Høst på Fjellborg

Vinteren kan bare komme. Snart, da.

For noen uker siden delte jeg med deg en liste over ti ting du bør gjøre før vinteren kommer. Og så er jo der store spørsmålet, da: Gjør jeg som jeg lærer? Ja, det gjør jeg! Vinteren kan bare komme. Snart, da.

Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Kvalitetstid NO.

Smygende oktober

I slutten av denne uka kommer oktober smygende, og her i Østfold kan det fort gjort bety vinter. Frostnetter, et lett snøfall, julebrus … Mens september helt klart og tydelig er høst, så syns jeg gjerne at oktober og november, og kanskje særlig november, er noe sånn midt i mellom. Det er for kaldt til å være høst, men for vått til å være vinter. Fargene forsvinner og grått og mørke er det vi har igjen.

Solsikke

Når høstens glansdager nå snart er over, så gjelder det også å ha fått unna mye på den den nevnte lista. I alle fall alt det som skal gjøres ute. Det er mye triveligere å ha fått det unna i sol og genservær, fremfor i regn og jakkevær.

Har du glemt hva som stod på lista?

Du finner den HER

Det spiselige er jo som kjent i hus. Det syns jeg liksom er det viktigste. Resten er jo mer av praktiske hensyn, men også der er vi godt i gang.

Vinteren kan bare komme til drivhuset

I forrige uke, for eksempel, fikk jeg ryddet drivhuset før vinteren. Det var en sjelden enkel jobb i år, all den tid ingenting har villet gro.

Vinteren kan bare komme, i drivhuset er det klart

Drivhuset på Fjellborg var et trist skue i år.

Se bare HER

Dårlig grøde setter jeg først og fremst på klimaet i år, og en kjølig forsommer, men jeg har likevel sørget for et ekstra puff til neste års avlinger. Jeg har nemlig fått tømt på litt hønsemøkk i kassene med jord, og nå skal den få stå å brenne seg ut gjennom vinteren. Hønsemøkk er prima næring og jordforbedring!

Potter er feiet rene, likeså er gulvet. Espalierene er stablet opp og vanningssystemene frakoblet. Vinteren kan bare komme; drivhuset er klart. Ikke minst til å binde kranser før advent. Det er sånt som jeg syns er koselig å pusle med i drivhuset vinterstid, og det er hyggeligere å gjøre i et ryddig drivhus.

Bringebær på bålet

Vinteren kan bare komme for bringebærfeltets del også. Alle buskene som bar bær i år er klippet ned, og det er kun årsskuddene som står igjen. Bringebærbuskene er toårige, og bærer først det andre året. De buskene som har båret vil ikke bære igjen og kan derfor klippes ned.

Nå kan vinteren bare komme. Bringebærfeltet er klart.

Det kan gjøres om våren også, men ikke bare er det lettere å klippe nå på høsten, det er også fint bålmateriale. Tørre, tynne, fine kvister.

Vinteren kan bare komme

Bakken er også klar for snø; vinteren kan bare komme! Jeg har plukket søppel som har havnet på feil sted. Veslebror og veslebonden har i tospann ryddet hagen fri for kapp etter den siste tids husrestaurering.

I tillegg er plenen klippet for siste gang, og det er både husbonden og veslekæll glade for. Plenklipping er vel det de liker minst med sommeren, de som har den jobben. Kjenner du deg igjen?

Vinteren kan bare komme. Plenen er klippet og en enslig ringblomst står igjen.

Nå stod vel ikke det å rydde bakken på gjøremålslista jeg delte med deg, men det er likefullt en av forberedelsene til vinter. Én ting er jo at det ser mye penere ut om snøen ikke må legge seg over og rundt alt mulig rart, men så er det også fint ikke å starte våren med å rydde opp etter fjoråret. Vi starter med blanke ark.

Jeg skulle gjerne ha sagt at jeg har raket løv også, men det får pent falle av trærne først. Det er mest praktisk sånn.

Jobbedag i ferien

Jeg sier at vinteren bare kan komme, men det er forresten fint om den kan vente til etter høstferien. Ennå er det nemlig fullt av uteleker her. Rett før helgen snudde det riktignok, men ellers har været vært så tørt og fint at barna har vært ute og lekt hver ettermiddag. Da har lekene deres også fått være i fred for mine vinterforberedelser.

Vinteren kan bare komme, men først må vi få inn utemøblementet

Hagemøblementet står også fortsatt ute, men i høstferien er det slutt. Da har nemlig denne mammaen bestemt at vi skal videreføre sommerferiens suksess med én jobbedag i uka. Ok, så kanskje ikke en full dag når ferien er så kort, men i alle fall nok til at vi får ryddet vekk siste rest av sommer. Derunder hagemøblementet og også nevnte leker.

Jobbe i ferien? Jepp. Det var en del av planen for sommerferien.

Du kan lese mer om det HER

Vinteren kan bare komme – garderoben er klar

Selv om noen tegn til en sommer som har vært fortsatt er synlig ute, så er den ryddet vekk inne. Forrige uke gikk de siste shortsene ned i kassene som åtte måneder i året står innerst på kottet. Sommerkjolene led samme skjebne.

Så ja, nå kan vinteren bare komme, for vi er rustet med ull fra innerst til ytterst. Stillongser er sjekket for benlengde, og alt av votter og luer er merket med respektive eieres navn.

Cecilie Skog sitt koftedesign

Refleksvestene er også gått over og sjekket for feil og mangler, og de som passerte kontrollene er lagt der sannsynligheten for å huske dem er størst. Kveldsmørket kommer liksom som julekvelden på kjerringa på en hver, og om ikke mange ukene gjør morgenmørket det samme. Refleksen er en billig forsikring.

Vinteren i møte med lave skuldre

Ja, så det er status på Fjellborg. Noe er gjort og en god del gjenstår. Å få vinterdekk på bilen, blant annet.

Det er forresten ikke et poeng at alt skal være gjort på en-to-tre, heller. Jeg har nok en tidsfrist for egen del, fordi jeg vet godt når det strammer seg til for både tid og krefters skyld, men den er satt med god margin. Ting kan jo skje, har det vist seg.

Det viktigste er uansett at vi kan gå vinteren i møte med skuldrene litt lavere. Uten tanke for alle kunne, skulle og burde. Nå kan vinteren bare komme, og når den kommer skal vi være klare. Klare for kos og hygge i den delen av året hvor det er mer rom for den slags. Når dagene er korte og mange prosjekter er tvunget på vent.

Hos Kvalitetstid finner du produkter som er godt egnet til nettopp kvalitetstid med familie og venner nå som vi har mer rom for hygge i kalenderen.

Ta en titt på utvalget hos Kvalitetstid NO
Nå kan vinteren bare komme

Vi er i rute. Og bra er det, for her har uka startet med høstens første runde med sykdom. Undertegnede skulle egentlig vært tre dager i Oslo igjen, for å kurses mer i Ménière, men når omgangssyken banker på døra går mammajobben først.

Lurer du på hva Ménière er?

Du kan lese mer HER

Hverdagen på Fjellborg går likevel sin gang. Som jeg skrev om litt tidligere i uka, så må liv og leven ivaretas selv om det er litt rusk i maskineriet. Heldigvis er sjuklingene på bedringens vei, og bra er det, for nå er det bare to dager igjen til høstferie!

Og mens vi venter på den og neste innlegg fra Hverdagen på Fjellborg, så kan jo du lytte inn på dagens intervju med husmora i Frokostradioen på NRK P1+? Du finner det HER.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics