#damenepålåven

Nye høner på plass på Fjellborg

Nye høner har endelig flyttet inn på Fjellborg. I dette innlegget får du møte dem før første gang, og vi ønsker velkommen til Fjellborg og det som er en foreløpig bolig.

21 passasjerer

Rett før vi tok helgen her på Fjellborg på fredag, var jeg en tur i Askim. På hjemveien hadde jeg 21 passasjerer som skal få bo og virke her på Fjellborg de neste par årene.

Lurer du på hvem det er? De nye hønene våre, selvsagt!

Nye høner på vei til Fjellborg

De ble bestilt allerede i våres, da vi forstod at det begynte å lakke og li mot hønsefrikassé for den nå pensjonerte flokken vår. Vi har imidlertid ventet til nå ned å ta i mot de nye hønene all den tid vi syns høsten er den beste tiden å ta dem i mot på.

Da er vi, for det første, ferdig med ferie og fravær. Dessuten får vi dyr som er på topp med oss inn mot vinter og kaldere temperaturer. At de nye hønene begynner å legge egg akkurat når vi trenger dem som mest er heller ikke feil.

Å kjøpe nye høner

Høner kan du finne flokkevis av på Finn. Vi har imidlertid tatt valget om å kjøpe fra oppdretter. Det er flere grunner til det, men det begynte med at vi ønsket akkurat Lohman-høner for verpeevnens skyld. De var ikke, i alle fall ikke da, så enkle å finne på «bruktmarkedet».

Nye høner på Fjellborg

Men, det er også klart at ved å kjøpe nye høner gjennom en oppdretter, så vet vi med full sikkerhet og garanti hva vi får. Vi kan stole på at de nye hønene er så gamle som vi blir fortalt, og vi vet at de er uten uheldige lyter som hagemikser gjerne gir.

Jeg har delt mine tanker rundt hagemikser og hønsehold tidligere.

Du kan lese innlegget HER

Vi kjøper derfor våre Lohman-høner hos Oraug kyllingoppdrett i Askim, og har veldig god erfaring med det. De er enkle å få tak i, og det er en tett og god dialog rundt kjøpene. I tillegg er de behjelpelige med å svare på spørsmål også, dersom det skulle være noe.

Midlertidig hjem

Jeg skriver jo stadig om hvordan planlegging er nøkkelen til det meste her på Fjellborg. Forrige uke fikk jeg jo smertelig erfare at planlegging ikke alltid hjelper.

Jeg hadde for lenge siden markert i kalenderen når jeg skulle både slakte ned den gamle flokken, rengjøre hønsehuset og klargjøre for de nye hønene. Men, som kjent, så ble jeg jo satt nokså godt ut av spill før jeg var i mål. Mye kan du planlegge for, men ikke hendelige uhell og åtte sting i venstre pekefinger.

Åtte sting? Lurer du på hva som skjedde?

Sjekk HER
Lohman

Hønsehuset ble derfor ikke klart til et nytt innsett. Men, heldigvis har vi litt å gå på her på Fjellborg. De nye hønene har derfor fått flytte inn i det hønsehuset som i perioder har huset Brahmaene våre. Det stod ledig akkurat nå, og til alt hell var det også rengjort. Det bare manglet litt sagflis, og det er ikke verre å få på enn at man også kan få det til med én hånd.

Brune høner og egg

Lohman kommer i to varianter: Hvit og brun. De hvite, som den pensjonerte flokken vår var, har ord på seg for å være hakket hvassere eggleggere enn de brune. De brune hønene er til gjengjeld litt roligere. Nettopp av den grunn foretrekker vi de brune Lohman-hønene her hos oss. De er rett og slett enklere å håndtere, også når en treåring som ikke er fullt så rolig i bevegelsene er med i hønsehuset.

Ikke minst syns jeg de brune eggene er mye finere å se på. En bagatell, egentlig, men de er liksom litt mer … hjemmelagde? De brune eggene kamuflerer dessuten litt bedre enn de hvite som selv etter en vask kan avsløre at de har vært lagt utenfor verpekassa i sølevær.

Velkommen til de nye hønene

Etter hvert skal de nye hønene få flytte inn i det skikkelige hønsehuset. Der har vi jo strøm for både varmelamper og vanntermostater når det blir behov for den slags utover vinteren. Jeg skal jo ikke gå med sting og bandasje i all evighet heller.

Men, inntil videre skal de nye hønene få bo i reserveløsningen. Der håper og tror vi at de vil trives.

Nye høner på Fjellborg

Det tar litt tid for de nye hønene å finne roen, men det går nok ikke mange dager før de, lik deres forgjengere, flokker seg rundt hønsenettingen når de hører det gå rundt hushjørnet. Det kan jo være noe godt i vente?

Vi ønsker de nye hønene på Fjellborg et varmt velkommen. Måtte de gi oss mange gode egg til både frokost, pannekakemiddager, kaker og dessert. Og når de ikke lenger har egg å gi, så får vi se om undertegnede er over skrekken for øksa igjen.

Du får helt sikkert øye på de nye hønene våre flere ganger her på Hverdagen på Fjellborg. Følg med!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

4 Comments

  • Maria O.

    Så fine, nye høner! ☺️

    I dag har vi slaktet tre av våre voksne høner, og ja, jeg fikk gubben til å svinge øksa! Gjorde alt klart, før jeg ba ham komme ut og hjelpe, og lurte da på om han ville holde eller hugge. Han valgte heldigvis begge deler. Ikke fikk de løpe rundt hodeløse heller, hundene blir så gale av det.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics