Hverdagsfri

Hva skal vi gjøre i høstferien?

«Endelig fredag», sier nok ungene hver uke, men i dag er det også endelig høstferie! En hel uke vi kan bruke til hva vi vil. Så, hva skal vi gjøre i høstferien?

En livbøye

Det er ikke det at det er så lenge siden sommerferien var ferdig. Faktisk er det ikke mer enn seks uker siden skolestart. Likevel er høstferien noe vi alltid ser fram til. Den er som en slags livbøye mellom sommerferie og jul, i et halvår det ellers er lite å hente av fridager.

Ingen av ungene rekker å bli særlig skolelei på seks uker, men de ser likevel fram til høstferien. En friuke, uten vekkerklokke og uten lekser. Ferie, rett og slett. Ikke like lang som sommerferien, men lang nok til å kose seg.

Hva skal vi gjøre i høstferien?

«Hva skal vi gjøre i høstferien?» Det er et par uker siden spørsmålene begynte å komme. Det er fint å ha noe å glede seg til.

Hva skal vi gjøre i høstferien? Kose oss!

Høstferien er ikke en ferie som vi egentlig planlegger så nøye. Noen ganger har vi reist på fjellet, men i år lot ikke det seg gjøre. Dels fordi jeg fortsatt er ut og inn av sykehuset, og dels fordi det ikke passet seg slik med husbondens arbeidshverdag i år. Ja, også var det innspurten på fasaden på huset her, da, som renoveres.

At ikke vi reiser på fjellet, selv om det hadde vært aldri så kjekt, betyr imidlertid ikke at vi ikke skal kose oss i høstferien. Faktisk er det akkurat det jeg har sagt til ungene at vi skal gjøre, når de har spurt «hva skal vi gjøre i høstferien?» Vi skal kose oss!

Jobbedag og bollebakst

Fraværet av vekkerklokke er jo kos nok for noen, men vi får vel kanskje gjøre litt mer ut av det. Vi skal kose oss, ja, men hva skal vi gjøre i høstferien?

Jeg har jo allerede annonsert at vi skal ha en jobbedag. Eller i alle fall noen jobbetimer, da. Hagemøblene som skal inn for vinteren og utelekene som skal ryddes opp. Kanskje må vi også rydde noen rom?

Hva skal vi gjøre i høstferien?

Dessuten har jeg tenkt til å utnytte arbeidskraften i det å ha unger slik at jeg får fylt fryseren med en ny porsjon boller. Ikke at jeg tror ungene ser på det som videre krevende, forresten, for de elsker å bake. Kanskje like mye som å spise det de baker.

Dersom de selv vil, skal de få lov til å bake mer enn boller også, altså. Det er alltid kjekt å ha noe på lur i fryseren til regntunge høstkvelder, og blir det en regntung høstferiedag også er det en fin anledning til å fylle på.

Hva skal vi gjøre i høstferien?

Ja, hva mer skal vi finne på? Å kose seg er jo enkelt, men hva skal vi gjøre i høstferien? Lista med forslag er lang:

 • Smøre matpakke og koke kakao som vi tar med på tur i skauen.
 • Maleverksted. Kanskje kan vi male høstbilder?
 • Dra på museum. Hos Østfoldmuseene er det alltid noe å gjøre i skolens ferier.
 • Se på film. Kanskje med venner på besøk?
 • Spillkveld med boller og kakao.
 • Båle middag og steke vafler i gapahuken.
 • Sove ute.
 • Leke med venner.
 • Bygge hytte. Inne eller i skauen.
 • Plukke farget løv, kongler og annet i naturen og lage høstdekorasjoner.
 • Ha overnattingsbesøk.
Hva skal vi gjøre i høstferien? Vi kan lage dekorasjoner.

Vi må ingenting

En høstferie går fort. Det er ikke sjans for at vi rekker å gjøre alt som står på lista over hva vi skal gjøre i høstferien. Ja, så er det forresten ikke en liste over skal heller, men kan.

Ikke er det et mål å rekke alt heller. Derimot er det et mål for høstferien å senke skuldrene. Eie tiden litt, uten at vi skal rekke så mye. Verken skolebussen, middag klokka fire eller speideren klokka seks. Det er ferie. Fri. Avslapning.

Kanskje skal vi rett og slett ingenting? Ta dagene som de kommer? Og kjeder vi oss litt, så er det jammen helt innafor, det også. Hverdagen er hektisk nok som den er for de fleste, og det er viktig å bruke de lommene av hvile vi er gitt til faktisk å ha litt fri også. De må ikke fylles med aktiviteter fra morgen til kveld. Og om de så må det, så la det være fullstendig lavterskel. Sånn som en tur i skauen med matpakke i sekken.

Tur i skauen med matpakke

Høstferiestart

Vi begynner uansett høstferien pent, med fredag slik fredager bruker å være på Fjellborg. Det er, nærmest uten unntak, pizza til middag. Så er det lek og helgefølelse før vi benker oss i TV-stua med Norge Rundt. Innimellom serveres det kjeks til underholdningen, innimellom popcorn, og innimellom ingenting. I kveld tror jeg det blir popcorn, siden det er ferie og allting.

Og så, så skal vi kose oss gjennom helga og vite at på mandag, da kommer høstferiefølesen for fullt. Og hva skal vi gjøre i høstferien, da? Den som lever får se. Følg med!

Vaffelkos

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics