Livstanker

Novemberkladd

Jeg har skrevet en novemberkladd. Hva vil denne mørke måneden bringe? Av gjøremål? Gleder? Hverdager? Les kladden og ta del i mine novemberdrømmer.

Velkommen november

November er allerede godt i gang. Vi er likevel fortsatt bare kommet til månedens første mandag, så jeg drister meg til at det ikke er for sent til å skrive novemberkladden.

I skrivende stund sitter jeg på en kafé i Drammen og nyter en dobbel latte og en syndig god kanelbolle attåt. Etter en hektisk forrige uke med slakt og påfølgende partering i helga, skal jeg denne uka tilbringe tre dager på kurs for å lære mer om Ménière.

På kafé og drikker kaffe og spiser kanelbolle mens novemberkladden skrives

Vil du lære mer om Ménière?

Da kan du ta en titt HER

Dermed er jo allerede en del av novemberkladden ført inn i minneboka, for det ble som planlagt. I alle fall det der med parteringa. Jeg er jo fortsatt i Drammen, så det kapittelet er ikke ferdig enda. Men, hva mer vil måneden bringe?

Novemberkladd

November er en måned med ufortjent dårlig rykte, syns jeg. Det er mørkt og det er vått og det er trist og der er i det hele tatt ikke måte på hvor mye elendighet det er å spore i måneden november. Hvis man vil!

Jeg ser heller november som en fin måned for å trekke pusten. Senke skuldrene etter en hektisk høst. Nå har vi fått all maten i hus for vinteren, så nå kan fokuset rettes mot andre sysler.

Endelig fredag, og det er rent og ryddig på kjøkkenet

At mørket senker seg allerede i firetiden er helt greit. Det gjør at vi, nærmest uten å tenke over det, senker tempoet en anelse, og det trengs. I novemberkladden min står det at tempoet skal ned. Jeg ønsker meg det og jeg trenger det.

Hver årstid sin sjarm, sier vi. Hver årstid sitt tempo også, kanskje?

Les mer HER

Jeg et i det hele tatt fristet til å være litt egoistisk i november. Kontoen for egen energi er i ferd med å bli overtrukket, og det vil jeg kompensere for ved å skape mer rom i kalenderen den neste tiden. Faktisk har jeg en hel uke jeg har lovet meg selv fri.

Tid for hygge

«Fri» er riktignok ikke det samme som å ligge på sofaen hele uka og se på TV. Fri, i min mening, er å eie litt mer av tiden selv. Ikke å love meg bort til noe, ikke å ha avtaler å forholde meg til. Ja, bare senke skuldrene litt, rett og slett.

Jeg syns november er en tid for hygge. I novemberkladden står det at vi skal ha det hyggelig. Det betyr en kveld med kakao, kan hende en uventet bålmiddag i gapahuken, et lite juleverksted, …

Når barnehagen kommer blir det pølser

Advent banker snart på døren, og en aktivitet jeg alltid ser fram til i november er å lage julekrans til døra. Først en tur i skauen for å sanke materialer og siden en hyggestund med å lage kransen. Om det skjer i drivhuset eller ved kjøkkenbordet bestemmes av temperaturen.

Kranselag: Vi sanker granbar til dørkrans

Forberedelser til juleforberedelser

November er dessuten måneden for forberedelser til juleforberedelser. Jeg er nøye med ikke å starte jula for tidlig, men det er ikke til å komme fra at noe bør være gjort før desember banker på døra.

I novemberkladden står det at

  • Adventskalenderne til ungene skal være klare.
  • Julegavene bør være, om ikke ferdige (aller helst), så planlagt.
  • Desemberdagene skal planlegges (her snakker vi energiøkonomisering igjen).
  • Adventsvasken skal tas og adventspyten finnes fram.

Hvis dette er på plass innen november er ferdig, så blir erfaringsmessig desember så mye, mye bedre, og jeg vil ha en fin desember.

Å planlegge er viktig for at jeg skal ha nok krefter til det jeg vil.

Du kan lese mer HER

November handler i det hele tatt mye om forberedelser. Ironisk nok, egentlig, med tanke på at det også er en måned for å senke skuldrene. Men, det er liksom et taktskifte her.

Novemberkladd med struktur

I novemberkladden min står det også struktur. Etter en smekkfull oktober, med ferie, hverdag, bursdag, slakt og alt i mellom, og ikke minst en novemberstart full av unntak, så har jeg behov for rutiner. Rutiner og struktur.

Bare jeg kommer hjem til Fjellborg igjen vil jeg inn i de faste hverdagsrutinene. Grisene krever jo ikke lenger sitt all den tid de ligger i fryseren, men alt det andre.

Her er kanskje turene ut det viktigste. Særlig fordi mørket er så veldig om dagen. Jeg trenger dagslys. Flest mulig dager vil jeg ha med lunsjen min ut og spise den i skauen. Jeg vil samle skritt, dagslys og gode minner.

Kaffe

De daglige, tjue ryddeminuttene mine skal nøye voktes for unnasluntring, og jeg skal være nøye på ikke å utsette sånt som er kjedelig. (Henge opp klær? Flere?)

God november

Jeg håper å ha laget en novemberkladd som gjør at skuldrene vil holde seg lave og humøret høyt. Hverdag er hverdag best, og nå er den i tillegg krydret med mye hyggelig framover.

De mange punktene i kalenderen som høsten har vært navigert etter er krysset av. Det føles godt og nesten litt som en seier, for selv om det har vært veldig mye fint på den lange lista av punkter, så har den vært litt for lang. Det er ikke alltid «bare» å prioritere, så sånn ble det.

Men, nå er det gjort. Foran oss ligger en måned med mange hverdager, mye fint og mye tid. Det skal verdsettes og jeg ser fram til november. Med alt sitt mørke, for akkurat nå er det godt.

Espresso

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics