Livstanker

Mål for juli

Hvilke mål for juli har vi på Fjellborg? Noe vettugt må vi gjøre, for vi har både gris og en kjøkkenhage å se til, i tillegg til et renoveringsprosjekt. Likevel har vi noen levemål også.

Det er sommer

Når jeg nå har satt meg ned for å rable ned noen mål for juli er det med Postgirobyggets Sommer på jorda surrende i bakhodet. Det er jo sommer! Knapt ei måke flyr over skauene bak oss (og takk for det), men vi har både bølgeskvulp og en himmel så blå som den bare kan være i juli. Feriefølelsen har, etter bare ei uke, landet i oss. Foran oss er en endeløs sommer. Faktisk er det vanskelig å forestille seg at juli noensinne skal ta slutt.

Ælva, evja, Glomma
Mål for juli

Vi vet jo at det skjer, men før den tid har vi forhåpentligvis opplevd masse. Fått gjort en hel drøss. Fått nyte sommeren og virkelig kjent at livet er godt å leve. Mon tro hva vi har å se tilbake på når august innhenter oss?

Jeg har satt opp noen mål for juli. Både i kategorien «bør og må» og «vil og skal». Skal vi ta en kikk?

Mål for juli

Det føles nesten mer som å spinne drømmer enn å sette mål, dette, men her er altså mine mål for juli her på Fjellborg:

 • Fylle fryseren med bringebær fra hagen. Sesongen er i gang, og jeg plukker alltid alt før jeg begynner å safte og sylte. I mellomtiden lagrer jeg avlingene i fryseren.
 • Safte rips og solbær. Vi er tomme for begge deler og venter nå på at bærene skal bli saftemodne.
 • Høste og tørke krydderurtene én gang til.
 • Følge opp det som vokser og gror i drivhuset og i kjøkkenhagen. Noe må pleies og noe må høstes og forvelles.
 • Slynge sommerhonningen.

Lurer du på hva honninghøsten krever av en birøkter?

Les mer HER
Bringebær Sommeren 2023 Året som har gått
Mål for juli

Og hva renoveringsprosjektet angår:

 • Rydde opp siste rest av plankehaugen foran huset.
 • Fullføre værelsene til ungene.

Det siste punktet der skal muligens holde hardt etter som en del går til ferie ganske snart, men ved månedsslutt skal det i alle fall ikke være langt unna! Så sent som i dag har veslekæll og jeg sparklet og pusset alt av panelbord som skal til på kneveggene, og malerne kommer igjen i løpet av uka.

Til sist, i mine «bør og må»-mål for juli:

 • Klargjøre campingvogna vår til bruk!

Mål for juli i kategorien «vil og skal»

Til tross for en del «bør og må» på lista over mål for juli, så skal vi også kose oss masse. Det er jo tross alt sommerferie! Derfor har jeg også for juli en hel rekke levemål. Det er de som liksom fyller alle huller i hverdagen, og som gjør den komplett. Akkurat som sukker og syltetøyet gjør det på pannekaka.

Målene jeg hadde for juni var i grunnen så bra, at jeg velger å ta med meg en del videre inn i juli:

 • Vil jeg alltid ha friske markblomster inne.
 • Skal jeg lese litt hver dag. Det skal jeg også hjelpe ungene til å finne en rutine med når sommerferien kommer.
 • Skal jeg alltid våkne til et ryddig hjem. Det er muligens et litt ambisiøst mål for juni, men det vil lette meg for harde prioriteringer om morgenen.
 • Vil jeg sove ute så mye det går. Helst hver natt!
Hengekøyeliv. Junimålene

I tillegg håper jeg at vi får til å:

 • Være mange turer på elva.
 • Bade, minst én gang i uka. Høyere krav setter jeg ikke; vi bor her vi bor. Minst ett av dem bør være etter leggetid – kun fordi det er ferie.
 • Spise frokost ute.
 • Nyte alle de kveldene det er vær til det, ute.
 • Invitere barnas venner på overnattingsbesøk.
 • Spise kake, minst tre ganger. Bare fordi det er godt.

Apropos kake; nå er det virkelig tiden for fromasjkake!

Oppskrift finner du HER
Midtsommeruka: Sove ute, telt i hagen
Mål for juli

I tillegg er det et viktig mål for juli, syns jeg, å skape litt feriestemning for ungene selv om vi ikke skal reise avgårde på en god stund enda. Vi skal noen turer med campingvogna i sommer, men det er etter som været faller seg og i alle fall ikke før husbonden får ferie. Dette blir en sommer hvor vi tar ting på sparket! Det er i grunnen et mål for juli, det også, å være spontan.

En god sommer

Ellers i året forsøker jeg å ha en noenlunde god balanse mellom gjøremål og levemål. Nå, i juli, velger jeg å la gjøremålene få mindre plass i planene. Hverdagen går selvsagt sin gang, og verken klesvask eller middagslaging, husdyrstell eller sjølbergingslivet for øvrig tar ferie selv om vi liksom gjør det. Likevel er det noe med det å gjøre dagene litt annerledes.

Lappehaugen kan vente til høsten. Har jeg ledig tid for hånden og lyst til å bruke den til noe, kan jeg heller finne fram hekletøyet jeg har liggende for hyggens skyld. I stedet for å bruke formiddagen til å rydde i kjelleren, for eksempel, slik jeg kanskje ville ha gjort i januar, så kan jeg heller spille et spill med ungene. Rotet i kjelleren ligger der når skolen begynner igjen i august også.

Sommer. Det var jo ikke slik det skulle bli. Snart ferdig

Det er sommer, og det kanskje viktigste målet for juli, er å skape gode minner fra en god sommer. Sånt som ungene kan se tilbake på når de blir store, og huske som barndomssomrene. Da er det ikke de store opplevelsene som teller, men en telttur i hagen, is til lunsj, et kveldsbad i elva eller en dag under pæretreet i hagen med en bok eller leketeppet. Og det – det skal vi få til i juli!

Har du satt deg noen mål for juli?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics