Husmorhverdag,  Oppskrifter

Deilige mormorkjeks

Her har vi hatt skikkelig lørdagsfølelse i dag, noe det er lenge siden sist vi hadde. Mon tro om ikke det er hverdagen sin skyld? Med hverdagen, kommer også flere og flere rutiner på plass, og brødbaking er én av dem. Hjemmebakt brød er jo så mye bedre enn kjøpebrød! Billigere er det forresten også, når det går med godt og vel ett brød om dagen her i huset. Mens brøddeigen stod og hevet her i formiddag, fikk jeg et innfall av å lage noe ekstra godt til kvelden. Det tilhører strengt tatt hverdagsrutinene det også, å ha noe ekstra til lørdagskvelden, og siden jeg kjøpte de vakreste kakeboksene på loppemarked i dag, var jeg jo nødt til å ha noe i dem også?

Hjemmelaget sjokoladekjeks oppskrift

Da jeg var liten, var det alltid stor glede i heimen da bestemor hadde laget det hun kalte for mormorstenger; deilige stenger av sjokoladekjeks. Ikke kan jeg huske at jeg noensinne klarte å stoppe og spise, og ikke kan jeg huske at boksen hennes noensinne ble tom. Perlesukker var det også på dem, og jeg husker ennå hvordan det var om å gjøre og få de stengene med mest perlesukker. Morsmorstengene er både enkle og raske å lage, og jeg var ikke gamle jenta da oppskriften kom inn i min egen kokebok. Jeg har imidlertid forenklet arbeidet ytterligere, og gått fra mormorstenger til mormorkjeks. Da slipper jeg alt det klinet det gjerne blir når en deig med såpass mye smør som denne skal kjevles. Veslekæll og veslebonden (og husbonden for den saks skyld) er ikke stort bedre enn meg da jeg var barn, og en porsjon forsvinner fort når jeg har fylt boksen. I dag ble de servert til Barne-TV, og det var ingen som protesterte på at det ikke lå «vanlig» sjokolade i skåla til lørdagsgodt. Kjenner du noen små (eller store) som er glad i sjokoladekjeks? Oppskriften får du her, så nå er det bare å fylle boksen:

Mormorkjeks (ca 18 stk)

200 gram smør
200 gram sukker
1 egg
2 ss kakako
300 gram hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver

Rør smør og sukker hvitt. Visp inn egget, og tilsett deretter øvrige ingredienser.

Bruk en spiseskje og legg passe store klatter på et stekebrett med bakepapir. Ni klatter per brett pleier å være passe, siden de flyter ut litt under steking på grunn av smøret. Bruk fingrene og press klatten rund og fin, og passe flat. Strø litt perlesukker på, og stek dem midt i ovnen ved 200°C i ca 15 minutter. Mormorkjeksen vil fortsatt være myk når du tar den ut av ovnen, men avkjøl dem på rist, og så skal du se at de blir sprø og fine bare de blir kalde.

Hjemmelaget sjokoladekjeks oppskrift

Ekstra godt smaker det med et glass kald melk til, eller en deilig kopp kaffe.
De som ikke blir spist opp, kan du legge i en lufttett boks; de har god holdbarhet bare de lagres tørt.
Men, et lite tips: Lag dobbel porsjon når du først er i gang. Du kan komme til å angre hvis ikke.

God baking og lørdagskveld, og så blogges vi igjen i morra!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics