Melkefri: Sjokoladekake med vaniljekrem
Melkefri bakst er like godt som vanlig bakst. Her får du oppskrift på en nydelig, enkel sjokoladekake med vaniljekrem. Perfekt til en hver anledning!
Uten melk
Har du lest mint ett innlegg i Prosjekt Henriette eller prøvd én oppskrift delt på Hverdagen på Fjellborg etter 2019, så har du antakelig lagt merke til at den er melkefri. Det har seg nemlig sånn at veslebror i huset er allergisk mot kumelkprotein. Det innebærer at han ikke kan spise produkter som inneholder melk i det hele tatt. For, om laktosen er fjernet, så er like fullt melkeproteinet til stede.
Veslebrors melkeallergi har gjort at vi langt på vei har melkefri kost her på Fjellborg. Det er bare unntaksvis at jeg lager veslebror-mat og alle oss andre-mat. Én grunn er at det skal være lettvint for meg, men aller viktigst er det at veslebror skal være inkludert i det sosiale fellesskapet som mat er.
Jeg har imidlertid gjort meg én viktig erfaring på disse seks årene: Det er at melkefri kost slettes ikke er avansert. En sjelden gang må jeg justere litt, men i de aller fleste tilfeller kan jeg bare erstatte melk og fløte med annen væske og vanlig smør eller margarin med melkefri margarin. Jeg har likevel valgt å dele en del melkefri oppskrifter her på bloggen rett og slett for at det skal være enkelt for flere å finne og å lage melkefri mat når det er behøvd.
I dag skal du få en fyldig sjokoladekake med en nydelig vaniljekrem, alt sammen melkefritt. Du kan selvsagt lage den med melkeholdige ingredienser om du ønsker, men trenger du en melkefri variant til et kakebord eller et arrangement, anbefaler jeg denne:
Melkefri sjokoladekake med vaniljekrem
Sjokoladekake
Du trenger
200 g melkefri margarin
270 g sukker
4 egg
330 g hvetemel
2 ts bakepulver
4 ts vaniljesukker
3 ss kakako
3 dl Gryr Matfløyel
Slik lager du det
Margarin og sukker røres hvitt. Tilsett ett og ett egg og rør godt mellom hvert av dem. Bland inn de tørre ingrediensene før matfløyelen has i til sist. Ha røren i en smurt form à 22 cm og stek på nederste rille i ca én time ved 180°C. Avkjøl på rist.
Vaniljekrem
Du trenger
5 dl Gryr matfløyel
Frø av én vaniljestang
4 eggeplommer
80 g sukker
3 ss maizenna
2 dl Gryr Matfløyel
Slik lager du det
Skrap frøene ut av vaniljestangen og ha disse og stangen i en kjele sammen med 5 dl matfløyel. Gi det hele et oppkok.
Bland eggeplommer, sukker og maizenna godt. Ha litt av den oppkokte fløyelen over eggeblandingen og rør godt. Ha så det hele tilbake i kjelen med den varme fløyelen og gi det hele et oppkok under stadig omrøring. Når kremen er passe tykk, tar du kjelen av platen. Avkjøl.
Når eggekremen er kald, stivpisker du 2 dl matfløyel som du så blander godt sammen med eggekremen.
Del sjokoladekaka i to, ha et lag vaniljekrem mellom lagene og bre resten over kaka. Pynt gjerne med litt revet (melkefri) sjokolade eller kakestrøssel.

Velbekomme
Du står selvsagt fritt til å sløyfe vaniljekremen og bare strø litt melis over kaka, for eksempel. Sjokoladekaka er nemlig god som den er. Men, vaniljekremen løfter det hele et hakk og gjør hele kaka mer frisk.
I stedet for å legge vaniljekrem som et lag inni kaka, kan du jo også ha for eksempel bringebærsyltetøy i stedet. Da får du litt mer syrlighet i smaken. Kun fantasien setter grenser, men husk: Skal du servere en melkefri kake, så må du huske at alle ingrediensene er fri for melk. Det er fort gjort å glemme seg ved ikke å lese innholdsfortegnelsen.
Oppskrift på flere deilige sjokoladekaker?
Hva med DENNE
Ellers er det bare å si velbekomme! Her spiser vi også kaker i dag, for vi feirer veslebonden i helga. Han ble elleve år i går. Da er det klart vi må ha kake, både med sjokolade og vaniljekrem og alt annet som er godt og lagt på fat. Hva med deg? Blir det kake i helga?
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg







