Fjellborg

Renoveringsprosjektet på Fjellborg

Det har ikke fått mye spalteplass på bloggen, men renoveringsprosjektet på Fjellborg skrider stadig framover. I dag tar jeg deg med bak kulissene.

Fra enebolig til generasjonsbolig

Siden Hverdagen på Fjellborg først og fremst er en sjølbergingsblogg og ikke en oppussings- og interiørblogg, har ikke renoveringen av Fjellborg fått for mye spalteplass på bloggen.

Like fullt så er jo renoveringsprosjektet her en del av hverdagen, så i dag tenkte jeg å fortelle litt om det likevel. Vi er jo tross alt på det femte året med renovering nå, og det er store forandringer som skjer.

Renoveringsprosjektet på Fjellborg: Her i gamlestua, hvor det skal bli gjestetoalett og garderobe.

Fjellborg ble opprinnelig bygget som en enebolig på ett plan, tilsvarende en fjerdedel av huset slik det er i dag. Det var bestemor og bestefar som fikk bygget huset, og de flyttet inn her på sin bryllupsdag 22.juni 1963.

Med årene ble det behov for å bygge på huset. Tiden var en annen den gang, og på midten av syttitallet flyttet mine oldeforeldre inn. De var ikke lenger i stand til å bo hjemme på gården de hadde, og bodde de siste månedene sine her på Fjellborg. Det gjør barna våre til den femte generasjonen som bor her, og det syns jeg er en veldig fin tanke.

Vil du lese mer om Fjellborg?

Det kan du gjøre HER

Da huset ble bygget om til generasjonsbolig, doblet det grunnflaten og fikk en etasje til på toppen. Etter at oldeforeldrene mine døde er det mange som har fylt leiligheten de hadde. Også mamma’n og pappa’n min og meg. De siste årene før bestemor og bestefar flyttet, og vi overtok, stod den imidlertid tom.

Det er ni år siden vi
Dette bildet er tatt sommeren 2014. Mye har skjedd siden den gang.
Ikke minst med bjørketrærne foran huset, men det er en annen historie.

Fra generasjonsbolig til enebolig

Da vi overtok Fjellborg i 2013 var tiden igjen på mange måter annerledes. Flere generasjoner under samme tak er ikke lenger vanlig. Dessuten, skulle det la seg gjøre her på Fjellborg måtte det uansett gjøres en del grep. Blant annet har huset her bare ett bad og én inngang.

Ikke hadde vi et særlig stort ønske om å dele bolig med noen andre heller. Selv om en generasjonsbolig absolutt har sine fordeler, så er vi nok altfor glad i vårt eget selskap til å kunne dele bolig med noen andre. Familie eller ei.

Vi ønsket å føre Fjellborg fra generasjonsbolig og tilbake til enebolig igjen. Husets alder tatt i betraktning måtte det uansett gjøres en god del i alle fall, for å ivareta huset best mulig også for framtiden. Det er ikke småtterier av et renoveringsprosjekt vi har på gang her, nemlig.

Renoveringsprosjekt

Før oppstart av renoveringsprosjektet her var vi veldig klare på at vi ønsket å bo oss til en god stund først. Vi ville se hvilke behov vi hadde, rett og slett, så ikke vi gikk hals over hode og angret oss etterpå. Det er avgjørelse vi er veldig glad for at vi tok!

Først i 2019 satte vi i gang, og vi begynte, som seg hør og bør, med taket. Om ikke taket er bra kan all annen renovering være forgjeves dersom utgangspunktet er for dårlig.

Flere bilder fra renoveringsprosjektet utendørs?

Du ser dem HER

Siden har vi tatt vegg for vegg utendørs. Skiftet vinduer, isolert, fått på ny kledning og pusset grunnmuren. Nå gjenstår det bare å male og beliste et par dører på grunnmuren, så er vi i mål med renoveringsprosjektet utvendig. Innvendig har vi så langt bare gjort ferdig kjøkkenet og TV-stue, samt en halv gang.

Husbonden har bursdag, men vi har jobbet på med graving rundt huset
Bildet tatt våren 2023. Da gravde vi fram grunnmuren for å isolere og tette alt.

Men! Nå er vi i gang med mer.

Et intensivt år i renoveringsprosjektet

Vi har et intensivt år foran oss i renoveringsprosjektet. I løpet av 2024 skal vi nemlig gjøre ferdig hele andre etasje! Og vi har begynt i første.

Renoveringsprosjektet på Fjellborg: Her i gamlestua, hvor det skal bli gjestetoalett og garderobe.
Det var en gang en TV-krok – som nå blir gjestetoalett og garderobe.

Det er rett og slett bare for å finne ut av hvor trappa mellom etasjene ender opp oppe, slik at vi kan plassere rommene riktig. Det er nemlig ikke alltid at kart og terreng stemmer overens i slike renoveringsprosjekter som dette. I sær ikke når huset allerede har vært bygget på én gang, og bærebjelker og -vegger går på kryss og tvers.

Gamlestua er etter jul, som jeg jo har nevnt i korte trekk tidligere, tømt og fylt på ny med tingene som hører andre etasje til. Den siste uka har en vegg kommet opp og stengt av halve stua …

Renoveringsprosjektet på Fjellborg: Her i gamlestua, hvor det skal bli gjestetoalett og garderobe.

… ovnen vår er solgt. Den fine, fine, fine, gamle ovnen vår. Sukk.

Stuas smykke har vært denne etasjeovnen, men nå må den dessverre ryke.

Men, vi ha vannmantling på ovnen i stua skal alle systemer fungere som planlagt her. Da må man gjøre noen tøffe greier innimellom.

Ryddeprosjektet i andre etasje begynte faktisk allerede i fjor vår, men ting har tatt litt tid.

Du kan se mer HER

I tillegg er vegger og gulv revet ut.

Renoveringsprosjektet på Fjellborg: Her i gamlestua, hvor det skal bli gjestetoalett og garderobe.

I dag har det blitt lagt radonduk i kjelleren, og snart kan gjenoppbyggingen starte igjen.

Nok å gjøre

Den opprinnelige planen for renoveringsprosjektet, i den fasen det er nå, har blitt litt omrokert som følge av kuldebølgen vier inne i. Det påvirker imidlertid ikke sluttresultatet. Det kan bare hende at vi fullfører det som skal bli gjestetoalett nede i stedet for å flytte toalettet oppe. Vi får se hvor lenge kulda blir. Åpner vi opp alt oppe nå, risikerer vi å ødelegge huset mer enn å forbedre det, så alt til sin tid.

Men, det blir nok å gjøre i løpet av året. Det er ikke lite, dette renoveringsprosjektet, og en hel etasje på et år er mye. Vi har imidlertid full tiltro til at det skal la seg gjøre. Heldige som vi er, har vi god tilgang på hjelp i form av arbeidskraft.

Andre etasje skal dessuten for en stor del ha soverom, så det begrenser selvsagt kompleksiteten i det hele. Ungene skal få hvert sitt soverom, og ett er satt av til husbonden og meg. Siden skal vi ha ett rom som skal være kombinert gjesterom og arbeidsrom, i tillegg til bad og det som blir et stort og godt kott hvor julepynt og liknende skal oppbevares.

Renoveringsprosjektet på Fjellborg: Her i gamlestua, hvor det skal bli gjestetoalett og garderobe.

Siden, når andre etasje er ferdigstilt gjenstår bare den opprinnelige delen av huset i renoveringsprosjektet vårt. Nåværende bad skal bli vaskerom og det gamle kjøkkenet vårt skal bli en del av det vi nå kaller gamlestua. Også er det gangen, da, som binder alle delene sammen.

Siste del av renoveringsprosjektet

Vi har satt som mål å være ferdig før veslekæll står til konfirmasjon om to år. Det gjør prosjektet forholdsvis langvarig, men samtidig har vi tid til å leve ved siden av. Det er ikke til å komme fra at det er krevende med et så stort renoveringsprosjekt, samtidig som at livet skal rulle og gå. Attpåtil skjer livet, og som regel når det passer som dårligst.

Men, når vi er ferdig vil Fjellborg igjen være en enebolig. En enebolig som forhåpentligvis vil stå i nye seksti år og kanskje enda lenger. Vi gjør alt skikkelig grundig nå med mål om at det skal være siste renoveringsprosjekt i vår tid. Dette er vårt hjem, og det er viktig for oss at det er den vuggen for hvile og rekreasjon et hjem skal være. I tillegg til å ha en atmosfære som gjør det godt å være i for de vi har i livet.

Fjellborg i måneskinn
Bildet er tatt i januar 2023. De fire trefagsvinduene i første etasje som er mørklagte er gamlestua.
Det lille vinduet er per i dag bad, men skal bli vaskerom. Ved siden av det følger TV-stue og kjøkken.
I andre etasje er det foreløpig kott i hunden, mens gavelvinduene er soverom.

Hverdagen på Fjellborg skal heller ikke i framtiden bli en renoveringsblogg, men er dere nysgjerrige på å følge prosjektet vårt videre, så kan jeg godt oppdatere dere enda litt mer underveis. Dette renoveringsprosjektet blir tross alt en stor del av hverdagen vår i år, ved siden av sjølbergingen.

Også skal det jo sies, at selv om renoveringsprosjektet ikke direkte har en sammenheng med sjølberging, så er det klart at vi uansett skaper et hjem som passer vår livsstil. Det er nemlig også tatt hensyn til i planleggingsarbeidet, mer enn man kanskje skulle tro.

Husk at du kan abonnere på Hverdagen på Fjellborg for å få med deg alle innlegg, eller å godta varsler fra siden. Da får du et varsel hver gang et nytt innlegg publiseres.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics