Prosjekt Henriette

Søndagsrabarbrakake

Søndagsrabarbrakake er denne ukas godbit i Prosjekt Henriette. En enkel og smakfull oppskrift å prøve uansett ukedag.

Rabarbrahøst

Vi skriver august. Det betyr at mange som høstet tidlig kanskje har fått en ny runde med rabarbra i hagen. Eller, kanskje er det hos deg som hos oss, at rabarbraen har vokst sent i år.

Uansett så har jeg i Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok funnet en oppskrift med rabarbra som er verdt å prøve om du har en bunt til overs. Søndagsrabarbrakake, heter den, og den kan anbefales av opptil flere jeg kjenner.

Hold ut: Søndagsrabarbrakake

Jeg serverte den sist søndag, og heldigvis for meg hadde vi flere kaffegjester og enda noen til å gi restene til. Det viste seg nemlig at oppskriften var raus i sine beregninger! Om du velger å prøve denne, vil jeg derfor anbefale deg å halvere oppskriften med mindre du ikke skal servere den i et større middagsselskap hvor hele middagsserviset tas i bruk.

Prosjekt Henriette har bydd på mer rabarbrakake.

Du finner den HER

Men nå er du kanskje nysgjerrig på oppskriften? Den kommer her:

Søndagsrabarbrakake

Du trenger

2 kg. rabarbrastilker
½ kg. sukker
1 teskje vaniljepulver
½ l. fløte
¼ l. melk
20 gr. potetesmel
6 egg
125 gr. sukker

Slik lager du søndagsrabarbrakake

Stilkene renses og skjæres op, ikke for smått, legges i emaljert gryte lagvis med sukkeret (½ kg.). Kokes nettop møre. Tas op med hulslev og legge i en omelettform. Fløten, melken og potetesmelet vispes koldt sammen, gis et opkok, helles i eggeplommene, som er vispet ¼ time med 125 gr. sukker; alt has tilbake i gryten, gis såvidt et opkok, – rør hele tiden. Tas av ilden og de stivpiskede hviter røres forsiktig i. Kremen helles over rabarbraen i formen, denne settes i varm ovn; stekes lys gulbrun. Saften fra rabarbraen kan siles, og i ½ liter saft opløses 8 plater gelatin; denne gelé helles over, når kaken er kold, eller kaken kan pyntes med stivpisket fløte. Saften jevnes da med en teskje potetesmel og serveres til kaken.

Søndagsrabarbrakake fra Stor Kokebok

Jeg stekte kaken ved 180° i ca 20 minutter og gikk for gelé på kaken-varianten.

Bra rabarbra

Da jeg først skulle lage søndagsrabarbrakake, så var det en kake jeg hadde litt vanskelig for å se ferdig for meg. Det gjorde også at jeg ble tatt litt på senga av mengden kake, men det er enkelt å justere for senere anledninger med en halvering.

Kaka var i alle fall god! Den var ikke for søt, og kremen var deilig luftig og mild. Dog ville jeg nok aller helst servert søndagsrabarbrakake som dessert og ikke ren kaffekake. Til kaffen alene savnet jeg liksom noe attåt. En kransekakebit, kanskje?

Jeg er imidlertid ikke i tvil: Denne oppskriften får bli med videre i rabarbrarepertoaret mitt!

Prosjekt Henriette: Kake

Adoptere den gjerne du også, om du er glad i rabarbra og kake.

Har du ikke rabarbra selv? Kanskje noen du kjenner har?

Les om matadopsjon HER

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics