Høst på Fjellborg

Vinteren kommer – ti ting du bør gjøre nå

Det føles nesten litt ille ut å si det høyt, for det er knapt midten av september, men: Vinteren kommer. Ikke i morgen eller neste uke, men snart. Da gjelder det å være forberedt!

Vinteren kommer brått på

Dagene raser forbi, og vinteren kommer før du vet ordet av det. Høsten er jo tiden for virkelig å klamre seg fast til hvert et håp og hver en dag som kan få sommeren til å føles litt lenger. Derfor er det også lett å bli tatt litt på senga når den første frostnatta dukker opp. Enda mer overrasket blir du gjerne når frostnatta liksom ikke går over; når kuldegradene holder seg utover dagen.

Når plutselig en dag vinteren kommer, sånn på virkelig, kan det ha blitt mange nødvendige gjøremål som har hopet seg opp i prokrastineringens navn. Ja, for det er jo ikke til å komme unna at det er en del ting som både bør og må gjøres før og når vinteren kommer.

God planlegging er godt for energien!

Les om planlegging og energiøkonomisering HER

Jeg har laget en liten liste. Den er kanskje mest for meg selv, men kanskje kan også du ha nytte av den. Hva kan du gjøre nå, før vinteren kommer? La oss ta en titt:

Vinteren kommer – hvordan kan du forberede deg?

1. Gå over ulltøyet

Her på Fjellborg har vi fortsatt barn i «ulltøyalder». Vi voksne bruker også vår andel av ulltøy og superundertøy gjennom vinteren, men jo yngre familiemedlemmet er, jo tidligere begynner sesongen for ulltøy. Det har vært nok av tidlige senhøstmorgener hvor de lave temperaturene kom litt plutselig. Da har vi stått der uten ulltøy i riktig størrelse og med riktig navnelapp på.

Sett av en ettermiddag eller kveld. Gå over familiens ulltøy. Først og fremst: Passer det? Dernest: Er det helt?

Det er jo alltid en fordel å ha pakket vekk hele sesongklær, men glipper skjer. Ta med deg lappehaugen og sett deg foran TV. Det er enkelt å forsvare binging hvis du samtidig lapper klær for vinteren som kommer. Husk å merke det som må merkes.

2. Gå over yttertøyet

Vinteren kommer brått, og som regel mens for små vinterjakker fortsatt ligger i kassa på kottet. Enda større sjans er det forresten for at pannebånd, vanter og votter ligger i den kassa. Ei tynnere jakke brukes gjerne også en stund etter at pannebåndet har begynt å dekke ørene på kalde morgener.

Ta en titt på vintertøyet. Glem for all del ikke skotøy! Passer det? Hva trenger vi i nye størrelser? Det er nå det er et godt utvalg i størrelser, enten du kjøper nytt eller brukt.

Kanskje trenger vinterstøvlene en runde med impregnering? Er det gått en søm i vinterjakka? Har alt som trenger det merkelapp med navn? Sjekk det nå, så er du klar når vinteren kommer!

3. Rydde vekk sommertøyet

Jeg beklager, men nå tror jeg du trygt kan pakke bort sommerklærne. Det er lett å tenke at den sommerkjolen funker fint med ei strømpebukse til, men det skjer sjelden, gjør det ikke? Flip flopsa er vi ferdig med for nå.

Vinteren kommer enten du vil eller ei, og den uteblir ikke bare fordi du beholder sommergarderoben.

Gå over den, vask det som er skittent og reparere det som er ødelagt. Gjør det klart til bruk, og før du vet ordet av det kan du igjen ta på deg favorittshortsen.

4. Vi rydder på låven

Ja, eller i garasjen. Gjennom sommeren har det vært behov for enkelt å få tak i sykler, tråtraktorer og andre sommerleker. Nå som vinteren kommer, trengs det gjerne en opprydning. Alt skal finne sin plass igjen og vinterlekene som gjerne har havnet innerst skal fram i lyset igjen. Det er veldig kjedelig å måtte passere alle tråtraktorene før man kommer fram til akebrettene.

Når vinteren kommer er det også mer bruk for snøskuffer og snøfreseren enn gressklipperen. Sistnevnte får seg en overhaling slik at den tåler vinterlagringen, og redskapenene for å rydde snø plasseres lett tilgjengelig.

5. Rydd vekk hagemøblene

Nå kan det jo tenkes at du holder på verandalivet lenger enn oss, men her på Fjellborg går det nå lenger og lenger tid mellom hver gang hagemøblementet er i bruk. Når bålsesongen snart er i gang, er grillsesongen over. Da blir ikke hagemøblene brukt i det hele tatt. Da er det like greit å rydde dem vekk. Det er bedre å være litt i forkant enn å ta det når plutselig vinteren kommer.

Vi feier av vissent løv og annet rusk og rask og får det inn under tak. Putetrekkene vaskes og klargjøres til neste sommer.

Også grillen settes vekk når hagemøblementet pakkes bort. Rester av grillkull kastes og rister vaskes.

6. Vi rydder på plass uteleker

En god del av lekene har sin faste plass på låven hele tiden når de ikke er i bruk. De aller fleste ligger der de sist ble lekt med over hele tomta.

Enda er sandkassa i bruk, og det kan den fort gjort være gjennom hele vinteren her hos oss, men vi tar likevel en opprydning før vinteren kommer. Vi kaster de lekene som er blitt ødelagte. Alt utenom spader og bøtter og kanskje et par grove lastebiler ryddes vekk.

Små lekebiler, baller, fotballmål; barna har nok å pusle med utendørs. Nå som snart vinteren kommer ryddes det inn. Ungene kan fortsatt leke med det, men da må de hente det ut og rydde det inn igjen etter bruk. Erfaring tilsier at når snøen først kommer, så blir det liggende det som ligger ute og da blir det lettere ødelagt.

Det er høst også i drivhuset. Hva bør gjøres nå?

Sjekk ut DETTE innlegget

7. Vinteren kommer. Hva med vinterdekk?

Ennå er det litt tidlig å legge om dekkene på bilen her vi bor, men det er neimen ikke for tidlig å tenke på det. Enda det enkelt kan gjøres selv, er det likevel et arbeide vi velger å sette bort. Jeg sjekker kalenderen, ringer dekksenteret og bestiller time i god tid før det første, forventede snøfallet.

Verre er det faktisk ikke å unngå å bli overrasket når vinteren kommer!

Ikke minst; er vinterdekkene gode nok for en ny sesong? Er de tilgjengelige, eller må jeg rydde meg fram til dem? Ting det er greit å ha kontroll på nå, når vinteren ennå er et stykke unna.

8. Fyre med ved

Ved har vi, men i hus? Nei. Nå håper jeg for din del at du også har ved dersom du skal varme opp boligen din med det i vinter. Men, hvor har du veden lagret?

Her på Fjellborg har vi et hovedlager for ved. Litt avhengig av mengdene og hvor hovedlageret er for året, har vi også et mellomlager nærme huset. Det er det vedlagret som etterfylles jevnt og trutt gjennom vinteren, men som gjerne fylles når vi har litt tid og er kledd for å være ute. Det er til mellomlagret vi går i bare stillongsen når vedkurven skal fylles en hustrig morgen.

Og – det er mellomlageret det gjelder å få orden på nå. Ikke minst, hvor er vedkurvene? Vi har fire ildsteder her på Fjellborg, og hvert ildsted har minst to vedkurver. De står naturlig nok ikke innendørs gjennom sommeren, men må som vinteren kommer gjelder det å grave dem fram igjen. Gjerne også fylle dem, slik at de står klare når den kommer, den kvelden når du sitter der og lurer: «Skulle vi ha lagt i en beta, tru?»

9. Lag en strategi!

Allerede er det mørkere enn det var bare for noen uker siden. For mange går det bra, men kanskje merker du også at det blir litt tyngre når vinteren kommer.

Personlig syns jeg det går veldig bra fram til jul, men så kan det være at januar og deler av februar blir litt langtekkelige. En slags vakuumfølelse oppstår etter jul; det er lite som fyller kalenderen og ingenting å arbeide mot.

Uansett når denne dumpa kommer for deg, hvis den kommer, kan det være lurt å ha en strategi for å komme seg gjennom. Den strategien kan det være lurt å legge på forhånd. Før vinteren kommer. Det er lettere å lage en god plan når du er litt ovenpå og har overskudd av energi. Når alt er som mørkest, også på himmelen, kan det være verre.

Ta deg tid til å tenke over hva som kan få deg gjennom vinteren på best mulig måte. Er det en hobby? Noe nytt du vil lære? Forhold du vil pleie? Forpliktelser du vil inngå for å unngå sofaen? Du kjenner seg selv best, men still forberedt!

10. Vinteren kommer, husk D-vitamin!

Vi er godt inn i september, og i alle måneder som har r i seg er det anbefalt at vi tar tilskudd av D-vitamin. Hvis ikke du allerede er i gang, så begynn å innarbeide gode rutiner for å ta D-vitaminer allerede i dag.

Når bør du ta det for enklest å huske det? Etter tannpuss? Til et måltid? Ved leggetid? Sammen med andre medisiner?

De fleste i Norge får mangel av D-vitamin gjennom en lang og mørk vinter. For ditt eget energinivås skyld, så fyll på!

Vinteren kommer uansett

Jeg håper ikke du ble stresset av denne lista? Tanken er jo at den skal hjelpe deg å unngå stresset. Vinteren er ennå et stykke unna, men vinteren kommer uansett. Det betyr at enten du stiller forberedt eller ei, så banker Kong Vinter før eller siden på døra.

Lista er lang med sine ti punkter, men på ingen måte uoverkommelig om du bare begynner. Det er jo når alt utsettes til vinteren allerede er kommet at det blir for mye.

Jeg for min del skal begynne på toppen og arbeide meg nedover. Ja, et par av punktene på lista både kan og bør jeg jo gjøre parallelt med resten, men ellers er det bare å begynne på begynnelsen. Et sted må man jo uansett begynne, så det kan like godt være der.

Også er det viktig, da, å legge inn noen hyggelige stunder underveis. Det gjelder forresten enten man er ferdig med å forberede vinteren som kommer eller ei. Hygge er viktig nå på høsten, nå som alle sommerens naturlige goder er gått i dvale. Kaffe, kakao, fårikål, en god bok, eller en serie. Over her har jeg jo gitt deg alle tiders grunn til å binge, så ikke la den muligheten gå fra deg!

Ikke la muligheten til å få med deg alt fra Hverdagen på Fjellborg glippe heller: Legg igjen e-postadressen din her og få mail hver gang det publiseres et nytt innlegg. Du finner oss også på Facebook (Hverdagen på Fjellborg) og Instagram (@hverdagenpaafjellborg).

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics