Slakteuka er over
Det har vært en uke med høy aktivitet på Fjellborg, men nå er slakteuka over. Tre griser fattigere, enormt mye mer mat rikere, snø, regn, … hva mer?
Det snør det snør
Slakteuka er over, og tradisjonen tro en søndag kveld på Fjellborg, ser vi på uka i bilder. Da er det denne uka vanskelig å komme utenom …

… snøfallet på mandag. Vi har en godt skodd XC70 og jeg hentet i barnehagen akkurat tidsnok til å unngå det verste kaoset der ute.

Dermed ble snøen blott til glede for oss, selv om den bød på en anelse mer arbeid før tirsdagens slakt. Vi måtte blant annet måke tunet! Da er det godt å ha en Fiat.

Magnoliaen, derimot, hadde ikke sett værmeldinga og tviholdt på sine blekede, grønne blader. Fuglemateren henger i nettopp magnoliatreet, og mandag var det på høy tid å fylle den.

Slakteuka er over, men …
… på tirsdag var den såvidt begynt! Slaktedagen begynte, som alltid, med vannbål på tunet her.

Og lapskauskjelen på kok inne.

Foran ovnen lå det klær til tørk. Mer og mer for hver time som passerte.

Slaktedagen har jeg skrevet mer om i et eget innlegg.
Det kan du lese HER
Pust i bakken
Onsdag og torsdag. Ennå var ikke slakteuka over, men da var det tid for en pust i bakken.

Et litt roligere tempo etter tirsdagens arbeide. Onsdag ble i stor grad viet opprydning.

Men, jeg tok meg også tid til en lang tur i skauen. Ja, eller så fryktelig lang var den egentlig ikke, målt i barmark, men i tidvis snø til knes, opplevdes turen som et godt stykke.

Det er så pent å se på at det nesten gjør vondt!

Torsdagen gikk til nye forberedelser, da inn mot parteringen i helga. Hva trenger vi av krydderier og annet utstyr?

Også fikk veslebror satt ut i livet et nytt kapittel av Veslebror tester Murphys lov, da. Denne gangen endte vi hos tannlegen.

Det viser seg at istapper man tygger på kan ha småsten inni seg, gitt. Ingen skade skjedd, men veslebror er svært så fornøyd med at tannlegen sa at han ikke får spise skorper (eller andre harde ting) på ei uke.
Partering
Slakteuka er over først når slaktet ligger vel forvart i fryseren. Det har vi sørget for i helga.

Fredag parterte vi de tre grisene. Også her er vi heldige og får god hjelp. En bekjent av oss er tidligere skjærer på et slakteri, og en racer til å partere. Med hans hjelp får vi absolutt mest mulig ut av grisen.
Nysgjerrig på hva vi faktisk får ut av den?
Jeg forteller mer om det HER

Siden, når grisen er delt i riktige stykker, skal alt sorteres og pakkes, merkes og fryses.

Det har vi brukt resten av helgen på. I tillegg har jeg laget medistermaten klar for jula. Når medisterkakene stekes er det like før jeg må spille Julekveldsvisa så det ljomer, for den lukta ….

Slakteuka er over
Nå er det søndag kveld. Grisekjøttet som skal fø oss det neste året er i fryseren. Slakteuka er over og vi kan gi oss selv en stor klapp på skulderen.
Kjøkkenet er ryddet og vasket etter arbeidet, og på sofaen ligger husbonden og jeg som to slakt selv. Det er ikke til å legge skjul på at denne uka, og helgen spesielt, er krevende.
Men, den er også hyggelig på sitt vis, og vi har hatt mange fine samtaler og mer enn én god latter i gode venners lag underveis.
Fikk du med deg innlegget Gi det videre?
Du finner det HER

Nå skal vi hvile. I morra er det på’n igjen. Husmora starter til alt overmål uka med to netter på hotell. Ménièren min og jeg skal på kurs. I mellomtiden får husbonden og guttene holde fortet her hjemme. Og du? Ha en knakandes flott uke!
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg







