Fjellborg

Nå skjer det – neste steg i renoveringsprosjektet

Temperaturene stiger og nå skjer det! Endelig er det tid for neste steg i renoveringen. Les om banankassene våre, flytting og mye mer i dagens oppdatering.

Sa jeg noe om minimalisme?

Tidligere har jeg tatt til orde for minimalisme her på bloggen. Hvor praktisk det er å eie færre ting når hverdagen helst skal gå til andre ting enn å vaske pyntegjenstander og å rydde. Et kjapt blikk inn i gamlestua nå setter store spørsmålstegn ved min egen troverdighet der, altså.

Gikk du glipp av innlegget om minimalisme og sjølberging?

Du finner det HER
Renoveringsprosjektet

Jeg har omsider fått tømt det store kottet som har vært nevnt ved et par tidligere anledninger. Ungene hjalp meg med å bære ned siste rest her tidligere i uka. Nå står det kun igjen de tingene som skal leveres enten til gjenbruksbutikken eller på fyllinga. Det har husbonden fått i oppdrag å gjøre neste uke, for han har størst bil.

Nå skjer det: Vi kommer videre med renoveringsprosjektet etter å ha tømt det store kottet

Da kottet stod tomt, stod gamlestua plutselig full. Veldig full. Vi skal egentlig plassere noen leker fra lekestua her også, for den skal virke som midlertidig soverom for veslekæll mens andre etasje renoveres, men hvor de lekene skal stå?

Nå skjer det

Ja, for nå skjer det! Våren er her og temperaturen ute er stadig stigende. Det betyr at vi kan starte prosessen med å rive i andre etasje. Det er en del av prosjektet som har måttet stå litt på vent for at vi rett og slett ikke skulle fryse i hjel her inne. Når vi river nå, så river vi jo helt til yttervegg, og det ville blitt i kaldeste laget for få uker siden.

Nysgjerrig på hvordan det så ut her i januar?

Få et gjensyn HER

Ikke minst kan vi endelig lokke de veggene vi har måttet vente med av hensyn til faren for kondens. Det betyr at vi endelig kan få på plass et toalett. Om det blir på det nye badet eller det kommende gjestetoalettet er litt i det løse enda, men den vi har stående i andre etasje nå, må gå. Der skal det bli soverom. Men, vi har sett at behovet for to toaletter i en husstand på fem er nødvendig. Derfor har vi også måttet holde litt igjen på arbeidene, for ting må skje i riktig rekkefølge!

Men, nå skjer det. Det store kottet er tømt. Da kan vi rive veggen mellom det og inn til det nye badet, slik at vi får landet det endelige baderommet av hensyn til bjelkelag og annet. Da kan vi også lage trappehull, slik at vi får full oversikt over den faktiske planløsningen. Det er nemlig ikke bare å skjære et hull i et gammelt hus.

Nå skjer det: Vi kommer videre med renoveringsprosjektet etter å ha tømt det store kottet

Vi flytter

Husbonden har bestemt at vi rett over påske skal starte rivingen. Nå skjer det, og det er både spennende og skummelt. Men, først må vi flytte! Første dag med oppholdsvær neste uke starter prosessen.

Da skal vi først flytte det som står i lekestua inn i gamlestua. Etter en liten nedvasking av lekestua, skal veslekæll flytte ut. Senga si får han imidlertid ikke med, for der gjorde husbonden en målefeil i sin tid da han bygde ny seng til toåringen, bare for å oppdage at den var for stor til å få opp trappa! Jeg skal hilse og si det var kommers her lillejulaften, da vinduet i andre etasje ble montert ut og husbonden og en hjelpsom nabo bakserte julegava opp en stige og inn på gutterommet! Siden den gang har vi fått nye vinduer, og senga blir der den er. Veslekæll får få en annen så lenge.

Den gamle, julegava, får veslebror låne. Han og husbonden og jeg flytter nemlig inn på veslekælls rom. Ja, eller mitt, som det opprinnelig var. Å flytte husbonden og meg er jo så sin sak. Vi har dobbeltsenga og to nattbord igjen; resten står i gamlestua allerede. Veslebrors rom derimot …

Nå skjer det, og da må vi gi og ta

Veslebror må rett og slett bo litt her og litt der. Litt på veslekælls rom og litt på veslebondens vegg-i-vegg. Veslebonden har sagt det er greit. Alle må gi og ta litt i en sånn prosess som det vi er i nå.

Men, nå skjer det! Det alle har ventet så lenge på, og ungene i sær. Nå kommer vi dit i prosjektet at det blir synlig også for dem at det skjer noe. Når veggene forsvinner og nye kommer opp. Snart skal de få velge farger på de nye rommene sine og bestemme selv hvordan de vil ha det. Ikke bare få litt blå maling på det blomstrete tapetet mamma valgte som sjuåring.

Målet er å være ferdig med flytteprosessen før påskehøytiden setter i gang. Og – at det skal være klart for å gyve løs på rivingen av det som utgjør halve andreetasje uka etter. Da er vi allerede i april, og med et mål om å bli ferdig før jul, så har vi bare tiden av veien.

Det skjedde da litt fra januar til februar også, i renoveringsprosjektet vårt.

Se bare HER

Mye å sortere – siden

Vi har jo en halvpart til å ta. Heldigvis skal lite til ingenting derfra ned i gamlestua, for hvor vi skulle ha gjort av det?

Nå skjer det: Vi kommer videre med renoveringsprosjektet etter å ha tømt det store kottet

Mye av det som for øyeblikket står i gamlestua skal vekk. Ikke alt får bli med opp i andre etasje igjen. Blant det som er båret ned fra det store kottet, er 24 banankasser med bøker. De fikk liksom aldri noe hjem da vi flyttet hit til Fjellborg for ti år siden. I det gamle huset vårt hadde vi et rom med plassbygde hyller, mens her hadde vi ikke en slik luksus – eller et rom å fylle med mange bokhyller. Men, nå skjer det snart, for et slikt rom kommer på plass i løpet av året. Det trengs likevel en opprydning i bokkassene. Særlig er det mange skolebøker som er utdatert i dem. Autocad 2010, Excel 2003, Trehusboka 2007? Tror ikke det.

Renoveringsprosjektet, gamle bøker

På lik linje er det en god del annet som også tåler hard sortering, men vi har valgt ikke å bruke tid på det nå. Nå har det viktigste vært å tømme andre etasje slik at vi kan komme videre med renoveringsprosjektet. Sorteringen kan vi ta når vi «flytter inn igjen». Skulle vi gjort det nå, er jeg redd vi hadde endt opp med å gjøre jobben to ganger når tingene skal finne sin rette plass, for da hadde vi sikkert endt opp med å sortere ut enda mer. Da er det bedre å ta alt på én gang.

Renoveringsprosjektet

Nå skjer det

Siden sist jeg delte om renoveringsprosjektet vårt her på Hverdagen på Fjellborg har det altså ikke skjedd så mye. Ikke med selve oppussingen, i alle fall. Husbonden har riktignok fått på plass det som skal på plass av rør til våtrommene, men ellers har det liksom vært mest det vi kan kalle forberedende arbeider.

Når jeg står der og flytter på ting og lemper og offer meg over alt som faller utenom prinsippet om minimalismen jeg egentlig er i behov av, så er jeg i alle fall sikker på én ting: Dette skal vi ikke gjøre flere ganger!

Det er for så vidt noe vi har vært enig om lenge. Det er derfor renoveringen har tatt så lang tid som den har gjort, for vi vil gjøre alt ordentlig én gang i stedet for halvveis flere ganger. Så gøy er det ikke å pusse opp, selv om det selvsagt er morsomt å innrede rom og sette sitt eget preg på dem. Og nå skjer det altså. Nå skal vi snart i gang med å ta de endelige valgene for deler av andre etasje. Oppdatering kommer om noen uker.

Renoveringsprosjektet

Vil du være sikker på å få den med deg? Husk at du kan abonnere på bloggen ved å legge igjen e-postadressen din under, eller også kan du godta varsler fra siden. Da får du direkte beskjed hver gang et nytt blogginnlegg publiseres.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics