Uka i bilder

Fjortisbursdag, vakre himler og billettslipp

Denne uka har vi vært innom litt av alt på Fjellborg: Fjortisbursdag, kakebaking, billettslipp, bålvafler og vakre himler. Hva mer? Sjekk ut innlegget!

Frisk luft for en fin uke

Mandag morgen ringte vekkerklokka igjen etter en lang og fin høstferie. Det gikk overraskende bra å komme seg opp og ut for hele gjengen. Et tydelig tegn på at batteriene ble ladet godt og riktig i ferien, kanskje?

HØst på trappa på Fjellborg Ekstra gear

Jeg brukte hele mandagen utendørs, og da ungene kom hjem, holdt de meg med selskap. Jeg fikk gjort en hel masse høstarbeid! Det gjorde godt for hodet så vel som skuldrene, som da kunne senke seg noen hakk.

Mandagen fikk sitt helt eget blogginnlegg.
Du finner det HER

En hel dag med frisk luft, gav godt utgangspunkt for en fin uke. Det lovet godt, med en fjortisbursdag på tapetet, blant annet.

Snikende julestemning

Tirsdag ble en slik dag som forsvant litt i intet. Jeg var ikke helt pigg i formen, og trodde egentlig jeg brygget på en forkjølelse. Men, jeg kom meg likevel på korøvelse om kvelden. Underveis i øvelsen, skjønte jeg jo at det slettes ikke var noen forkjølelse som er i anmarsj. Det er en ny runde med virus på stemmebåndene. Likevel rakk jeg å øve inn noen strofer av julerepertoaret før stemmen sviktet meg helt. Og jeg skal ikke nekte: Julestemninga kom sigende på altså.

Onsdag morgen på Fjellborg

Onsdag morgen var jeg oppe før sola. Så langt ut på høsten har vi altså kommet. Sola har så likevel begynt å røre litt på seg når jeg står opp, og nok til at jeg skimter morgentåke og tegnene til en vakker dag i det jeg tusler over tunet på vei inn etter natta.

Dagen ellers gikk til en hel masse forefallende arbeid rundt omkring. Også hadde jeg jo billettslipp til foredraget jeg skal holde 6.november! Det var veldig spennende, og en hel del billetter er solgt allerede. Veldig moro!

Vil du også på foredrag?
Les mer HER

Plutselig var det middagstid, og siden jeg hadde ryddet i kjøleskapet litt tidligere på dagen, ble det ryddesuppe til middag. Litt dvaske grønnsaker, en pølsepakke med kort dato og noen overvintrende rundstykker fra fryseren.

Ryddesuppe

Veslekæll hadde med seg en av vennene sine hjem fra skolen, så vi hadde virkelig middagsgjester, men det føltes ut som om vi var flere rundt bordet også. Vi lo nemlig godt sammen, en venninne og jeg, da vi oppdaget at vi skulle ha akkurat det samme til middag. Det ble liksom rene coronamiddagen; sammen, men ikke sammen likevel.

Forberedelser før fjortisbursdag

Torsdagen morgen stod jeg nok en gang opp til en himmel jeg ikke klarte å gå under uten å forevige. Høstmorgener, altså!

Morgen over Fjellborg

Torsdag begynte vi dessuten med forberedelsene til helgas fjortisbursdag. Veslekæll fyller ikke før neste helg, men vi har likevel måttet feire ham denne. På dagen sin er han nemlig opptatt på speidertur, så da tjuvstartet vi feiringen litt nå.

Jeg brukte formiddagen til å gjøre rent inne. Siden, da ungene var hjemme fra skolen, tok vi en liten rydderunde ute her. All den tid en del av feiringen skulle foregå utendørs, var det greit å få litt orden rundt veggene her. Etterpå hang vi opp en lyslenke som hadde falt ned ved gapahuken og erstattet de utbrente.

Lyslenker, gapahuken

Da vi hadde hengt opp julelysene, og jeg skulle gå å legge meg litt senere på kvelden, var det nesten som å vandre inn i en julefilm fra Hallmark. Sånn apropos julestemning. Det var unektelig veldig koselig, og jeg gleder meg til mange hyggelige ettermiddager og kvelder i gapahuken framover.

Fjortisbursdag del en

Så kom omsider fredagen. Da ungene var sendt på skolen, fant jeg fram egg og mel og bakeboller. Veslekæll hadde en lang bestillingsliste fra mammas bakeri.

Fjortisbursdag. Baking. Kaker

Rasmus tok forberedelsene og feiringen helt med ro. Jeg skulle bare rulle ned tarpet på hengekøya mi, før veslekælls gjester kom, da jeg fant ham sovende under dyna mi. Søte Rasmus.

Rasmus i hengekøya

Jeg beklaget å ha vekket ham, rullet ned tarpet og lot ham sove videre, men hvor lenge han fikk ligge, vet jeg ikke. Ikke lenge etter kom veslekælls venner. Han hadde selv tent bål i gapahuken, og var klar for fjortisbursdag og en hyggelig kveld ute med guttene.

Fjortisbursdag i gapahuken

Selv pølsene insisterte han på å steke selv, og alt jeg bidro med, var å komme ut med kake og godterier når gjengen var klar. Det merkes at ungene vokser til.

Snickerskake til fjortisbursdag

På vei inn, måtte jeg imidlertid stoppe opp litt på trappa. Sjekk den vakre kveldshimmelen, da:

Kveldshimmel

Fjortisbursdag del to …

I går feiret vi også veslekæll. Vi gjør det slik hos oss, at ungene, etter at de begynner på skolen, får ha barnebursdag med vennene sine. Siden har vi en feiring med vennefamiliene våre og fadderne til bursdagsbarnet, og en familiebursdag.

Muffins, bursdagskake
Fjortisbursdag

Det hele begynte med et spørsmål om plass, og siden har det blitt en tradisjon vi har valgt å holde på. Da får vi mer tid til å prate med alle gjestene, og vi får en ekstra unnskyldning til å sette av tid til å være sammen med vennene våre. Det krever litt mer forberedelse, men er så absolutt verdt det.

Bålvafler

I går var vi også i gapahuken. Mens vi voksne fikk skravlet sammen, lekte ungene. Det er så gøy å se, når alle leker gjemsel sammen. Den yngste er seks, den eldste seksten, og vi har kjent hele hurven siden de var nyfødte.

Vil du lese mer om bållørdagen vår?
Ta en titt HER

… og fjortisbursdag del tre

I dag kom familien på besøk. Selskapet begynte ikke før to, så vi hadde god tid. Jeg stod på kjøkkenet og strøk barnas skjorter da jeg plutselig fikk øye på veslebror gjennom vinduet.

Veslebror, høner

Han gikk rundt med en høne under armen, som om det var verdens best naturlige sak. Og det er det jo for så vidt også, for ham.

Omsider dro klokka seg mot to, og bordene stod dekket. For første gang på to år kunne vi bruke hele huset under en bursdagsfeiring, og det var en drøm!

Fjortisbursdag på kjøkkenet på FJellborg

Først spiste vi pizzasnurrer på kjøkkenet.

Bursdagsfeiring på Fjellborg

Deretter kunne vi bare sende gjestene videre inn i gamlestua. Da kunne jeg rydde opp etter maten i fred og ro på kjøkkenet.

Dekket til fjortisbursdag i gamlestua på Fjellborg

Det var første gang vi brukte den nyrenoverte gamlestua til selskap, og det var veldig stas. Like stas som veslekæll syntes det var med kake. Vi har oppdratt tre kakemomser, og i dag var det bestemors iskake som var det store høydepunktet på kakebordet. Med så mange kakelys at jeg måtte bruke to fyrstikker for å få tent dem, alle sammen.

Fjortisbursdag i gamlestua, kakebordet

Iskaka er etter bestemors oppskrift, og anbefales på det varmeste (kaldeste?).
Du finner oppskrift HER

I mål

Omsider dro gjestene hjem. Vi var i mål med den siste fjortisbursdagen for denne gang. Med tid og stunder får vi jo to fjortiser til, men det er enda noen år til.

Da vi hadde ryddet vekk kaker og satt i gang oppvaskmaskinen, skiftet jeg til turtøy. Både kroppen og hodet trengte frisk luft!

Skauen

Jeg tok en tur i skauen, og rakk akkurat de siste strålene av sol over åsen.

Skauen

Det var akkurat det jeg trengte, og etter å ha tatt fôringsrunden på vei inn, hoppet jeg i dusjen og kveldsklær – og her sitter jeg nå. Klar for å legge bena høyt, innta en kaffekopp og nyte siste rest av uka. Vi kom i mål, med både fjortisbursdager, billettslipp, en hel del høstarbeid og mer til.

Kaffe

Det har vært en fin uke, og jeg håper den neste blir minst like fin. Og: At du vil henge med videre her på Fjellborg. Velkommen skal du være!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics