Birøkt

Årets sommerhonning er klar

La meg stolt få presentere: Årets sommerhonning! Nå er den tappet og klar. 100 % naturprodukt, 100 % søtt og innmari godt!

Årets sommerhonning er klar

Det har gått noen uker siden vi var i bigården og høstet årets sommerhonning. Etter at honningen var slynget, ble den satt til lagring ved 14°C og rørt i to ganger daglig.

Vil du se hvordan slyngingen foregår?

Ta en titt på DETTE innlegget

Det er jeg nå ferdig med! Og …

Årets sommerhonning fra biene på Fjellborg

Honningen er tappet på glass! Det er nesten det morsomste med hele honningprosessen, for når honningen kommer på glass blir det så tydelig at vi har et produkt. For vår del, dessuten; 100 % ureist honning!

Honningfabrikken

Når vi tapper honning, syns barna det nærmest må være som en fabrikk hjemme. Vi har nemlig ei arbeidslinje, og alle som kan bidra fornuftig er med:

Veslebonden deler ut glass, ett og ett.
Jeg tapper honning
Veslekæll setter på lokk.
Og veslebror, han har tittelen kvalitetskontrollør uten at det egentlig er en så veldig krevende stilling. (Husbonden var ikke hjemme da vi tappet honningen, men bidrar som distributør senere.)

Siden, når årets sommerhonning er på glasset og lokket er på, så skal den merkes.

Valg av merking

Jeg brukte ganske lang tid i fjor, da jeg var fersk birøkter, på å finne ut av hvordan jeg skulle merke honningen vår best mulig. Det er jo for det første en del krav til hva som skal stå på honningglasset, men så vil man jo at det skal se litt allright ut også, ikke sant? Ikke minst, hva ville funke over lang tid?

Etter grundige undersøkelser fant jeg en leverandør av etiketter på nett som også hadde et godt redigeringsverktøy for å utforme etikettene. Kombinert med designplattformen Canva, fikk jeg etikettene akkurat som jeg ønsket. Det er lov å si at jeg er litt stolt av dem?

Sommerhonning fra biene på Fjellborg

Ja, ikke like mye som av honningen, da. Jeg klarer liksom ikke helt å ta innover meg at det har blitt så mye av årets sommerhonning! For biene selv er det selvsagt intet usedvanlig ved det, men jeg med min menneskelige måte å se verden rundt meg på fascineres veldig av hvordan naturen henger sammen!

Den filosofien kan være nok til å fylle et lengre innlegg alene, og det tror jeg forresten jeg skal spare til en senere anledning. I stedet har jeg lyst til å si litt om selve honningen!

Visste du dette om honning?

Les ti fakta om honning HER

Honning er et rent naturprodukt

For, når du kjøper honning av en birøkter, enten det er sommerhonning eller sortshonning, så er det et rent naturprodukt du kjøper. Den er laget av biene og biene alene. Det eneste birøkteren har gjort, er å slynge honningen og gjøre den tilgjengelig for oss mennesker. Enkelte snakker om kaldslynget honning, men da kan jeg fortelle deg at det ikke er noe som heter verken kaldslynget honning, eller rå for den saks skyld. Honning er og blir … honning.

Hva biene har trukket på avgjør konsistensen på honningen du kjøper, men vit at denne også kan endre seg etter en stund. Med tiden vil honningen krystallisere, og dermed hardne til litt i glasset. Hva gjør du når honningen blir hard? Du kan velge å gjøre ingenting. Honning som har hardnet er like fullt spiselig. Men, det er klart, at skal du ha den på brødskiva så kan det være bedre om den er smøremyk. Det fikser du lett! Lag et vannbad som holder 40-45 grader eller sett stekeovnen på tilsvarende og varm honningen sakte opp. Da vil den bli myk og fin igjen.

For å gi honningen du har kjøpt et best mulig utgangspunkt, lagrer du den helst mørkt og i normal romtemperatur.

Birøkteren er pålagt med å merke honningen med en best før-dato. Den er i beste fall veiledende all den tid honning i praksis har evig holdbarhet. Men, regler er regler. Birøktere flest merker honningen de selger derfor med en best før-dato 12-18 måneder fram i tid.

Hva kan sommerhonning brukes til?

Årets sommerhonning fra biene på Fjellborg

Honning har lenge vært en frokostfavoritt her på Fjellborg. Særlig veslekæll og husbonden elsker å få honning på brødskiva. Det er imidlertid pålegg forbeholdt helga, for selv om honning er et rent naturprodukt, så kan det vel ærlig talt ikke sies å være det sunneste alternativet på frokostbordet.

Mange har også honning som en uunnværlig ingrediens i teen, noe som jo også gjør honning til en fin gave å gi bort. Tenk for en gave å få for te-elskeren, da, en pose smakfull te, et glass av årets sommerhonning og kanskje et koselig magasin? Ypperlig nå når høsten kommer!

Selv er jeg glad i å bruke honning i matlaging, og jeg prøver meg stadig fram. For eksempel har det gikk kjøttmat en spennende snert når jeg har glasert det med honning før steking, eller også har det gjort seg som smaksforsterker i en del sauser.

Bakst med honning er heller ikke å takke nei til. Her skal jeg dele noen oppskrifter med dere framover, men jeg kan røpe at jeg som har tilnærmet fri tilgang på den gyllegule søtsaken knapt vil komme til å bruke sukker i bollebaksten igjen!

Årets sommerhonning er klar for salg

Ja, så nå er altså første runde med årets sommerhonning fra biene på Fjellborg klar for salg. Deilig sommerhonning som biene har laget av nektar de har hentet fra sommerblomstene rundt dørene her, nede i elvebakkene og i skauen rundt.

Jeg hadde trolig ikke vært en skikkelig birøkter om jeg ikke hadde tilbudt deg litt av den, for jeg er jo veldig stolt av det biene våre har fått til, og selv om dette ikke er ment å være et salgsinnlegg, så vil jeg likevel avslutte med å si at det er mulig å få kjøpt honning fra biene på Fjellborg.

Sommerhonning fra biene på Fjellborg

Årets sommerhonning er tappet på glass à 400 gram og koster kr 110 per stykk.

Er du interessert, kan du sende en e-post til husmora@hverdagenpaafjellborg.no eller sende meg en melding på Instagram (@hverdagenpaafjellborg), så tar vi det derfra.

Og du, apropos e-post; hvis du ikke vil gå glipp av innleggene fra Hverdagen på Fjellborg (oppskrift på honningboller, for eksempel), så skriv inn e-postadressen din i feltet under, så får du et varsel hver gang jeg publiserer et nytt innlegg.
På gjensyn!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics