Skauliv

På sopptur

Både ungene og jeg hadde behov for å lufte oss litt i går etter middag. Dermed tok vi hver vår kurv og gikk på sopptur!

Fredag i kroppen

Endelig fredag og endelig helg! Vi var nok klare hele gjengen i går. Jeg var i alle fall det etter å ha ligget med en gjenstridig forkjølelse hele uka. I går, da helgen kom, var vi ferdig med alle ukas som man ikke kommer utenom selv som sjuk.

Jeg gjorde middagen enkel i går, og klargjorde to stekebrett med pitabrød på kjøkkenbenken. Siden satte jeg ut litt forskjellige ingredienser så hver fikk lage den fredagspizzaen som fristet mest. Det er alltid stor stas å lage pizza selv!

Å lage pizza er sysselsetting av unger på enkleste vis.

Se bare HER
Pitabrød som pizzabunn slik at alle kan lag hver sin

Jeg gikk for crème fraîche, ost og skinke på min, toppet med ferskplukket kantarell og serranoskinke.

Fredagspizza med crème fraîche og kantarell

Fredagspizza gjorde seg, men da vi var ferdigspist følte jeg sterkt for litt frisk luft. Det har blitt altfor mange timer med skjerm på både liten og stor denne uka, i min mangel på krefter til å sysselsette med noe annet. Derfor tok jeg veslebror og veslebonden med meg på sopptur før vi inntok sofaen.

Veslebror og veslebonden på sopptur

På sopptur

Vi gikk ikke så langt. Ikke trenger vi det for å få fangst, og ikke orket jeg det heller.

Veslebror på sopptur

Ungene var utstyrt med hver sin kurv, og vi var enig om å fordele soppene vi fant etter art. Veslebonden hadde kantareller i sin kurv og veslebror fikk ansvaret for all piggsoppen.

Veslebror på sopptur med piggsopp i kurven

Sist veslebror og jeg var på sopptur kom vi hjem med noe helt annet enn sopp i kurven!

Se hva vi fant HER

Å gå på sopptur er jo som å gå på skattejakt, og ungene syntes det var kjempemorsomt. Særlig fordi de kjente igjen soppene vi plukket. Både veslebonden og veslebror kunne flere steder peke ut nøyaktig de soppene vi skulle ha med.

På sopptur og veslebror har kurven full av piggsopp

«Mamma! Piggsopp!»

Soppkontrollør

Selv om de drar kjensel på både piggsopp og kantarell, får de ikke plukke før jeg har godkjent soppen. «Stemmer! Den kan vi plukke.» Så fikk de låne soppkniven etter tur for å plukke.

Veslebonden håndterte til og med rensingen fint.

Veslebonden renser kantareller på sopptur

Jeg gikk bak med tom kurv og fungerte mest som soppkontrollør. Det holdt i grunnen i massevis, for feberen kom og tok meg igjen halvveis tilbake til Fjellborg. Likevel var det veldig hyggelig å være på sopptur med de to yngste en fredagsettermiddag. Og høsten? Er her. Utvilsomt!

Veslebror og veslebonden på sopptur

På sopptur med god fangst

Det var nok veslebror med piggsoppkurven som fikk størst fangst på sopptur. Vi kom likevel opp i en høvelig mengde kantareller i går, for jeg var ute og luftet vettet litt tidligere på dagen også.

Vel hjemme etter turen ville veslebror se på Snehvit og de syv dvergene. Det syntes veslebonden og jeg var et godt forslag, så vi satte soppkurvene på kjøkkenbenken og ség sammen i hver vår sofakrok foran den vakre Snehvit og den skumle heksa.

Snehvit og de syv dvergene

Jeg må nok innrømme at jeg gikk glipp av den siste halvtimen av filmen, men ungene var så oppslukt av eventyret at jeg tror ikke de merket at mamma duppet av. En fin avslutning på en lang uke ble det uansett, på sopptur med god fangst og påfølgende filmkveld.

Så får vi se, da, om det blir flere soppturer i nærmeste framtid.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics