Oppskrifter

Honningsnurrer – oppskrift

Innlegget inneholder reklame for egen honning

Lurer du på hva i alle dager man kan bruke honning til? Mer enn på brødskiva og i teen? Lag honningsnurrer, da vel! Deilig gjærbakst. Oppskrift får du her.

Mye honning

I en birøkters hus blir det naturlig nok en god del honning. Flittige arbeiderbier produserer kilovis med honning hver eneste sommer, og det ville jo være synd og skam ikke å bruke den når den først er høstet.

Selvsagt selger jeg honningen vi får. Å skulle beholde alt selv ville for det første være helt umulig; sist sommer høstet vi 100 kg sommerhonning. Det er 0,1 tonn, det! For det andre syns jeg det ville være synd ikke å la andre få smake den fantastisk gode honningen som biene våre produserer på plantene som vokser her, langs Glommas bredd, i frukthagene rundt og ellers det de finner å trekke på.

Honningsnurrer og krysantemum

Er du nysgjerrig på hvordan vi høster honning?

Se HER

Men, noe beholder vi selvsagt selv også. Birøkteren selv er faktisk allergisk (!) for honning i sin rene form, men både husbonden og et par av ungene her sluker honning som om det var sjokolade. Husbonden er dessuten glad i te og bruker alltid honning som søtningsmiddel. Også bruker jeg det i matlaging. Bakst ikke minst!

Honningsnurrer er en slik bakstefavoritt, og i dag har jeg lyst til å dele med deg oppskriften på nettopp disse. De er nemlig kjempegode, og er du på jakt etter en måte å anvende honning på utover som pålegg og i teen, ja, så anbefaler jeg virkelig at du prøver disse.

Sukker eller honning

Men aller først: Hva er sunnest? Sukker eller honning? Derom strides de lærde. Men, at honningen inneholder en del flere næringsstoffer enn hvitt sukker gjør, det er sikkert. I honningen er det både vitaminer, antioksidanter og mineraler. Når det kommer til akkurat gjærbakst, så går kanskje vinninga opp i spinninga for den dels skyld, men det kan jo likevel være noe å legge seg bak øret.

Dessuten er honning rik på smak! Det er også en av grunnene til at honning ikke benyttes i tradisjonell safting og sylting, men i matlaging og også bakst, sånn som honningsnurrer, er jo smaken for gull å anse! Tenk å kunne imponere med en liten unik piff på det du serverer?

Ja, for honningen er unik! Noen type sortshonninger finnes selvsagt på markedet, sånn som bringebærhonning og lynghonning. Disse er forholdsvis like på smak uansett hvor i landet de er fra, men hva med den mer generelle betegnelsen sommerhonning?

Sommerhonning er honning produsert på nektar fra mange forskjellige blomster. Den sommerhonningen du kjøper vil være unik på smak, nettopp fordi den er et produkt av akkurat det stedet biene har høstet nektar fra. Sammensetningen av blomster, frukttrær og bærbusker og klimaet de har hatt gjennom perioden for blomstring; kombinasjonen er helt unik! Derfor blir også honningen det. Kult, ikke sant?

Nystekte honningsnurrer. Du kan bruke honning i bakst.

Det betyr jo i sin tur at dine honningsnurrer ikke vil smake det nøyaktig det samme som mine (med mindre du ikke har honning fra Fjellborg i deigen), men oppskriften er uansett som følger:

Honningsnurrer

Oppskriften gir omtrent 40 honningsnurrer. Legg noen i fryseren og ha på lur til en annen dag også.

Du trenger

1 kg hvetemel
200 g honning
50 g tørrgjær
6 dl havredrikk (melk kan også brukes, men vi har en melkeallergiker i hus)
100 g (melkefri) margarin

(Melkefri) margarin
Sukker
Kanel

Egg til pensling
Perlesukker

Slik lager du honningsnurrer

Ha mel, gjær og honning i bakebollen og tilsett romtemperert væske. Elte deigen på lav hastighet i ti minutter før du tilsetter margarin i små blokker. Elt videre til det er dannet et godt glutennett og deigen slipper bollen. La deigen heve til dobbel størrelse.

Du kan også bruke ferskgjær om du ønsker det, men husk at honningen gir litt ekstra futt i gjæren. Hevetiden kan med andre ord bli litt kortere enn du er vant til.

Kjevle ut et stort rektangel, og bre et lag med margarin over det hele. Smør kan selvsagt også benyttes om du heller ønsker det. Strø med sukker og kanel. Brett den ene siden inn mot midten, og den andre inn mot midten og over den første delen slik at deigen ligger i tre lag.

Kjevle rektangelet ut til det har en bredde på omtrent 20 cm. Bruk en spiss kniv eller et pizzahjul og skjær rektangelet i remser à 2 cm.

Tvinne deigen slik

Tvinn hver remse og surr den rundt to fingre til du kun har en liten tamp igjen av remsen.

Tvinne deigen rundt fingrene

Lirke fingrene dine ut av deigen og putt tampen oppi slik at du får en knute.

Putt tampen oppi knuten

Etterheve honningsnurrene i ca 20 minutter, pensle med egg og strø med perlesukker. Stek honningsnurrene midt i ovnen på over- og undervarme ved 220° i 10-12 minutter.

Honningsnurrer. Klar til stekeovnen

Duften av gjærbakst – og honning

Du kjenner det allerede når du setter deigen, at det huset fylles av deilig honningduft. Enda bedre lukter det etter som honningsnurrene nærmer seg ferdigstekt.

Du vil kjenne igjen smaken av gjærbakst, men honningen setter godt med smak. Sommerhonning gir en noe mildere smak enn hva høst- og lynghonning gjør.

Nystekte honningsnurrer. Du kan bruke honning i bakst.

Skulle du mangle honning? Jeg har enda litt sommerhonning igjen. Les mer om sommerhonningen 2023 HER. Ønsker du å bestille kan du benytte deg av skjemaet under.

Da er det vel bare å ønske lykke til med baksten, da? Og velbekomme!

Skulle du være lysten på litt ordentlig mat før kaffekosen? Prøv lunsjsnurrer!

Du finner oppskrift HER

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics