Syriner: Saft
For en tro, tre dager siden var jeg ute og fylte kurven min med syriner som jeg renset og la på Norgesglass. I dag var det endelig klart for å fortsette bearbeidelsen av blomstene, og en herlig duft av syriner har spredd seg fra rom til rom i hele dag. Jeg har kokt syrinsaft, og nå har vi masse deilig sommer forvart på flasker, som vi kan hente opp fra matboden når vinteren synes altfor lang. Veslekæll har vært ivrig og smakt seg gjennom hele prosessen – fra blomst til saft – og endelig produkt ble mer enn godkjent av den vesle assistenten min.
Har du lyst til å prøve? Det er slettes ikke vanskelig, og hvem vil ikke ha litt sommer å nyte midtvinters? Denne varianten er dessuten langt billigere enn en hvilken som helst sydenferie, så da kan jo kanskje tiden det tar å rense blomster fra kvist, være en god investering, tross alt?
Syrinsaft
Rens og legg på lufttette glass
1 liter syriner
og fyll på med
1,5 liter kokende vann
Sett på lokket, og la avkjøle noe på kjøkkenbenken før du setter glasset i kjøleskapet. La det stå i to til tre dager, slik at vannet kan trekke mest mulig smak ut av blomstene.
Sil av blomstene. Syrinvannet vil være ganske grumsete, og kan også ha en del pollen i seg, så bruk gjerne et gassklede når du siler av for å eliminere mest mulig av rasket. Ha syrinvannet i en kjele, og tilsett
saften av 1 sitron
4 dl sukker
per liter væske. Kok opp og ha deretter saften på rene, steriliserte flasker.
Syrinsaften blir temmelig søt, men på grunn av sukkerets konserverende evne, ville jeg vært forsiktig med å redusere for mye på sukkermengden. Smaken kan eventuelt reguleres med mer eller mindre sitronsaft; alt etter smak og behag. Sommeren er jo uansett en søt tid?
Når saften så er ferdig, er det bare å fylle et glass, og sette seg under et skyggefullt tre. Kjenne gresset kile mellom tærne, lytte til fuglesangen, og nippe til sommeren. God fornøyelse!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?
3 Comments
Louise
Så fantastisk! Dette ante jeg ikke at gikk an Og for noen nydelige bilder du har tatt. Utrolig flott innlegg
Husmora
Joda, og det ble veldig godt!
Tusen takk 🙂
Pingback: