Hønsemøkk

Hønsehold: Hva må du tenke på før du skaffer høns?

Hønsehold er å liste seg ut en tidlig morgen, hilse blidt god dag. Lete etter en liten skatt og kjenne varmen av den i hendene. Jeg kan forsikre deg om at det er en varme som får det til å krible i magen. Av forventing! Takknemlighet! Og kanskje litt magi?

Hønsehold – ikke bare idyll

Hønsehold: Glade høner gir gode egg, og med litt ekstra tilskudd til ordinært fôr, blir plomma ekstra fin og gul

Men, å holde høner skal på ingen måte glorifiseres. Det er ikke det at det er så vanskelig, men det er jobb med det. De skal ha mat og vann, det skal måkes for dem, og fra tid til annen må man faktisk også ta avgjørelser som ikke alltid faller en dyreeier lett for brystet. Hønene skal også ha daglig tilsyn, og du kan ikke bare fylle matfatet fullt på fredag og tro at de klarer seg på egenhånd til du kommer hjem fra hytta på søndag. Er du heldig, har du noen som kan se til dem mens du selv er bortreist, men også avløseren må være forberedt på alle situasjoner.

Kommer du ut i hønsegården en morgen og møtes av en syk høne, har du ofte bare én ting å gjøre. Dessverre. Dyrene lever i en vel så tøff verden som oss, og sykdom er tegn på svakhet. Svakhet bekrefter et enkelt bytte, og for å overleve må man skjule sykdom så lenge det lar seg gjøre. Det betyr at når du ser at dyret er sykt, så er det ofte veldig sykt. I noen tilfeller kan litt ekstra omsorg og pleie få dem på bena igjen, men som oftest er hoggestabben det mest etiske, hvor brutalt det enn kan oppleves. Det er ikke dermed sagt at man ikke skal prøve, men man må vite når nok er nok.

Plass og miljø

Hønsehold er en hyggelig hobby, men man skal være klar over at det ikke bare består av de idylliske bildene der de tripper rundt mellom rosebusker og epletrær. Her kan de forresten ikke gå fritt alle sammen, heller. Én ting er all den hønsemøkka som spres der vi kanskje vil gå barbeint, men et ganske mye større problem er rovdyr. Herr hønsehøk vet godt hvor vi og damene våre bor. Det vet også minken, som bor nede ved elva. Fra tid til annen tar den turen opp hit for å se seg om etter mat.

Skal hønene våre ha et godt liv, må de ha et trygt liv, og hos oss betyr det et liv bak hønsenetting. Hønene trenger i tillegg ly for vær og vind, så et lite hønsehus må de også ha. Det er mange løsninger, og hver må finne den som passer sitt behov. Antall høner og den plassen man kan avse til formålet er med og bestemmer. Her på Fjellborg kan to av flokkene våre gå ut og inn som de selv vil. De har god plass både ute og inne, og hønene trives godt med å styre dagen sin selv.

Hønsehold: Utegarden til Lohman-flokken vår. De går ut og inn som de selv vil.

Den tredjen flokken vår har ikke samme luksus, men de har sin egen lille uteplass på godværsdager i sommerhalvåret. Silkehønene har det med å tråkke på seg masse klumper på klørne dersom de har fuktig underlag over lenger tid, og da har de det best innendørs. På de kaldeste vinterdagene lukker vi også døra til de to andre flokkene, men det er først og fremst for å unngå varmetap innendørs av hensyn til vannet. Høner er som regel robuste dyr, og takler kulde godt, men innimellom er ute bra og inne best.

Forbered deg

Det er likevel med hønsehold som med det meste annet: Det vil helst gå bra! Har du tenkt gjennom det ovennevnte, er du langt på vei godt rustet. Se for deg året, og hvordan du som hønseeier skal håndtere alt fra tretti varmegrader til atten blå og nordavind. Hvor skal du gjøre av sagflis og hønsemøkk når du måker? Hvem kan passe hønene når du er bortreist? Er din nye hobby i orden for naboen? Høner lager litt lyd. Og nei, du må ikke ha hane om du bare skal ha egg. Den holder en viss orden i flokken, men hønene klarer seg godt på egenhånd også.

Hønsehold: Brun Lohman

 Ikke minst bør du bruke litt tid på å tenke gjennom hvorfor du vil ha høner. Vil du ha dem for eggene? Kjøttet? Selskapet? Rugeevnen? Det finnes mange raser av høns. Søk informasjon, les deg opp, og finn den rasen som passer best til din forestilling av hønsehold. Vi har lohman, som er den rasen som brukes i eggproduksjon, brahma og dvergsilke. Tre raser med hver sine egenskaper som vi ønsker og setter pris på.

På nettet finnes mange forum for hønseeiere. Facebook har et utall grupper der man kan hente kunnskap og dele erfaringer. Likevel er ikke dyrehold noe du kan være boksmart i. Selvfølgelig er det viktig å skaffe seg det grunnleggende av kunnskap, men høner er levende vesener. De må behandles deretter, og det betyr også at erfaring er noe du ikke kan lese deg til. Den virkelig nyttige kunnskapen kommer med tiden. Når du lærer hønene dine å kjenne. Du kan ikke lese deg til hvorvidt ei høne er døende eller ei, det må du ganske enkelt klare å vurdere selv.

Følg magen

Men ta det rolig! De færreste har tatt livet av ei høne med god omsorg og riktig kosthold. Et viktig grunnlag av basiskunnskap bør absolutt være på plass før hønene ankommer hagen, men øvelse gjør mester. Tiden gir erfaring. Hva dyrehold angår, er kanskje min viktigste personlige erfaring dessuten at magefølelsen er den beste pekepinn. Ingen dyr på Fjellborg har overlevd min dårlige magefølelse. Alle har de overlevd den gode magefølelsen også, helt fram til den dagen slaktekniven eventuelt har blitt slipt.

Hønsehold: Brahmaene får tørket mais

Jeg har kanskje skremt deg med alt som kan gå galt og alt du må tenke på? Det er ikke så overveldende som det høres ut, og det meste er tross alt bekymringer det aldri blir noe av. I alle fall ytterst sjelden. Høner er takknemlige dyr, men de både krever og fortjener en innsats fra deg som eier. Er du villig til å legge ned innsatsen, får du også en alle tiders opplevelse igjen. Det farligste med hønsehold, er nemlig risikoen for å bli hekta!

Hverdagsmagi og stolthet

Hønsehold er kjempegøy! Du vil erfare trofaste tupper, som alltid hilser deg velkommen når de ser deg. Som regel er det vel kanskje lysten på noe godt framfor lysten til sosialt samvær med sin eier som får dem til å komme deg kaklende i møte, men hyggelig er det uansett.

Noe av det koseligste jeg vet, og som jeg husker helt tilbake fra barndommen, er å lukke meg inn i hønsehuset. På utsiden uler stormen i vintermørket, mens inne er det lunt og hyggelig. Hønene sparker og pusler med sitt, og i mølen på golvet går jeg på skattejakt. En og annen høne legger hodet på skakke for å se hva jeg driver med. Noen kommer tuppende bort for å se om det kanskje skjuler seg et korn av mais i hånden min. Og der! Der ligger det et ferskt egg. Det er ennå varmt når jeg tar det i hånden. Jeg smiler et takk og lukker meg ut.

Og det er her den ligger. Magien. Jeg gir og jeg får. De får og de gir. Samspillet. Det ureiste. I vaffelrøra knekkes eggene fra våre høner! Eggerøra på kveldsmatbordet, så gul at selv sola blir blek. Det er hverdagsmagi! Ganske fantastisk, og vel verdt både hønsemøkk og en og annen trist morgen med øksa. Da kan vi spise med stolthet og takknemlighet.

Hønsehold: Høner krever og fortjener at du gjør en innsats, og er du villig til å gi, får du masse igjen!

Hønsehold er arbeid, men uten innsats, ingen gevinst. Er du villig til å gjøre en innsats for din egen mat og hverdagstrivsel? Ja, da er høner absolutt noe å vurdere. Jeg er ganske sikker på at du ikke vil angre. Og tenk deg, da, de dagsferske egga? Lykke til!

Vi blogges!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics