Safting del 3: Slik lager du saft, trinn for trinn
Saft står på dagens program, men for en respons på safteskolen! Dere er makalause, folkens! Ja, det skal dere ha, at dere gjør bloggingen kjempeartig, så engasjerte som dere er. Er dere klare for å gjøre ferdig safta deres? Råsaften ble jo klar i går.
Vel, då kör vi:
1. Forbered arbeidet
Finn frem utstyr som nevnt HER, og sett flasker og korker til sterilisering.
2. Mål opp råsaften
Hell råsaften opp i en kjele. Husk at den skal være stor nok til å romme mengden av råsaften, sukkeret som skal tilsettes og kokingen. Varm opp, og rør av og til.
3. Tilsett sukker
Hvor søt du ønsker saften, er nesten et spørsmål om smak og behag. Ikke minst kommer det an på hva du har saftet og hvor modent det har vært. (Som et NB litt i seneste laget, så vil du få mer saft ut av bærene jo mer modne og bløte de er.) Av hensyn til blodsukkeret, er jeg nødt til å ha minst mulig tilsatt sukker i det jeg selv lager. Derfor har jeg lagt meg på et minimum med 300 gram per liter råsaft, nærmest uansett hva slags saft jeg lager. Nærmere 500 gram per liter råsaft, er nok det mer «vanlige», men igjen: Smak og behag!
Sukker har imidlertid også en konserverende virkning når man lager saft, så for å veie opp for mindre sukker, tilsetter jeg gjerne noen dråper av et konserverende middel som heter Atamon for å være på den sikre siden. Det fås i vanlig dagligvarehandel, og koster en 13-14 kroner.
Når råsaften nærmer seg kokepunktet, rører du inn sukkeret og også eventuelt konserveringsmiddelet etter anvisning på flasken. Rør rundt til alt sukkeret har smeltet, slik at det ikke svir seg, og la saften varmes opp til den når kokepunktet.
4. Tapping
Når saften har nådd kokepunktet, trekker du kjelen av platen, tar av skummet som har samlet seg på toppen, og gjør deg klar til å tappe saften på flasker. For at saften skal konserveres, er trikset nå å tappe varm saft på varm flaske, og å forsegle denne med det samme. Da vil saften hermetiseres, og den kan trygt oppbevares over lengre tid uten å bli dårlig. Det anbefales imidlertid at saften ikke oppbevares over normal romtemperatur. Sett den gjerne mørkt også, dersom du har mulighet til det.
Når mat skal hermetiseres, slik som saften her, er det viktig at du tenker på hygienen. For at det som skal konserveres skal ha lengst mulig holdbarhet, er det viktig å holde uønsket bøss unna. Dette gjelder også det usynlige «bøsset», så vær nøye med å bruke rene grytekluter når du tar flaskene ut av stekeovnen når de er ferdig sterilisert. Ha også en ren klut tilgjengelig for å tørke bort eventuelt søl som følger av tappingen.
Ta én og én flaske ut av stekeovnen, og sett i trakten. Hell saften i til flasken er full. Ønsker du ekstra «ren» saft, kan du også gjerne la saften renne gjennom en tesil. Det vil alltids være igjen noe rusk og rask som har sneket seg med fra selve safteprosessen. (Denne «rensingen» kan du selvsagt gjøre før du koker opp råsaften også, men jeg syns det blir mindre søl av å slå to fluer i en smekk i sluttfasen ved hjelp av en tesil.) Skru på korken med det samme, og la det avkjøle. Når saften avkjøles, vil vakuumet som sørger for hermetiseringen, oppstå.
Smak
Mange typer frukt og bær smaker også godt sammen med ulike krydder; vanilje, stjerneanis, kanel, nellik… Miks og match og prøv deg frem! I fjor lagde vi eplesaft med kanel, og i år har jeg laget plommesaft med nellik (se bildet under). Skikkelig julesaft! Bruker du vanilje(stang) eller malt krydder, kan du ha det i sammen med sukkeret. Bruker du hel kanelstang eller nellikspiker, kan du putte dem rett på den steriliserte flasken før du heller på saft, og la dem ligge og trekke ut smaken under lagring. Du kan også trygt blande ulike sorter frukt og bær. Hva med blåbær- og bringebærsaft? Eller eple- og rabarbrasaft? Kanskje har du allerede også en kombinasjonsfavoritt?
Arbeidet er verdt det
Å lage saft er en til dels tidkrevende prosess, men vanskelig er det slettes ikke. Det vanskeligste, er kanskje å ha tålmodighet nok! Men, det mest tidkrevende er jo å trekke ut råsaften, og mens det gjøres kan du jo gjøre andre ting. Selve saftlagingen, som beskrevet over, tar ikke all verdens med tid. Det eneste som gjelder, er at du ikke kan være redd for å arbeide med varme ting. Har du gode grytekluter, bør imidlertid ikke dét være et problem heller. Jeg bruker de gamle etter oldemor og tippoldemor, og de er gull verdt!
Det finnes mye god kjøpesaft på markedet, men få av dem kan slå smaken på ekte, hjemmelaget saft. Én ting er den gode smaken, men du har også full kontroll med hva du har i den; ingen kunstige fargestoffer og smaker. Som en bonus, er den jo også langt billigere. Som et eksempel på dét, kan jeg jo nevne at solbærsaften jeg lagde tidligere i sommer, kostet nøyaktig 2,98 kr per liter ferdig, ublandet saft å lage. Man får ganske mange glass med ferdigblandet saft på én liter! (Begynner man her å sammenlikne med hvor mye Pepsi MAX man får for samme pris, kan jo en Pepsi MAXoholiker bli fullstendig mørkeredd, men det behøver vi kanskje ikke regne så fryktelig nøye på?)
Gir resultatet mange flasker, kan det kanskje være en fin vertinnegave å ta med når du blir bedt på middag til venner eller familie? Fine julepresanger er det også.
Så, hva venter du på? Prøv å lage din egen, hjemmelagde saft, da vel?
Jeg er helt sikker på at du får det til. Lykke til!
Er det første gang du besøker Hverdagen på Fjellborg?
Jeg vet at mange finner Hverdagen på Fjellborg første gang når de leter etter en oppskrift. Er du en av dem, og har lyst til å se mer av det som er en del av Hverdagen på Fjellborg? Da er du hjertelig velkommen! Nye innlegg kan du få varsel om på e-post ved å legge igjen e-postadressen din under her, og du finner oss også både på Facebook (Hverdagen på Fjellborg) og Instagram (@hverdagenpafjellborg). Sees vi da?
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Safteskolens foregående deler finner du ved å trykke på følgende lenker:
Safting og sylting: Åtte tips og råd for valg av emballasje
Safting del 1: Rydding, utstyr og sterilisering
Safting del 2: Slik bruker du saftkoker, trinn for trinn
Har du spørsmål, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt, enten via kommentarfeltet under, mail eller via Facebook, så skal jeg svare så godt jeg kan.
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?
3 Comments
Per Ditlefsen
Hei
På de to siste kokingene har jeg opplevd at saften geler op flaskene (allerede etter 1 døgn). Har prøvd:
1: Å koke bærene uten sukker for deretter å tilsette sukkeret etterpå, og
2: Å koke bær og sukker i samme operasjon
Sukkermengden varierer 15-20% av total mengde (bær+sukker)
Kan du gi meg en forklaring på hvorfor det gelatinerer. Har ikke hatt slike problemer i foregående år.
Takk for informativ spalte
Hilsen Per
Husmora
Hmm… Nå spør du mer enn ti vise kan svare, eller i alle fall jeg. Min første gjetning er at du kanskje har fått gjennom for mye bærkjøtt i safteprosessen? Eventuelt at de ikke var modne nok, slik at pektinen gelatinerer? Hva tror du?
Marie Blom
Hei.
Har du et tips om krydder til eplesaft.skal safte nå men synes at kanel er litt tidlig å bruke. Kanskje nærmere jul. Mvh Marie