Utnyttelse

Lappe 12 – lappehaugens død

Lappe 12, det er mitt ta seg i nakken-prosjekt. Jeg starter nå i januar, og så får vi se hvor lang tid det tar før jeg kan avblåse det hele. Hvis det i det hele tatt lar seg gjøre?

Hull igjen

«Mamma? Se! Hull!» Jeg klarer vel ikke akkurat å utvise samme entusiasme som treåringen over det hullet i stillongsen.

Eller når åtteåringen har slitt hull på overtrekksbuksa. Igjen.

Lappe 12: Lappehaugen vokser stadig

Og hadde jeg hatt som nyttårsforsett ikke å slite hull på en eneste sokk i år hadde jeg mislyktes allerede på søndag. To ganger!

Vil du se hvilke nyttårsforsetter jeg har?

Jeg har røpet dem HER

Lappe 12 er løsningen

Det gikk ganske greit, men i november og desember mistet jeg grepet. Først griseslakt, deretter juleforberedelser og -feiring. Jeg kan skylde på mye i det uendelige, ikke minst fenomenet merinoull.

Men, lappehaugen er hva den er uansett: Svær.

Nå kan den heller måles i centimeter over bakken og ikke antall plagg til reparasjon. Noe må gjøres!

Lappe 12: Lappehaugen vokser stadig

Løsningen? Lappe 12!

Lappe 12

Prosjekt lappe 12 går helt enkelt ut på å lappe 12 plagg i uka.

Det gir i snitt to plagg per dag som ikke er søndag, og burde etter alle solemerker være overkommelig. Ikke minst gi en mulighet til å komme à jour. Vi kan da umulig slite hull på mer enn 12 plagg i uka?

Man skal aldri si aldri, men …

Å stoppe en sokk tar ikke mange minuttene. Det betyr at et prosjekt som lappe 12 ikke vil gå nevneverdig utover andre ting jeg heller vil enn å reparere tøy. Og skulle jeg bli fristet er det ikke i mot reglene å lappe flere plagg heller.

Fra tid til annen kan vi jo få litt fart på sakene med en lappehaugkaffe også?

Les mer om lappehaugkaffe HER

Økonomisk

Kall meg gjerrig, men ikke bare er det å lappe tøy og å reparere ting i sin alminnelighet bra for miljøet. Det er bra for lommeboka også! Når motivasjonen for å stoppe sokker og tette hull er lav, er det dette jeg tenker på:

Et par ullsokker: 50 kr
Barnebukse: 200 kr
Turbukse: 500 kr
Ullongs: 400 kr
Ulltrøye: 400 kr
Genser: 300 kr

Dette er realistiske priser på nye plagg. Sett at jeg på en ukes lappe 12 lapper én barnebukse, én turbukse, ett sett ulltøy og en genser, og fyller på med sokker, så har jeg spart over 1 600 kr på ikke å erstatte det! For tøyet trenger vi jo, så alternativet til å reparere er å kjøpe nytt.

På et år blir det noen kroner, og skal man ta det enda et skritt videre: Hvor mange timer må du arbeide for å tjene 1 600 kr? Flere enn det tar å lappe 12, vil jeg tippe.

Stoppe sokker

Kjør lappe 12

Så, da er det vel egentlig bare å begynne på toppen av haugen. Finne stoppesopp, nål og tråd og telle til 12.

Jeg er ikke så glad i akkurat det arbeidet der, med nål og tråd og sånn, men så føles det godt etterpå da. Og – den beste lønn for en god jobb er jo å ha gjort den!

Du har kanskje en lappehaug selv? Sleng deg med på lappe 12, da vel?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics