Livstanker

Mål for april

April er en hektisk måned for en sjølberger. Det bærer også mine mål for april preg av, men det gjør ingen verdens ting. Rekker jeg alt jeg vil og bør og ønsker?

Fregnene popper på nesa

Det er liksom jeg må si det to ganger etter hverandre hver gang: April, april. Det er litt som jeg skrev det i fjor på denne tiden, at det lille ordet liksom ringler i ørene etter den tunge bassen mars. April, april. Listig og lystig og lett på tå.

Hva det var jeg skrev i fjor?

Se HER
Hvitveis
Mål for april

Jeg liker april. Det er ikke nødvendigvis strålende solskinn hver eneste dag, men når det først er det kan man formelig kjenne fregnene poppe på nesa. April fylles med alle årstidene på én gang, med snøfnugg i lufta, hvitveis, varmende solstråler og surt nordavær på rekke og rad.

I dag har vi sistnevnte, og vårarbeidet som kom så godt i gang ute i går er satt på vent. Å rake løv med flere sekundmeter vind er ikke annet enn en god oppskrift på dobbelt arbeid, og da har jeg annet å ta meg til. Sånn som å sette meg mål for april, for eksempel. Åh, som jeg gleder meg til alt som ligger foran oss nå!

Mål for april

Så, hva er da mine mål for april her på Fjellborg? Det har jo vært med varierende hell jeg har satt meg mål og jobbet mot dem i første kvartal, så får vi se om april blir bedre. Jeg vil i alle fall forsøke, for den som gir seg er en dritt.

I april vil jeg:

  • Så det som skal sås i april, samt siste rest fra mars (nå må jo våren være nær nok).
  • Flytte Brahma-flokken ut av grisehuset etter vinteren.
  • Vaske grisehuset slik at det er klart for de som egentlig hører hjemme der.
  • Vårmåke for hønene og få møkka spredd på potetjordet.
  • Gå over rammelageret og se til at alt er klart for biesesongen.
  • Rake løv i alle hagene og rydde opp etter vinteren.
  • Luke i staudebedet.
  • Sette ut utemøblementet.
  • Begynne med båtpussen på Tunejolla vår.
  • Båle flest mulig middager i gapahuken før bålforbudet inntrer den 15.
Hagearbeidet er gjort
Mål for april

I tillegg er et av målene mine for april at jeg vil bruke litt tid på å bygge opp kjernemuskulaturen min igjen. Jeg hadde jo en prolaps i jula, og var ikke mer enn på bena og i gang med å trene meg opp igjen etter den før jeg havnet på operasjonsbordet. Nå har det endelig gått lang nok tid siden den til at jeg kan forsøke å fortsette der jeg slapp tidlig i januar. Det trengs! I sær om jeg skal klare alt vår-, sommer- og høstsesongen krever av meg i sjølbergingshverdagen.

Trening er faktisk ganske viktig for at jeg skal klare hverdagen min som sjølberger.

Les mer HER

April blir travel

April er en av favorittmånedene mine, og én av grunnene for det er at det er en hektisk måned på en sånn god måte. Tiden strekker nesten ikke til fordi det er så mye å ta seg til, og det kjennes så godt å være i gang igjen. Vinterhvilen gjorde susen – jeg er klar!

Klar for alt som er morsomt. Målene for april fyller en lang liste, men det er ikke ett eneste av punktene jeg ser fram til med hengende nebb. Aller helst vil jeg gjøre alt på én gang. Gjerne i dag. Men, det går jo ikke.

Det er snart tid for gris, og da må fjøset vaskes ned

Jeg har dessuten satt meg det mål for april at jeg ikke skal jobbe etter hvor det brenner mest. Jeg skal la det brenne, for da får jeg i lengden gjort mer. Det erfarte jeg i fjor vår også. Skal jeg alltid jobbe med de områdene hvor det brenner mest, vil noe alltid bli skjøvet nedover på prioriteringslista. Der blir det gjerne liggende og aldri gjort. Om jeg derimot lar det brenne litt, og arbeider jevnt og trutt; tar for meg område for område; da får jeg alt gjort. Nettopp fordi jeg må ta tak i det jeg lar brenne også, selv om jeg ikke iler til umiddelbart.

Ikke et mål for april

Nettopp fordi måneden er så travel, har jeg heller ikke satt opp konkrete mål om å være sosial denne måneden. I alle fall ikke slik jeg gjorde det både i januar, februar og mars. Det betyr ikke at vi ikke skal se folk! Vi er allerede invitert i to bursdagsselskaper i tillegg til at husbonden også fyller år. Litt annet smått og godt står også i kalenderen.

Dessuten skal vi gå ganske hardt i gang med andre etasje her nå i april. Da er det rett og slett ikke hensiktsmessig å ha det hengende over seg absolutt å skulle sosialisere mer enn det vi allerede har planlagt. Alt til sin tid er det jo noe som heter, og så får vi heller ta det igjen utover sommeren.

På den annen side, så er også april måneden hvor alle kommer ut av hiet sitt igjen. Dermed ser jeg ikke bort fra at det blir litt flere spontane kaffekopper på trappa med naboen, for eksempel. Det er hyggelige avbrekk i hverdagen.

Kaffe

Og hverdagen? Den er det vel egentlig bare å komme i gang med etter påskeferien, skal jeg komme i havn med alle mine mål for april?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics