Bloggen

1001 dager

1001 dager. Det er det du må sette av om du skal lese alt som er publisert på Hverdagen på Fjellborg, og kun får lese ett innlegg om dagen.

Åtte år og 1001 dager

I mars var det åtte år siden Hverdagen på Fjellborg så dagens lys. Den 14., for å være nøyaktig, men det er en dag jeg aldri gjør stort ut av her på bloggen. Bloggens «bursdag» er nemlig også veslebondens bursdag, og det er den som får fokus her hos oss.

Derimot har jeg lyst til å sette Hverdagen på Fjellborg litt i fokus i dag! Egentlig burde jeg kanskje ha gjort det allerede i går, for det var liksom da det skjedde. Men, så syns jeg det er litt mer magi over 1001 dager enn bare 1000.

Potetene er satt, og husmora på Fjellborg, Camilla Skår, forfatteren bak Hverdagen på Fjellborg, er fornøyd

Ja, for Hverdagen på Fjellborg er litt magi. I alle fall for meg. Hverdagsmagi. Det skal man heller ikke kimse av, selv om det på langt nær inneholder flyvende tepper og mystiske lamper. Til gjengjeld inneholder nå nettsiden her 1001 publiserte innlegg!

Hverdagsmagien

Bestemor hadde eventyret om 1001 natt stående i bokhylla her da jeg var liten. Hun hadde fått boken da hun selv var barn, og selv om selve 1001 natt ikke appellerte helt til meg likte jeg likevel tanken på det mystiske og magiske mellom de to permene.

Nå er det jo verken mystikk eller særlig mye til magi i hverdagen her, men i motsetning til i eventyrene, så er det jo også virkeligheten jeg skildrer. Og – det har jeg altså nå gjort i 1001 dager.

1001 ganger har jeg logget med inn på «bakrommet» til bloggen, det dere ikke ser med kontrollpanel og allting, og delt fra hverdagen vår her på Fjellborg. Om stort og smått, nyttig og unyttig. Det er i dét magien ligger for meg, å få utløp for alle tankene og ideene som samler seg opp. Dessuten, når jeg deler det med deg, så får forhåpentligvis du enten en liten hvilestund fra ditt, eller også kunnskap om noe du lurte på.

Topp 10 i 2022, saft er alltid populært.Matauk: Slik lager du saft trinn for trinn
Topp 10 etter 1001 dager med innlegg

1001 dager med stoff

Det er ikke hver eneste dag i åtte år at jeg har delt fra Hverdagen på Fjellborg. Av 1001 dager med innlegg har faktisk mange av dem vært innenfor de siste to årene. Det har gått litt i rykk og napp, og i retrospekt ser jeg at det har vært påvirket av hverdagen her også. Nå skal ikke veslebror få all skylda, men det var på den tiden da han var fersk i verden at det var som minst aktivitet her også.

Hverdagen på Fjellborg Høner og barn
1001 dager med innlegg

Hverdagen på Fjellborg som nettsted har like fullt levd sitt liv, uavhengig av meg. Det ser jeg av statistikken, og der ser jeg også hva dere er opptatt av. Jeg vet at mange setter pris på hverdagsinnleggene, men det er de innleggene hvor jeg lærer bort det jeg kan som blir lest igjen og igjen.

Det syns jeg egentlig er fint. Det er jo liksom det som er målet bak Hverdagen på Fjellborg, også, å inspirere deg til selv å prøve. Å vise at det er mulig å være sjølberget – med alt det innebærer – uten nødvendigvis å være i besittelse av en bondegård.

Hjemmelaget solbærsyltetøy

Topp 10 etter 1001 dager

Så, hvilke innlegg er de mest populære etter 1001 dager med publiserte innlegg? Totalt, siden oppstarten i mars 2016, så er det disse ti innleggene som er absolutt mest lest:

 1. Safting del 2: Slik bruker du saftkoker, trinn for trinn
 2. Safting del 3: Slik lager du saft, trinn for trinn
 3. Safting og sylting: Åtte tips og råd for valg av emballasje
 4. Den skumle ullusa
 5. Plommelikør
 6. Safting del 1: Rydding, utstyr og sterilisering
 7. Granskuddsaft: En fin base til mye godt
 8. Granskuddsirup: Slik lager du det
 9. Griseslakt: Slaktedag – slik gjør vi det
 10. Granskudd: Planlegg plukkingen nå
Granskudd brukt i granskuddsirup. Godt til pannekaker, på vafler og is, som smakstilsetning i kaffe, i bakst...

Jeg er spent på å se om det er disse innleggene som blir liggende på topp også i framtiden. Mange av disse innleggene er jo forholdvis gamle, selv om de fortsatt er like dagsaktuelle, og har dermed også et lite forsprang på stoff som er nyere. Jeg ser at innlegg om blant annet hønsehold også er i ferd med å kjempe seg oppover på lista, så jeg følger spent med videre.

Jeg må prioritere

Hverdagen på Fjellborg er imidlertid ikke bare tall og statisikk. Fint lite, faktisk, selv om jeg syns det er gøy å se hva det er som faktisk fenger.

Slik bruker du saftkoker, trinn for trinn

Enda mer gøy syns jeg det er å se at stadig flere finner veien inn hit, og finner glede i å følge hverdagen her med smått og stort. Det setter jeg stor pris på. Ikke minst når dere engasjerer dere gjennom kommentarer og deling, e-post og spørsmål. Det skaper et levende fellesskap som gjør det inspirerende også for meg.

Fellesskapet er viktig, og det er også derfor jeg velger å være dønn ærlig

Les mer HER

1001 dager med publiserte innlegg; det slutter ikke her. Det kan jeg i alle fall garantere! Livet her på Fjellborg går jo sin gang videre. Innimellom hender det jeg lurer på om jeg vil klare å finne noe nytt å skrive om, år for år, uten å gjenta meg selv for mye.

Jeg erfarer imidlertid at det er det minste problemet. Ja, snarere tvert i mot, vil jeg heller si. Ofte må jeg gjøre harde prioriteringer, og det er mye som ligger på vent til en anledning byr seg på nytt. Ideene for siden her popper i takt med alt som skjer. På denne gården som ikke er en gård.

Nye høner til Fjellborg. Her, Camilla Skår med ei ny lohman-høne
1001 dager med innlegg

Hverdagen på Fjellborg fortsetter

Jeg ser jo at det vi driver med her på Fjellborg er i tiden. Det har skjedd mye på åtte år, for da jeg først begynte å dele fra hverdagen vår, var det i stor grad vi, med vår livsstil som skilte oss ut. Nå observerer jeg at det er i endring. Det er jeg glad for, og jeg håper at jeg med mine skriblerier – både de 1001 innleggene som nå ligger ute og med de neste 1001 – kan bidra med det lille jeg kan for at enda flere skal se mulighetene. Få tak i kunnskapen.

Fikk du med deg innlegget med tips til deg som drømmer om å være sjølberget?

Du finner det HER
Ti år på Fjellborg. Frukthagen

Også kanskje oppleve litt hverdagsmagi, da. For det håper jeg, i all beskjedenhet, at du kjenner en flik av, du også, når du titter innom her på Fjellborg. For det er helheten som teller. Ikke bare timene med luking i potetåkeren eller med å safte og sylte. Det er også turer på elva, soppturer i skauen og en kaffitår på kjellerlemmen. Alt sånt som skaper øyer av fred i tilværelsen, hva enn den er fylt med.

Å få en stille stund i hverdagen, det behøver ikke være så avansert

Les mer HER

Takk for at du henger med her. Enten du har vært innom her i 1001 dager og lest alle de 852 513 ordene som er skrevet, eller akkurat har funnet veien. Jeg håper du vil henge med videre også, og husk at du kan både abonnere på bloggen eller også godta varsler fra siden for å være sikker på å få med deg alt som skjer.

Husmora på Fjellborg Kontakt

Det er også lov til å komme med innspill og ønsker, om det er noe du ønsker å se mer til eller lære om. Du finner kontaktinformasjon HER. Og med det, sier jeg, for 1001. gang:

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

 • Dina

  Tusen takk for en fantastisk blogg, Camilla! Gleder meg til å følge hverdagen på Fjellborg i mange år framover. Tusen takk igjen for den magiske reisen gjennom 1001 hverdager:-)
  Klem fra meg:-)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics