Syltetøy

Tid for syltetøy

Med frukthøsten godt i gang er det nå endelig tid for syltetøy. Bli med på kjøkkenet og få noen gode tips til syltetøy.

Brannslukking

Etter å ha brukt et par dager på å slukke brannen i kleshaugene i andre etasje, var det i dag endelig tid for å ta tak i de eplene og pærene jeg plukket inn i helga i påvente av denne ukas regn.

Høsten er full av gjøremål, og selv om jeg koser meg med alt årstiden krever, føler jeg likevel at alt jeg gjør om dagen er brannslukking. Det er to uker med forkjølelse som har skylda, men den er på retur og dermed er det bare å begynne et sted.

Nå har ungene klær for vær og sine nyervervede centimeter etter sommeren, så da var det i dag tid for syltetøy på kjøkkenet her på Fjellborg.

Camilla Skår, Hverdagen på Fjellborg. Skreller epler til eplemos

Tid for syltetøy

Å lage syltetøy syns jeg er et koselig arbeid. Duften som fyller kjøkkenet får tankene hen på barndommens bestemorkjøkken og alt som ble tryllet fram der. Også tar det den tiden det tar, så man får øvet kondisen i å være til stede i øyeblikket mens man arbeider også.

Jeg lar gjerne tankene vandre fritt når jeg arbeider på kjøkkenet sånn som i dag. Etter hvert som haugen av ferdigskrelte epler og pærer vokste, kom jeg inn i en deilig kreativ sone som det er lenge siden jeg sist var i. I alle fall på kjøkkenet.

Tid for syltetøy: Skrelle epler. Camilla Skår hverdagen på Fjellborg

Det er tid for syltetøy, og det er tid for å leke seg med smaker og kombinasjoner. Jeg syns det er gøy! Kanskje ekstra gøy i år, siden jeg i fjor ikke fikk laget et eneste glass av noe som helst, fingeren full av fjør og sting som jeg hadde. Men i år!

Den lille syltetøyskolen

Hva som ble produsert i dag skal jeg vise fram her på bloggen litt senere. I mellomtiden har jeg imidlertid lyst til å dele med deg en rekke innlegg jeg har publisert her på Hverdagen på Fjellborg tidligere!

I fjor lagde jeg blant annet en liten syltetøyskole, som er ment å være en trinn for trinn-guide til deg som vil lage syltetøy selv:

Lage syltetøy selv? Klart du kan!
Emballasje: Hva skal du ha syltetøyet ditt i?
Rørte bær – slik lager du det trinn for trinn
Syltetøy – slik lager du det trinn for trinn
Marmelade – slik lager du det trinn for trinn
Syltetøy – spørsmål og svar

Jeg har også tidligere delt noen enkle oppskrifter på hva du kan gjøre med eplene dine:

Tørkede epler
Vinterlagring av epler
Oppskrift på eplemos

Har du tilgang på pærer vil jeg på det varmeste anbefale disse oppskriftene:

Hermetiske pærer
Pærekake med honning og ingefær

Og – har du mer lyst til å lage saft, så husk at Hverdagen på Fjellborg har sin helt egen safteskole.

Tid for syltetøy

Å lage saft og syltetøy av det man har av frukt og bær er en fin måte å ta vare på det. Ved riktig tilberedelse har det nærmest uendelig holdbarhet.

Tid for syltetøy: Skrelle epler. Camilla Skår hverdagen på Fjellborg

Jeg håper du kan finne noe som frister i innleggene delt over, og vil du være sikker på å få med deg de nye oppskriftene i tiden framover er du hjertelig velkommen til å abonnere på bloggen. Da får du en e-post hver gang jeg publiserer et nytt innlegg.

Nå må jeg ut å plukke flere pærer før jeg kan fortsette syltetøyproduksjonen, men det skal jeg få gjort. Nå er det tid for syltetøy og tro ikke at jeg skal gå glipp av det.

Hvilket syltetøy er din favoritt?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics