Livstanker

Septemberkladd

Så skriver vi september. Høsten er her, og foran oss ligger det en travel måned her på Fjellborg. I hvertfall om vi skal tro septemberkladden.

Jeg velger meg september

September er her, og det funker knapt å fornekte det: Høsten ligger i lufta. Det tar litt tid å bli vant med kalde morgener og mørke kvelder, men i løpet av september skal vi nok klare det. Med hjelp av virkemidler som kakao og stearinlys skal det gå veldig fint, det er jeg sikker på.

Jeg har lagd meg et tankekart, før jeg skrev septemberkladden min. Høsten er liksom så overveldende at jeg syntes at jeg måtte det, bare for å sortere litt. Når jeg sier at høsten er overveldende, så er det bare for at september er fylt av alt jeg er glad i: Sterke farger, klar luft, fine temperaturer, rutiner, arbeid ute, hygge inne, …

Det er så vakkert at jeg nesten mister pusten

Ibsen kan gjerne få april for min del, jeg velger meg september. Men, la oss skjerpe fokus og se hva måneden forhåpentligvis skal fylles med!

Septemberkladd

September er intens. Det bærer også septemberkladden preg av. Mye skal gjøres, mer skal rekkes og alt skal nytes.

Kladden for den første høstmåneden er først og fremst fylt med alt slikt som skal og må gjøres før kulda setter inn for alvor.

  • Den siste honningen skal høstes og biene innvintres.
  • Gulrøtter, rødbeter og alt som ellers gror i kjøkkenhagen skal høstes. Siden skal kjøkkenhagen ryddes og renskes og klargjøres for en lang vinter.
  • I drivhuset skal de siste agurkene og tomatene høstes. Siden skal også drivhuset ryddes og renskes og klargjøres for vinter.
  • Bringebærbuskene som bar i år skal klippes ned.
  • Potetene skal tas opp og lagres.
  • Epler og pærer de henger på trærne, men ikke måneden ut. Alt skal høstes, og så skal det saftes og syltes og hva ellers jeg kan komme på. Bakes, kan hende?
  • Utemøblene våre skal settes inn for vinteren. Det fordrer også en liten opprydning på låven, for det er greit å ta en sjau med jevne mellomrom.
Septemberkladd: Eplene skal høstes

Det høres enormt mye ut, og det er det også på én måned. Det gjør imidlertid ingen verdens ting, for det er akkurat sånt arbeid jeg elsker!

Selv om det er med et visst vemod sommeren høstes ned og bort, så er det noe nærmest saliggjørende ved å få det unna; klart for vinter, klart for vår.

I septemberkladden er det hygge

Til tross for mange arbeidsoppgaver på lista, så er det et stort avsnitt avsatt til hygge også i septemberkladden min.

Først og fremst skal jeg nyte naturen. De intense fargene, den fantastiske høstlufta og begge deler gjerne kombinert med matpakke og kaffe oppe i skauen.

Jeg liker meg spesielt godt oppe på den lange åsen bak huset vårt.

Bli med på tur HER

Når jeg kommer hjem fra skauturen håper jeg i løpet av måneden å bli møtt av fin høstpynt på trappa. Litt lyng og sølvtråd og vintergrønt. Pyntegresakarene jeg sådde i våres er høsteklare nå og skal også få pynte opp.

Septemberkladd: Pyntegresskar og solsikker

Vel innendørs er tiden inne for å finne fram tekstilene igjen. Med tre viltre kattunger er jeg litt usikker på om golvteppene på kjøkkenet skal legges på før de er flyttet ut, men vi har flere tepper. Og duker på bordene.

Når sommeren kommer, forsvinner teppene ut!

Les mer HER

Lysten til å gjøre det lunt og trivelig rundt oss kommer samtidig som at høstmørket smyger seg på. Det slår aldri feil. Vi tilbringer stadig mer tid innendørs, og da vil man gjerne ha det koselig rundt seg.

Familietid

September er definitivt hektisk. Ikke minst med tanke på alle foreldremøtene. Både husbonden og jeg har dessuten hver vår andel styremøter. Husbonden har også særdeles travle dager på jobb framover, så det blir mye tid hvor det bare er ungene og jeg hjemme.

Desto viktigere er det å gjøre det ekstra hyggelig når familien er samlet. Minst én gang i september har jeg lovet meg selv å bake rundstykker til kveldsmat og servere med varm sjokolade til. Det er septemberkladden sin, det!

Høsten er her og det er endelig tid for kakao

Også skal vi på teater! Vi skal se Den fantastiske Mikkel Rev på Nationaltheatret. Det gleder vi oss til, og dagen vi har satt av ligget som en slags gulrot der framme.

Septemberkladden klar for å leves

Med både mange arbeidsoppgaver og mye å glede seg til, så er vel septemberkladden klar? Klar for å leves. Jeg gleder meg, og føler meg motivert for å ta fatt på favorittmåneden.

Nå skal jeg imidlertid nyte helgen først. Husbonden og de tre blad vesle er på speidertur, så jeg er alene hjemme. Det er på sitt vis en god start på måneden; jeg liker å være helt alene sånn innimellom. Det gjør at jeg lader batteriene, og med denne septemberkladden trengs fulladede batterier så absolutt.

Husk at du kan abonnere på Hverdagen på Fjellborg dersom du vil være helt sikker på ikke å gå glipp av noe av alt som skjer. Du kan også følge oss på Facebook; alle innleggene deles der også. På Instagram deles litt flere hverdagsglimt, gjerne underveis, og det er hyggelig om du vil slå følge også der.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics