har tiden liksom ikke gått fort nok. Er det ikke snart julaften?

Og jo – i dag er det julaften! En av årets Topp 3 for de som elsker julaften, 17.mai og sin egen bursdag. Her i huset har vi minst tre av den typen.

Jeg liker julaften godt jeg også, og noe med dagen mer enn annet (selv om alt er bra). Og, fordi jeg liker lister så godt, så har jeg laget nettopp det. En Julaftens Topp 5-liste! Her får du den, i tilfeldig rekkefølge:

Julaftens Topp 5

1. Å sette ut grøt til nissen

Nå er jo egentlig jeg, med mine 36 år, altfor gammel til å synes at dette er innmari moro. Det gir jeg imidlertid en god dag i. Det er noe med julaftensmagien i det å liste seg ut på låven og sette fra seg en stor skål med grøt, sukker og kanel. Ja, og vi må jo ikke glemme et raust smørøye!

Ungene og jeg gjør det sammen. Husbonden er av en eller annen grunn alltid ute med noen glemte julegaver til naboen når begivenheten finner sted.

Når grøten er satt ut, lister vi oss inn på kjøkkenet og står i vinduet og ser. Kanskje får vi et glimt av fjøsnissen vår?

Julaften 2022: Vi venter på nissen, tradisjonen tro Desemberkladd
Julaftens Topp 5

2. Tre nøtter til Askepott

«Askepott! Aaaskepott?» Hva er vel julaften uten Knut Risan? Det er jo ikke akkurat det at filmen er så fryktelig spennende lenger når jeg har sett den sikkert tredve ganger, men det er ikke det tradisjoner handler om. Ingen Askepott, ingen jul.

Merkelig nok, med tre gutter og en mann i huset, er det bare jeg som liker filmen. Det gjør meg imidlertid ingen verdens ting. Den timen og de tyve minuttene den filmen varer er min tid på julaften. Da får jeg TV-stua helt for meg selv og er fritatt for å besvare spørsmål, finne kosedyr på avveie eller hva enn det er av behov som må dekkes. Da er det kaffe, strømpegodt og tsjekkisk eventyr.

3. Kjerkeklokka slår

Denne kirken er av det vakreste vi har av pynt til jul

Fjellborg er jo barndomshjemmet mitt, og helt fra jeg var liten har jeg hatt en ufravikelig tradisjon. Da klokka slo 17 julaften gikk bestemor og jeg alltid ut på badet. Fram til jeg vokste henne over hodet, løftet hun meg opp på vaskemaskinen, siden måtte jeg hoppe opp selv, men så åpnet vi baderomsvinduet satt der i mørket og lyttet etter kirkeklokkene i nabobygda.

Hver eneste jul på Fjellborg har jeg lyttet etter kirkeklokkene. Etter at vi selv overtok her har naturlignok ikke bestemor vært her hvert år for å lytte sammen med meg, men jeg har like trofast gått på badet klokka fem. Og mens jeg har stått der og lyttet har jeg også sendt bestemor en tanke.

4. Forventningene

Julaften er på mange måter en dag jeg har lært meg å sette mer og mer pris på for hvert år som har gått siden vi fikk barn. Vel kan en desembersliten voksen bli rent svett i øra når en fireåring først setter i gang og spørre om julenissen snart kommer, men uten ungene her hadde heller ikke julaften blitt det samme.

På Julaftens Topp 5-liste har derfor forventningene en selvskreven plass. Å glede seg med og over ungene denne dagen er julemagi nok for hele desember egentlig, selv om de allerede har delt raust av forventningene sine i 23 samfulle dager før vi kommer så langt som til dagen i dag.

Julaften 2022
Julaftens Topp 5

Det tar jeg dessuten, i all beskjedenhet, som en bekreftelse på at jeg har gjort noe riktig i løpet av de siste dagene. Julaften er glede for barna våre, og det gjør meg varm om hjertet.

5. Den siste timen før leggetid

«Jeg gleder meg til den siste timen før leggetid på julaften, jeg», kan jeg ofte utbryte i perioder hvor det er i overkant hektisk. «Da skjer det nemlig ingen verdens ting!» Da tenker folk seg om halvannet sekund, ler og sier seg enig. Den timen er hellig!

Når gjestene har gått hjem, fornøyde unger er i seng, oppvaskmaskinen er satt på og finklærne byttet med pysj. Når stua er mørklagt og bare lyset fra juletreet skinner, bena er lagt høyt og en siste kaffekopp inntas mens dagens mange fine inntrykk fordøyes.

Julefreden har senket seg. Juletre.

Da er det godt å være.

Julaftens Topp 5 + 1

Også må vi ikke glemme, da, på en Julaftens Topp 5-liste, å nevne Jesus. Min +1, for uten Jesus hadde det verken vært julaften eller håp. Fin fyr.

Helt uhørt er det egentlig å utelate julemiddagen også, ribbe, medister og riskrem med mandel i. Likevel gjør jeg det, for julematen er faktisk ikke det viktigste for meg. Ikke i dag. Da syns jeg det er mye morsommere med unger som nesten ikke kan sitte stille mens vi spiser fordi de vet at nissen kommer så snart vi er ferdig. Nesten, da.

Mer lesestoff?

Få et gjensyn med fjorårets julaften HER

At nissen kommer er forresten også veldig morsomt, for han er så festlig, den nissen som kommer hit hver julekveld. Men, gjennom pipa kommer han ikke, selv om mer enn én unge mer enn én gang har sittet på alle foran ovnen i stua og ropt på’n.

Julegaver

Og nå er det like før! Finstasen er på, ribba står i ovnen og mandelen er for lengst gjemt i riskremen. Askepott har fått sin prins og nissen grøt. Nå venter vi bare på gjestene, at klokka skal slå 17 – og så er det jul!

Og ute var det snø
Julaftens Topp 5

Til deg som følger Hverdagen her på Fjellborg: En riktig god jul fra alle oss her på Fjellborg! Måtte kvelden bli alt hva du ønsker og mer til.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics