Uka i bilder

Slakteuka er over

Det har vært en uke med høy aktivitet på Fjellborg, men nå er slakteuka over. Tre griser fattigere, enormt mye mer mat rikere, snø, regn, … hva mer?

Det snør det snør

Slakteuka er over, og tradisjonen tro en søndag kveld på Fjellborg, ser vi på uka i bilder. Da er det denne uka vanskelig å komme utenom …

Slakteuka er over, men i løpet av uka har vi også hatt snø. Her i skauen.

… snøfallet på mandag. Vi har en godt skodd XC70 og jeg hentet i barnehagen akkurat tidsnok til å unngå det verste kaoset der ute.

Slakteuka er over, men i løpet av uka har vi også hatt snø. Her i skauen.

Dermed ble snøen blott til glede for oss, selv om den bød på en anelse mer arbeid før tirsdagens slakt. Vi måtte blant annet måke tunet! Da er det godt å ha en Fiat.

Fiat traktor i snødrev. Skjør og kjettinger er på.

Magnoliaen, derimot, hadde ikke sett værmeldinga og tviholdt på sine blekede, grønne blader. Fuglemateren henger i nettopp magnoliatreet, og mandag var det på høy tid å fylle den.

Fuglemater i magnoliatreet

Slakteuka er over, men …

… på tirsdag var den såvidt begynt! Slaktedagen begynte, som alltid, med vannbål på tunet her.

Gi det videre: Kunnskap om hvor maten kommer fra er viktig. Her brenner vi bål for å koke vann til å skolde gris.

Og lapskauskjelen på kok inne.

Blodig halloween med griseslakt og lapskaus står på menyen

Foran ovnen lå det klær til tørk. Mer og mer for hver time som passerte.

Det er vinter når vått yttertøy ligger foran ovnen til tørk

Slaktedagen har jeg skrevet mer om i et eget innlegg.

Det kan du lese HER

Pust i bakken

Onsdag og torsdag. Ennå var ikke slakteuka over, men da var det tid for en pust i bakken.

Kakao og pusekatt

Et litt roligere tempo etter tirsdagens arbeide. Onsdag ble i stor grad viet opprydning.

Blodig halloween og dagen derpå: utstyret må vaskes etter griseslakt. Her ei sag.

Men, jeg tok meg også tid til en lang tur i skauen. Ja, eller så fryktelig lang var den egentlig ikke, målt i barmark, men i tidvis snø til knes, opplevdes turen som et godt stykke.

Snø til knes

Det er så pent å se på at det nesten gjør vondt!

Blodig halloween og dagen derpå: Da var det godt med en tur i skauen, hvor det er full vinter, for å lade batteriene litt.

Torsdagen gikk til nye forberedelser, da inn mot parteringen i helga. Hva trenger vi av krydderier og annet utstyr?

Slakteuka er over. Her er kokebøkene brukt. Slaktestell og Stor Kokebok.

Også fikk veslebror satt ut i livet et nytt kapittel av Veslebror tester Murphys lov, da. Denne gangen endte vi hos tannlegen.

Hos tannlegen

Det viser seg at istapper man tygger på kan ha småsten inni seg, gitt. Ingen skade skjedd, men veslebror er svært så fornøyd med at tannlegen sa at han ikke får spise skorper (eller andre harde ting) på ei uke.

Partering

Slakteuka er over først når slaktet ligger vel forvart i fryseren. Det har vi sørget for i helga.

Slakteuka er over og grisen partert

Fredag parterte vi de tre grisene. Også her er vi heldige og får god hjelp. En bekjent av oss er tidligere skjærer på et slakteri, og en racer til å partere. Med hans hjelp får vi absolutt mest mulig ut av grisen.

Nysgjerrig på hva vi faktisk får ut av den?

Jeg forteller mer om det HER
Slakteuka er over og vi har partert grisen

Siden, når grisen er delt i riktige stykker, skal alt sorteres og pakkes, merkes og fryses.

Slakteuka er over, og vi har partert, kvernet kjøtt, pakket og merket

Det har vi brukt resten av helgen på. I tillegg har jeg laget medistermaten klar for jula. Når medisterkakene stekes er det like før jeg må spille Julekveldsvisa så det ljomer, for den lukta ….

Slakteuka er over og medisterkakene er klare

Slakteuka er over

Nå er det søndag kveld. Grisekjøttet som skal fø oss det neste året er i fryseren. Slakteuka er over og vi kan gi oss selv en stor klapp på skulderen.

Kjøkkenet er ryddet og vasket etter arbeidet, og på sofaen ligger husbonden og jeg som to slakt selv. Det er ikke til å legge skjul på at denne uka, og helgen spesielt, er krevende.

Men, den er også hyggelig på sitt vis, og vi har hatt mange fine samtaler og mer enn én god latter i gode venners lag underveis.

Fikk du med deg innlegget Gi det videre?

Du finner det HER
Slakteuka er over og husmora er sliten. Camilla Skår

Nå skal vi hvile. I morra er det på’n igjen. Husmora starter til alt overmål uka med to netter på hotell. Ménièren min og jeg skal på kurs. I mellomtiden får husbonden og guttene holde fortet her hjemme. Og du? Ha en knakandes flott uke!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics