Hverdagsbetraktninger

Hverdagen står ikke stille

Hverdagen står ikke stille! Om enn aldri så rutinepreget; stille står den ikke. Likevel kan det se ut til at Hverdagen på Fjellborg har gjort nettopp det. Stått stille, altså. 

Fokus

Er du en av dem som har besøkt Hverdagen på Fjellborg de siste 10-12 månedene, og bare har ramlet innom denne nettsiden i søket etter en oppskrift, kan du fort ha blitt forledet til å tro det. Men, hverdagen står ikke stille på Fjellborg heller. Det er bare akkurat her, på nettsiden, at det har vært stille. Har du navigert deg litt rundt, har du kanskje sett at Hverdagen på Fjellborg har en Facebook-side også? Da har du kanskje sett det der, at hverdagen står ikke stille.

Hverdagen står ikke stille: I drivhuset på Fjellborg spirer og gror det

Innimellom må man bare prioritere fokuset litte grann, og det er dét husmora har sett seg nødt til det siste året. Hverdagen står ikke stille, og det gjør heller ikke livet. Siden det forrige innlegget ble publisert her på Hverdagen på Fjellborg, har familien fått ett nytt medlem. Veslebror kom til oss en snørik februardag og gjorde familien vår fulltallig. Men, å gjennomgå et tungt svangerskap, en fødsel og dertilhørende rekreasjon, parallelt med dyrehold, familieliv og det daglige husarbeidet, har rett og slett ikke latt seg kombinere med full drift av denne nettsiden.

Til gjengjeld har jeg fokusert desto mer på Facebook-siden. Det er der selve hverdagen i størst grad har blitt delt når stillheten har vært påtakende her hvor du nå leser. Det er nok også fortsatt på Facebook at jeg vil invitere deg som leser til å ta del i hverdagen vår her på Fjellborg, men nå er det virkelig på tide å fokusere litt på nettsiden også, syns du ikke?

Oppdatert

For det første har jeg sørget for å oppdatere siden om menneskefolket på Fjellborg. Selv om husmora så gjerne vil, er hun ikke lenger i tjueårene. Veslekæll har begynt på skolen, og så var det denne babyen vår. Ikke minst har det skjedd litt endringer på «låve» og i fjøs. Dyrene på Fjellborg lever ikke evig, naturlig nok, og blant annet har Alfons Olsson, vår første hane, vandret heden. Vaktelholdet har vi også avviklet. Livet er i bevegelse.

Hverdagen står ikke stille: Vi har fått en veslebror

Ja, selv Fjellborg er seg ikke selv likt. I en alder av 56 år var huset vårt modent for en oppgradering, og i sommer har vi fått nytt tak. Ja, ikke bare det forresten, men et skikkelig ansiktsløft også. Husbonden er jo som kjent tømrer, og da gjøres ingenting halvveis når hammeren er involvert. Tre hunder, som ikke tidligere har vært der, er nå bygget opp på taket vårt. Det blir så fint, men vi må likevel ta tiden til hjelp. Det er mye som skal gjøres på et stort og tilårskomment hus, og det er med vårt som med de fleste andres: Det ene drar det andre med seg!

Hverdagen står ikke stille

Og nettopp det, at livet er i bevegelse og hverdagen også, gjør at husmora nå har bestemt seg for å gjøre noen endringer her på Hverdagen på Fjellborg. Før du, som trofast følger med, setter hjertet i halsen, kan jeg berolige med at det ikke blir store endringer. Det er en idé jeg har hatt lenge, og det handler i grunnen mer om å systematisere enn å endre.

Framover nå skal hverdagenpaafjellborg.no utvikle seg mer og mer i retning av å være en slags database, med trykk på base. Dere vil finne det samme som nå, men mer! Jeg vil dele flere oppskrifter fra sjølbergerkjøkkenet vårt. Jeg vil dele mer av hvordan ting gjøres, trinn for trinn. Jeg vil dele flere råd for hva som kreves for langt på vei å være sjølberget. Ja, jeg vil helt enkelt skape denne nettsiden til en god base av kunnskap for deg som har lyst til å leve litt mer sjølhjulpet.

Fra sjølbergerkjøkkenet: Solbærsyltetøy

I de nå seks årene vi har levd hverdagen vår på Fjellborg, har vi høstet mange erfaringer. De vil jeg også dele mer av, for det er ikke slik at det som stod som et godt råd for tre år siden nødvendigvis er det i dag. Hverdagen på Fjellborg skal være dynamisk. Hverdagen står ikke stille, og det gjør heller ikke kunnskapsnivået. Husmorlivet og tilværelsen som liksom-bønder har vist seg å være riktig så lærerikt, og kanskje kan noen flere ha nytte av vår lærdom? La seg inspirere.

Kanskje kan jeg hjelpe deg?

Husmora på Fjellborg

Én av grunnene til at jeg omsider velger å sette denne ideen ut i livet nå, er at jeg ser at det er som database og læringsside hverdagenpaafjellborg.no langt på vei brukes allerede. Safteskolen er særlig populær, og har svimlende høye daglige treff nå på denne tiden av året. Søketrendene følger i det hele tatt sesongene tett, og forhåpentligvis kan jeg hjelpe deg til enda enklere å finne det du leter etter, eller å fikse det du strever med.

Sitter du med en liten sjølberger i magen? Ønsker du å kunne litt mer av det bestemor kunne? Vil du ha det ukomplisert? Vel, så fortell meg gjerne i detalj hva du vil lese mer om og lære! Send en mail eller ta kontakt via meldingsfunksjonen på Facebook (det er nok via sistnevnte du vil få raskest svar også). Du kan også fylle ut kontaktskjemaet HER. Jeg vil vite hva du ønsker å vite mer om, og hvem vet? Kanskje kan vi lære det sammen!

Hva så med hverdagen?

Den skal dere selvsagt fortsatt få ta del i – akkurat som før! Men, fortsatt mest på Facebook. Hønsemøkk og hjemmelaget saft får du mest av her, på Facebook vil hverdagsbetraktningene gå sin gang. Noen ganger daglig, andre ganger ukentlig. Innleggene på Facebook følger liksom hverdagen, de også; noen ganger skjer det mye og andre ganger mindre. Der deles oppturer og der deles nedturer. Jeg håper du vil titte innom Hverdagen på Fjellborg der også, hvis du ikke allerede gjør det. Du er varmt velkommen, og jeg lover at du vil bli tatt godt i mot!

Hverdagen på Fjellborg har nemlig en makeløs følgerskare på Facebook! Av nesten tusen følgere, er det ikke ett eneste nettroll! I stedet er det nesten tusen følgere med masse hjertevarme, medmenneskelighet og gode råd når de ellers synes dyre. Det er folk jeg er så glad for å ha med på laget når denne litt annerledeshverdagen både gir solskinn og en og annen regnbyge. Også var det dette med dynamikk, da, for sammen får vi det til! Ikke minst tror jeg nok ikke at Hverdagen på Fjellborg fortsatt hadde eksistert, snart fire år etter oppstarten, om ikke det var for kontakten med alle som følger den.

Så, nå håper jeg endringene blir godt mottatt! Har du spørsmål, ønsker eller råd, så ta gjerne kontakt. Var det ikke for deg, ville jeg jo ikke skrive her, for jeg har jo allerede fått med meg det jeg skriver. På den annen side, så er det utrolig hvor mange nye ideer som dukker opp når man bare får satt ett og annet litt i system. Hvem vet, kanskje får du se dem her om en stund?

Brahmahønene

Vi hørs – hei så lenge!

Vi blogges!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

 • Monica

  Jippii var det første jeg tenkte når jeg så at du skulle lage en base med oppskrifter og lignende jeg er en av dem som har lest safting trinn for trinn mange ganger, og nå er det slaktingen av gris som blir lest. Her går det to griser lykkelige uvitende om at det rusler å går mot slakting. Jeg har aldri vært med på det før, men heldigvis har min samboer det. Uansett har jeg skjønt at det krever endel forberedelser, og googler og leser alt jeg kommer over.
  I tillegg har jeg i sommer prøvd meg litt som hobbygartner. Nepene skal få forbigå i stillhet men sukkererter og salat ble det
  Jeg synes det er så utrolig morsomt å lese blogger og facebooksider som handler om det som jeg gjør og har lyst til å lære om. For målet er å bli litt mer selvberget og få gården til å bli på stell igjen jeg gleder meg til å lese!

  • Husmora

   Så hyggelig å høre at du liker planene Det er så mye moro man kan gjøre når man vil klare seg mer sjøl, er du ikke enig? Lykke til med slaktingen etter hvert. Det kommer nok mer om temaet utover høsten her også

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics